Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva: „Nimeni nu are voie să umble la aceste moaște sau să ia din ele” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva: „Nimeni nu are voie să umble la aceste moaște sau să ia din ele” – VIDEO

14 oct. 2022, 10:43,
în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași a dezvăluit, în emisiunea BZI LIVE, că există un blestem al Sfintei Cuvioase Parascheva. Iată ce nu avem voie să facem la sfintele moaște.

Sfânta Parascheva s-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, Tracia, în apropiere de Constantinopol. Este sărbătorită anual pe 14 octombrie, dată la care a decedat în secolul al XI-lea.

Moaștele Cuvioasei și-au schimbat locul de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. Pe 13 iunie 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași are o semnificație aparte, constituind un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, datorită faptului că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Părintele Calistrat Chifan, despre blestemul Sfintei Cuvioase Parascheva: „Sfintele moaște vin într-un costum de in, cu peceți domnești și arhierești, în care este scris un blestem”

Poate că nu știați, dar moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ascund un mare blestem. Acesta spune că nimeni nu are voie să umble la moaște sau să ia din ele, pentru că va trebui să răspundă un fața lui Dumnezeu. În jurul anilor 1700, când o persoană a încercat să muște din nasul Cuvioasei Parascheva, nu a mai reușit să se miște, până nu a pus părticica înapoi.

Tocmai de aceea, moaștele sfinte au fost sigilate și îmbrăcate în veșminte, care se schimbă periodic. Ele sunt trimise, apoi, la bisericile care poartă hramul Sfintei Parascheva.

„Sfintele moaște vin într-un costum de in și într-un alt sacos din ăsta de pânză de in cusută, cu peceți domnești și arhierești, în care este scris un blestem că nimeni nu are voie să umble la aceste moaște sau să ia din ele. Este o singură mărturie de la 1700, când o oarecare femeie sau persoană a vrut să muște din nasul Cuvioasei Parascheva și căruța nu a plecat mai departe, până ce nu a dus părticica la loc.

Și, în felul acesta, ea a fost sigilată și cu veșminte văzute, astea care le vedem noi că se schimbă periodic. După ce stau o vreme pe Sfânta Parascheva și iau puterea miraculoasă, pentru că stau pe trupul ei sfânt, sunt date la bisericile cu hramul Sfintei Parascheva, la parohiile unde au oamenii evlavie. Oamenii le păstrează frumos în baldachin, în răcliță și se închină la ele exact ca la sfânta și sunt vindecătoare, ca papucii Sfântului Spiridon, ca papucii Sfântului Efrem, ca papucii Sfântului Gherasim din Kefalonia și mulți alți sfinți, care au puterea aceasta miraculoasă a vindecării.”, a declarat părintele Calistrat Chifan pentru BZI LIVE.

Minunile Sfintei Cuvioase Parascheva

Părintele Calistrat a dezvăluit că, la Catedrala Mitropolitană din Iași, există o ladă, în care oamenii lasă scrisori cu minunile petrecute, după ce s-au rugat la Sfânta Parascheva. O minune, pe care mulți credincioși o cunosc, este cea consemnată de părintele Ioanichie, cu femeile de la Galați, care i-au adus sfintei o pernă brodată, pe care să stea cu capul. Mare le-a fost mirarea tuturor, când au văzut că Sfânta Parascheva s-a ridicat, ca și cum ar fi fost vie, pentru ca una dintre femei să îi așeze perna sub cap.

„Ca să vorbim de minuni, recomand un singur lucru. Încercați acolo, la pangar, chiar la Mitropolie și cereți minuni ale Cuvioasei Parascheva, culese de la credincioși. Este acolo o ladă specială și, ca să nu se facă o chestiune de tertip sau să pară alese sau să pară o făcătură, s-a spus așa: „Domnule, aici este o ladă pentru minuni, care s-au petrecut în vremea cât ați fost la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Și oamenii scriau scrisoarea respectivă a minunii și îi dădeau drumul acolo, doar cu numele.

Și s-au alcătuit una sau două sau trei volume foarte minunate, s-au luat cele mai consecvente, cele mai plauzibile și mie mi-a plăcut ceva extraordinar, nu știu dacă e inedită sau am mai spus-o, dar asta mi-a plăcut cel mai mult. Părintele Ioanichie o consemnă pe cea cu femeile de la Galați, care vin și zic: „Fetița mamei, ridică capul să îți pun perna” și sfânta se ridică așa de umeri, singură, ca și cum ar fi vie, femeile pun perna aia brodată și ea lasă capul înapoi și femeia zice: „Vai, draga mamei, mi-ai ascultat rugăciunea” și preotul de la raclă rămâne înmărmurit de întâmplarea asta.”, a mai spus părintele.

Îndrăgitul duhovnic a mai relatat o întâmplare, petrecută după ce un tânăr student a venit să se roage la moaștele Sfintei Parascheva, pentru a-l ajuta la un examen important.

„Și, recent, de vreo zece ani, să spunem, după Revoluție oricum se petrece minunea, un tânăr student, care avea un examen foarte greu, vine și aduce un buchet Cuvioasei Sfinte Parascheva. Dânsul duce buchetul de flori albe, pentru a lua examenul. Pune acolo un pomelnic de 10 lei – 15 lei și spune așa: „Sfântă Parascheva, te rog să mă ajuți să trec examenul ăsta”. Întâmplarea face că nu știe nimic la examen, pică, nu scrie nimic și vine supărat și îi spune preotului: „Vă rog să îmi dați florile înapoi” și preotul îi spune: „Da, dacă știi care e buchetul tău, ia-l, nu-i nicio problemă.

Studentul ia buchetul, se duce acolo unde stă la gazdă, îl pune într-o vază și își ia vacanța și pleacă trei luni la țară, de unde era el. Gazda nu și-a băgat nasul, mai ales că era pe timp de vară, camera era încuiată. Și, când vine băiatul în toamnă, află că din corectura lucrării, până la urmă a fost admisă, nota a fost de trecere, în urma unei contestații. Însă problema este alta. Când deschide camera, buchetul era la fel de proaspăt, ca și cum l-ar fi cumpărat ieri. Și atunci și-a dat seama ce greșeală a putut face. Și l-a luat și i l-a dus sfintei și și-a cerut iertare.”, a povestit părintele Calistrat Chifan în emisiunea BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`