Prima pagină » Actualitate » Părintele Calistrat Chifan, despre postul Crăciunului. De când a apărut tradiția de a ține post înaintea Nașterii Domnului? – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre postul Crăciunului. De când a apărut tradiția de a ține post înaintea Nașterii Domnului? – VIDEO

15 nov. 2022, 10:16, 3 ,
în Actualitate

Părintele Calistrat Chifan a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre postul Crăciunului. De când a apărut tradiția de a ține post înaintea Nașterii Domnului?

Postul Nașterii Domnului, cunoscut și sub numele de postul Crăciunului, a luat naștere în secolul IV-V, mai târziu decât postul Sfintelor Paști. Acesta este un post al pocăinței, îmbinată cu milostenia și fapta bună, la care ne îndeamnă Evangheliile dinaintea și din timpul acestui post. Este un post de pregătire duhovnicească, de curățire duhovnicească, pentru ca toți credincioșii să primească în peștera trupului lor și în ieslea sufletului lor, pe Mântuitorul Iisus Hristos, care vine în lume și Se face om, pentru ca pe oameni să-i ridice la viața duhovnicească și dumnezeiască.

Postul Nașterii Domnului a început marți, 15 noiembrie 2022 și se încheie sâmbătă, pe 24 decembrie.

Părintele Calistrat Chifan, despre postul Crăciunului: „Își are rădăcina undeva prin secolul IV”

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre postul Crăciunului. El a precizat că acest post își are originea prin secolul al IV-lea, imediat după Sinodul asupra lui Nestorie. Potrivit nestorianismului, cele două esenţe divină şi umană sunt separate şi sunt două persoane: omul Iisus Hristos şi Logosul divin, care locuieşte în om. Cu alte cuvinte, nestorienii resping terminologia „Dumnezeu a suferit” sau „Dumnezeu a fost răstignit”, pentru că ei cred că omul Iisus Hristos a suferit. În plus, ei nu sunt de acord nici cu termenul Theotokos (Născătoare de Dumnezeu) dat Fecioarei Maria, utilizând în schimb termenul Christotokos (Născătoare de Hristos) sau Anthropotokos (Născătoare de om).

„Postul Nașterii Domnului nu a fost de la început. El își are originea și rădăcina undeva prin secolul IV, imediat după Sinodul asupra lui Nestorie, deci cel care contesta Theotokia Maicii Domnului sau Născătoarea de Dumnezeu.”, a declarat părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, pentru BZI LIVE.

Duhovnicul a adăugat că cel care ne-a arătat că trebuie să postim este întâi Dumnezeu Tatăl. El i-a poruncit lui Adam: „De peste tot mănânci, de aici nu mănânci.”

„Și în același timp, odată cu sedimentarea sărbătorilor atât legate de praznicele împărătești ale Fecioarei Maria și praznicele împărătești ale Mântuitorului, încet-încet biserica a stabilit și aceste etape de post, care au în componența lor câteva argumente legate de prezența necesității postului în viața omului, plecând de la următoarea idee: cel care ne-a arătat că trebuie să postim este întâi Dumnezeu Tatăl. El i-a poruncit lui Adam: „De peste tot mănânci, de aici nu mănânci.” Deci, iată, suntem în grădina Raiului, unde este perfecțiune, strălucire, lumină, har, îndumnezeire, desăvârșire, vedere duhovnicească, lumina minții, lumina dumnezeiască, fața lui Dumnezeu și omul, totuși, primește porunca: „Aici nu te amesteci”, a completat părintele.

Părintele Calistrat Chifan: „Postul este de-o vârstă cu Adam și își are rădăcina în grădina Raiului”

Părintele Calistrat a amintit cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care spunea așa: „Postul este de-o vârstă cu Adam și își are rădăcina în grădina Raiului.”

„Spune Sfântul Ioan Gură de Aur: „Postul este de-o vârstă cu Adam și își are rădăcina în grădina Raiului.” După aceea, ce spune Sfânta Scriptură: „Ce vede Fiul pe Tatăl făcând, întocmai și el le face”. Și ce face? Fiind noul Adam, pentru că noi așa găsim la Apostolul Pavel menționat. Adam cel dintâi a fost om cu suflet viu, iar Adam cel de pe urmă cu duh dătător de viață. Ce a zis Domnul Hristos? „Dacă Adam nu a putut posti, am să postesc eu pentru el”. Dar nu a ales postul pe care l-a avut Adam în grădina Raiului. ”, a mai spus părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
  • Pă cam de cînd su pus mîna pochii pe averile comunităților și prostimea era sclavă bisericii fiind abligată sa depună munci gratis și să plătească din ce mai aveau bisericii , cam așa sa născut postu și foamea

  • kkalistrat skaraoski

    huo boaita tarfa diavolului

  • Personajul ,trăiește în sec IV,ne crede prosti,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`