Părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE, despre relația pe care o au oamenii cu Dumnezeu. Ce stă la baza prieteniei cu divinitatea?
Modul în care oamenii aleg să creadă în Dumnezeu, să-L iubească și să-L preaslăvească se află în strânsă legătură cu atingerea Duhului lui Dumnezeu cu inima lor. În acest fel, obțin mulțumirea Lui și se îmbogățesc cu spiritul Lui. Dacă o persoană vrea să atingă o anumită viață spirituală și să se afle într-o relație strânsă cu Dumnezeu, atunci trebuie, ca mai întâi, să își dăruiască inima Lui și să-și revarse întreaga ființă întru divinitatea supremă. Însă, dacă în credința ei, o persoană nu își dăruiește inima lui Dumnezeu, iar inima ei nu este El, atunci tot ceea ce face este doar un act de înșelăciune a lui Dumnezeu, un act des întâlnit la persoanele religioase. Acești oameni, din păcate, nu sunt demni de lauda și dragostea lui Dumnezeu.
Părintele Calistrat Chifan, despre relația pe care o au oamenii cu Dumnezeu: „Asta stă la baza prieteniei cu Dumnezeu: credința”
Relația pe care oamenii ar trebui să o aibă cu Dumnezeu este, în primul rând, una de prietenie, fiindcă prietenia stă la baza credinței întru Dumnezeu. Acest lucru nu exclude legătura părintească pe care o au oamenii cu divinitatea, aceea stabilită prin creație, prin pronie, prin conservare, prin mila divină și prin tot ce ne hrănește trupul și sufletul.
„Când este vorba de credință, pentru că asta stă la baza prieteniei cu Dumnezeu, credința. Și acum mă duc pe un citat din Noul Testament și spun așa: „Cel ce Mă iubește pe Mine, păzește poruncile mele”. Adică tu nu poți să spui că iubești pe cineva, dacă nu-i faci voia. Ești soțul cu soția, ești mama cu fiul, aveți stabilite niște principii de funcționare. Așa-i și Dumnzeu. Deci, în primul rând, avem cu Dumnezeu o legătură părintească prin creație, prin pronie, prin conservare, prin mila divină și prin tot ce ne hrănește, pentru că așa spunem: „pâinea cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.
Părintele Calistrat ne spune că Iisus Hristos o face cumva pe radicalistul, în sensul în care susține ideea potrivit căreia „cine nu e cu Mine, e împotriva Mea”. Mai mult, în Evanghelia urmării lui Hristos se menționează următoarele: „Cel ce voiește să vină după mine, să se lepede de sine”. Acest lucru înseamnă că omul care dorește să-L urmeze pe Hristos trebuie să renunțe la o parte din tabieturi, din păreri, din idei și din impresii și să-și ducă propria Cruce.
„Și acum se întoarce același Hristos și o face cumva pe radicalistul. Are două variante pe care lucrează: cine nu e cu mine e împotriva mea. Vedeți ce e interesant și sună destul de greu: „Doamne, dar de ce mă obligi să fiu cu tine, lasă-mă să simt nevoia să fiu cu tine, nu așa ar fi corect. De ce intri în liberul arbitru?”. Deși, în realitate, când căutăm Evanghelia urmării lui Hristos, ea spune foarte simplu: „Cel ce voiește să vină după mine, să se lepede de sine”. Adică să își lase o parte din tabieturi, din păreri, din idei, din impresii și să îmi urmeze Mie, luându-și Crucea sa. Ce înseamnă Crucea sa? Poate unui sărac, poate unui bolnav, poate unui necăjit, poate unui oropsit, poate unui amărât, poate unui chinuit, poate unui fericit.”, a adăugat părintele.
Părintele Calistrat Chifan: „De ce avem bogați care adună și nu sunt credincioși și Dumnezeu le dă?”
Îndrăgitul duhovnic a încercat să înțeleagă regulile după care se ghidează lumea în care trăim, dar fără rezultat. Ce cunoaștem cu certitudine este ceea ce ne spune Filocalia, și anume: „Bogăția e o marfă pusă în mâna omului, prin care Dumnezeu îi verifică dragostea de aproapele său.”
„Mie mi s-a părut că Dumnezeu face niște experimente cu noi. Și am încercat logic să le înțeleg și nu le-am înțeles. Unu: de ce Dumnezeu nu se supără când unui bogat și credincios și tot îi dă? Nu avem o explicație. După Filocalie și după învățături, spune așa: „Bogăția e o marfă pusă în mâna omului, prin care Dumnezeu îi verifică dragostea de aproapele său. Avram făcea milostenie, Iov făcea milostenie și toți sfinții și drepții Vechiului Testament făceau milostenie și creștinii buni permanent fac milostenie. Dar de ce avem bogați care adună și nu sunt credincioși și Dumnezeu le dă. Și adună, și adună, și adună. Și noi zicem: „Nici eu nu-L mai înțeleg pe Dumnezeu, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.
Tu cu care Dumnezeu ,ai relație,Dumnezeu ,înseamnă adevăr,tu vii și rânjești,la tv,cu nerușinare,nu toți ,sunt prosti