Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre copiii care își duc părinții la azil: „Este inexplicabil lucrul ăsta, nejustificabil” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre copiii care își duc părinții la azil: „Este inexplicabil lucrul ăsta, nejustificabil” – VIDEO

15 dec. 2022, 13:58,
BZI.ro, în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre copiii care își duc părinții la azil. De ce acest lucru este nejustificabil și ce alternative există?

A-ți duce părinții la azil este un lucru inexplicabil, nejustificabil, potrivit părintelui Calistrat. Cei care ne-au crescut, ne-au educat și ne-au prețuit nu ar trebui „aruncați” într-un loc în care să se simtă uitați de lume, singuri și triști. Aceștia ar trebui ținuți alături de noi, alături de sufletul nostru, fiindcă și ei au avut grijă de noi în același mod.

Părintele Calistrat Chifan, despre copiii care își duc părinții la azil: „Dacă acea mamă educa copilul cu atâta dragoste de mamă, era în casa copilui ei”

Părintele Calistrat Chifan nu susține trimiterea părinților la azil, ci îngrjirea lor cum se cuvine. Îndrăgitul duhovnic este de părere că „dacă acea mamă educa copilul cu atâta dragoste de mamă, încât ea să fie necesară zilnic ca o mângâiere sufletului, mama era în casa copilui ei”. Astfel că, dacă vrem să aratăm dragostea față de părinții noștri, să nu-i părăsim și să avem grijă de ei, la fel cum și ei au avut grijă de noi încă de la începutul vieții.

„Adevărata mamă este o icoană din biserica societății în care trăim, orice mamă, oricărui copil. Numărul de bătrâni aruncați prin azile, chiar dacă spune așa: „Da are pensie bună, trăiește bine acolo”, nu există așa ceva. Este inexplicabil lucrul ăsta, injustificabil. Și sigur, vor veni unii și vor spune: „Părinte, vorbiți din prisos și fără să înțelegeți. Eu sunt în altă țară, mama e în România sau eu sunt plecat nu știu unde, iar mama e în cutare loc, ce să fac cu ea?” Corect, e o situație, dar dacă acea mamă avea cinci copii, nu unul, lipsa acelor copii e prezența ei într-un azil. Dacă acea mamă educa copilul cu atâta dragoste de mamă, încât ea să fie necesară zilnic ca o mângâiere sufletului, mama era în casa copilui ei. În camera ei, nu trebuia să deranjeze, dar era acolo.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat: „O mamă este de foarte mult folos”

Părintele Calistrat îi îndeamnă pe credincioși să își țină mamele aproape. Acestea pot ajuta la curățenie, pot avea grijă de nepoți sau pot fi de mare ajutor în casă, fiindcă „o femeie harnică și dibace nu stă degeaba, le face pe toate.”

„Și spun lucrul ăsta când o mamă este de foarte mult folos. Poți să o folosești pe post de bucătar, când vii de la serviciu găsești o mâncare făcută, poți să o folosești pe post de bonă, poți să o folosești pe post de mașină de spălat, pe post de aspirator. Că o femeie harnică și dibace nu stă degeaba, le face pe toate. Și atunci ai scăpat de dat 10-15 milioane la firma de curățenie sau ăla ce-ți calcă, ăla ce-ți gătește sau alte chestiuni. Dar noi ne-am boierit de așa structură, ne-am cizelat de așa structură, încât nouă nu ne mai place comuniunea. Noi vrem comuniune, dar cum? Vrem comuniune din asta artificială, pe Facebook.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
  • Plecarea definitiva din casa in care au trăit o parte din viața,este o adevărată drama,pt acești oameni,chiar daca nu spun,trăiesc o tristețe imensă.Sunt excepții,bolnavii cu demență,bolnavi psihici,care nu pot fi îngrijiți acasă,și este necesară internarea în centre speciale,dar pt anii in care părinții ne au crescut cu dragoste,sa ne gândim ,înainte de a i interna Intr un centru,e vârstă la care le datorăm afecțiunea de care au nevoie.Sanatate să aveți!

  • Acești oameni,pleacă din aceasta lume,cu o mare tristețe în suflet,chiar daca nu spun,că nu vor să și supere copiii,e mare durere in sufletul lor,trăiesc cu gândul că l i se face o nedreptate,dar repet,nu spun,accepta,pt binele copiilor.

  • În centre pt bătrâni,te simți tot timpul,pacient Intr un spital,dar e definitiv,gândiți cu sufletul,înainte de a i scoate din casa lor cu amintiri,acești bătrâni neputincioși,au găsit rezolvare pt copiii lor,întotdeauna,v au dăruit tinerețea lor,nu i faceți să moară triști și abandonati

  • Mai duce ti va n p*** mea de comunisti.
    Daca s plecat din tara si am posibilitati, normal ca l duc la AZIL cum spune dementul🤦🏼‍♂️ platesc pt asta
    Decat sa mi moara parintele in casa fara sa Stie cineva de el, mai bine acolo unde este sub supraveghere si altele. Multi batrani, socializare si altele.
    Sunteti niste bolsevici cu mintea scurta. Eu personal acolo mi as duce parintii dar la privat. Pt ca suntem o tara de cretini, n as da denumirea dr azil ci mai bine de club de seniori.
    Vreti in Schengen da’ mintea e de Orientul Mijlociu… da si aia s mai versati si emancipati in gandire… lasand considerentul religios deoparte

  • Se vede că ești plecat,stai acolo!

  • Mai verifacti Occidentul, ba.
    Va vreti ca vest europenii da subteti prosti doldora

  • Daca nu ai cu cine sa-l lasi, te lasi de servici? Intreb? Acum sunt alte vremuri….. Inainte toti locuiau in acelasi sat, se ingrijeau de batrani pt ca nu aveau servici, lucrau la camp. Acum, cum procedezi daca nu gasesti o femeie sa-l ingrijeasca, evident contracost, deoarece este cu probleme grave de sanatate…. imobilizat la pat cu screloza multipla, de exemplu??
    Renunti la servici? Copii cine-i creste si ratele cine le plateste cum sa traiesti fara job?

  • In cazul bolilor progresive,sau când decesul este iminent,recomandata este internarea în centre de îngrijire paleativă,unde pe langa tratamentul medicamentos,bolnavul beneficiază și de suport psihologic,ceace ajuta mult.Pt bolnavii care pot fi tratați la domiciliu,se pot găsi persoane care sa îngrijească,dar costurile sunt destul mari,iar îngrijirea lasă de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *