Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre importanța credinței în viața omului: „Dacă tu nu l-ai cunoscut pe Dumnezeu, totul e zero” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre importanța credinței în viața omului: „Dacă tu nu l-ai cunoscut pe Dumnezeu, totul e zero” – VIDEO

26 oct. 2022, 14:48, 3 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre importanța credinței în viața omului. Îndrăgitul duhovnic a povestit ce i s-a întâmplat unei femei care s-a spovedit anual, timp de 20 de ani.

Credința este o comoară neprețuită, care îi pavează credinciosului drumul către cucerirea Împărăției. Atunci când nu este credință, omul nu mai are niciun sprijin și este singur în fața lumii. Pentru păstrarea vie a credinței, foarte importantă este rugăciunea, deoarece, prin ea, îi putem cere ajutorul lui Dumnezeu în fața nenorocirilor și a încercărilor vieții.

„Vă rog să trăiţi cucernic, ca să păstraţi credinţa ortodoxă, ca nimeni şi nimic, nicio împrejurare, niciun necaz să nu vă despartă de ea, iar pentru aceasta trebuie să vă rugaţi neîncetat, să cereţi ajutorul lui Dumnezeu pentru a vă păstra credinţa neîntinată.” – „Ne vorbesc Stareții de la Optina”, traducere de Cristea Florentina, Editura Egumenița, 2007, pp. 20-21, potrivit doxologia.ro.

Părintele Calistrat Chifan, despre importanța credinței în viața omului: „În cei 20 de ani de umblat la biserică, a trecut prin suficiente încercări: operații, boli, necazuri”

Părintele Calistrat a povestit cum o femeie a venit la el și i-a spus că, timp de 20 de ani, de când se spovedește, s-a schimbat în bine. Ea a trecut prin numeroase greutăți, însă le-a depășit pe toate cu ajutorul lui Dumnezeu.

„A venit o doamnă și mi-a spus: „Părinte, am 20 de ani de ani de când mă spovedesc la dumneavoastră, azi vreau să sărbătoresc.” Și mi-a dat o floare. Și o întreb: „La 20 de ani de umblat la biserică, te-ai schimbat cu ceva în bine? Ce ești, oaie sau capră? Și ea mi-a răspuns așa, zâmbind: „Câteodată parcă-s oaie, câteodată parcă-s capră.” Zic, încearcă să te vezi în oglindă mai mult oaie, că așa îi place lui Dumnezeu. Și mă uitam că în cei 20 de ani, a trecut prin suficiente încercări: operații, boli, necazuri, nuntă. Și zicea: „Părinte, toate le-am dus cu darul lui Dumnezeu, cu adevărat așa este.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Duhovnicul poate fi la înălțime, dacă ucenicii îl respectă și îi păzesc învățătura”

Părintele Calistrat a subliniat că duhovnicul poate fi la înălțime, dacă ucenicii îl respectă și îi păzesc învățătura. Nematerializată, acea învățătură nu există, fiind doar o simplă teorie goală. Iar ortodoxia nu este teorie, este practică, este viață. Duhovnicul consideră că ortodoxia înseamnă miezul vieții creștine, modul de a trăi viața creștină, modul pe a simți pe cel flămând de lângă tine, modul de a simți să fii răbdător, modul de a simți să fii smerit, modul de a simți să fii blând, modul de a simți să fii calm, modul de a simți să fii om, modul de a simți să fii educat, să fii elevat, să fii de bun simț.

„Duhovnicul poate fi la înălțime, dacă ucenicii îl respectă și îi păzesc învățătura. Faptele tale dovedesc dacă ești ucenicul cuiva. Dacă tu faci ce a făcut bătrânul tău și respecți învățătura bătrânului tău, ești mare. Dacă tu nu îndumnezeiești acea învățătură și nu o materializezi, ca să existe, e zero, e nimic, e apă de ploaie. Adică e o simplă teorie goală. Pentru că ortodoxia nu e teorie, ortodoxia e practică, ortodoxia e viață, nu e ideologie. Eu vreau să știi totul despre ortodoxie, adică ce înseamnă miezul vieții creștine, modul de a trăi viața creștină, modul pe a simți pe cel flămând de lângă tine, modul de a simți să fii răbdător, modul de a simți să fii smerit, modul de a simți să fii blând, modul de a simți să fii calm, modul de a simți să fii om, modul de a simți să fii educat, să fii elevat, să fii de bun simț.”, a adăugat duhovnicul.

Părintele precizează că ortodoxia nu face abuz de putere, iar fericirea de a cunoaște calea este cunoașterea lui Dumnezeu. Pentru a cunoaște calea, există mai multe sisteme, și anume: sistemul atonit, sistemul pustnicesc și sistemul individual.

„Dacă tu ai impresia că ortodoxia se face cu parul, e una dintre cele mai mari erori de conjunctură. În primul rând, ortodoxia nu face abuz de putere, fericirea de a cunoaște calea este cunoașterea lui Dumnezeu. Dacă tu nu l-ai cunoscut pe Dumnezeu, totul e zero. Și curentele, să știți, că sunt moderne. Unii merg pe sistemul atonit. De exemplu, acest sistem este unul mistico-ascetic, acolo e muntele rugăciunii, acolo toată lumea se roagă. Este sistemul pustnicesc, cel care care alege să stea singur și să citească Psaltirea. Și este sistemul individual, în ascultarea de duhovnic sau viața de obște, cum avem în mănăstirile românești, în care dacă ești sub o rânduială și sub o disciplină, poți să fii pe drumul cel bun.”, a precizat părintele Calistrat în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024