Prima pagină » Local » Părintele Calistrat Chifan, despre alegerea sfântului protector al casei: „Te rogi la sfântul ăla, ai aprins căndeluța, îi pui icoana, îi faci acatistul și Dumnezeu te ajută” – VIDEO

Părintele Calistrat Chifan, despre alegerea sfântului protector al casei: „Te rogi la sfântul ăla, ai aprins căndeluța, îi pui icoana, îi faci acatistul și Dumnezeu te ajută” – VIDEO

13 oct. 2022, 10:54, 2 ,
în Local

Părintele Calistrat Chifan a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre alegerea sfântului protector al casei. În rândurile care urmează, veți afla de la părintele de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași cum îl alegeți sau dacă se poate alege singur la un moment dat, pentru a veni în ajutorul protecției familiei și a locuinței.

Fiecare casă are nevoie de un sfânt protector. Rolul acestuia este de a păzi pe toți cei care locuiesc în casa respectivă și toate cele din cuprinsul ei. Tocmai de aceea, credincioșii trebuie să așeze icoana sfântului la loc de cinste, fiind necesar ca aceasta să fie de mari dimensiuni, iar înaintea ei să se afle o candelă care arde în permanență.

De precizat este că nu există un criteriu anume de alegere a sfântului sau sfintei care să vă ocrotească locuința. Totul ține de evlavia voastră față de un sfânt sau altul, dar trebuie să fie ales de întreaga familie care locuiește în acea casă.

Părintele Calistrat Chifan, despre alegerea sfântului protector al casei. Ce putere au sfinții asupra unei case, a unei familii?

Despre sfinți, părintele Calistrat Chifan a precizat că sunt modelele absolute, așa cum au fost proorocii în Vechiul Testament și drepții în Noul Testament. El a adăugat că sfinții sunt mărturia că cele șapte Taine ai Bisericii, cuvântul Evangheliei, învățătura Domnului Iisus Hristos, moartea și învierea lui Hristos, păzirea poruncilor și împlinirea tuturor lucrurilor pe care Hristos le-a cerut lumii.

„Întâi luăm ce spune psalmistul David: „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi Dumnezeului Israil, minunat este Dumnezeu în sfatul cuvioșilor săi”. Apostolul Pavel vine și ne spune: „Sfinții sunt cetățeni ai Raiului, împreună locuitori și oameni de casă a lui Dumnezeu”, iar Mântuitorul Iisus Hristos întreabă foarte clar în Evanghelia de la Matei: „Au nu știți că sfinții vor judeca Lumea?”. Deci ei sunt modelele absolute, așa cum au fost proorocii în Vechiul Testament și drepții pentru Noul Testament.

Ei sunt mărturia că cele șapte Taine ale Bisericii, cuvântul Evangheliei, învățătura Domnului Hristos, Moartea și Învierea lui Hristos, păzirea poruncilor și împlinirea a tuturor lucrurilor pe care Hristos le-a cerut lumii atunci când a venit și a spus: „Eu nu am venit să stric Legea, ci s-o desăvârșesc, nu am venit să stric Legea, ci să o împlinesc”. A venit să aducă ajustare Legii la lucrurile grosolane, de exemplu, să vă dau o pildă, ca să vedeți cum lucrează Legea și cum lucrează harul. În Vechiul Testament era așa: Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, măsură pentru măsură, ai omorât, ești omorât, ai furat, ești pedepsit. În schimb, în legea nouă, Iisus Hristos, ca să contrazică acest mod urât de a gândi din interiorul omului spune așa: „Să nu mă aruncați în negrijă, că păcatele cu mintea ar fi subțiri”. Numai dacă urăști pe cineva, păcat de moarte ai săvârșit.”, a declarat părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.

Cum alegeți sfântul protector al casei?

Îndrăgitul duhovnic îi îndrumă pe credincioși să își ia un protector al casei, în funcție de nevoia pe care o au. Astfel, dacă se confruntă cu probleme de sănătate, să îl ia pe Sfântul Pantelimon, dacă au necazuri și pagube, să îl ia pe Sfântul Mina, ori dacă au supărări și întristări, să o ia pe Maica Domnului.

„Sfântul nu este numai protector, în primul rând e ajutător. Dacă vrei să îți iei un protector al casei, de exemplu, ai pe cineva bolnav, îl iei pe Sfântul Pantelimon, poate ai necazuri și pagube, îl iei pe Sfântul Mina, poate ai supărări și întristări, o iei pe Maica Domnului, care trebuie să fie protectoare oricărei case. Poate te cheamă Vasile, îl iei pe Sfântul Vasile, poate te cheamă Ioana, îl iei pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe Ioan Gură de Aur sau pe oricare alt Ioan, că mai sunt în calendare. Și faci în așa fel, până ce te rogi la sfântul ăla, ai aprins căndeluța, îi pui icoana, îi faci acatistul și Dumnezeu te ajută.

Vă spun lucrul ăsta pentru că eu, personal, am vreo trei sfinți care mi-s dragi cel mai tare. Este Sfântul Ioan Iacob, este Sfântul Iona Botezătorul și cu Sfântul Spiridon. Iar pe moș Gheorghe Lazăr l-am avut încă din 1988, când nici nu era sfânt. Ăla e sfântul meu preferat, deci cu ăla dorm în chilie.”, a mai spus părintele Calistrat Chifan în emisiunea BZI LIVE.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Chifan asta e un bun spalator de creiere primitive. Isi stie bine propriul interes.

  • Și te ajuta Dumnezeu? Serios? Ma rog unui mort sa primesc ceva de la Dumnezeu. Cercetați Scripturile ca să aflați adevărul! Dumnezeu e viu, Isus e viu, e singurul ce poate ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`