Prima pagină » Sanatate » Păreri keto diet sau dieta ketogenică. Riscuri și beneficii pentru sănătate
Păreri keto diet sau dieta ketogenică. Riscuri și beneficii pentru sănătate

Păreri keto diet sau dieta ketogenică. Riscuri și beneficii pentru sănătate

18 sept. 2023, 15:48,
în Sanatate

În ziua de astăzi există multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv Paleo, South Beach și Dukan. Acestea sunt bogate în proteine, dar moderate în grăsimi. În schimb, multă lumea vrea să afle păreri despre keto diet, având în vedere că aceasta se distinge prin conținutul său excepțional de grăsimi, de obicei între 70% și 80%, având un aport moderat de proteine.

Keto diet sau dieta ketogenică este un plan alimentar cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogat în grăsimi, care a fost utilizat de secole pentru a trata anumite afecțiuni medicale. În secolul al XIX-lea, dieta ketogenică era folosită în mod obișnuit pentru a menține sub control diabetul. În 1920 a fost introdusă că tratament eficient pentru epilepsie la copiii la care medicația a fost ineficientă. Dieta ketogenică a fost, de asemenea, testată și utilizată în medii monitorizate pentru cancer, diabet, sindromul ovarelor polichistice și boala Alzheimer

Păreri Keto diet și ce este cetoacidoza

Pierderea în greutate cu dieta keto are loc prin privarea organismului de glucoză (principala sursă de energie pentru toate celulele din organism), care se obține prin consumul de alimente cu carbohidrați. După aceea, din grăsimile stocate este produs un combustibil alternativ numit cetonă. În timpul postului sau când se consumă foarte puțini carbohidrați, organismul trage mai întâi glucoza stocată din ficat și apoi relaxează temporar mușchii pentru a o elibera. Dacă acest proces continuă timp de 3-4 zile și glucoza stocată este complet epuizată, nivelul din sânge ale hormonului numit insulină scad, iar organismul începe să folosească grăsimea ca combustibil principal.

Ficatul produce corpi cetonici din grăsime, care pot fi folosite în absența glucozei. Atunci când corpii cetonici se acumulează în sânge, se produce cetoză. Persoanele sănătoase se confruntă în mod natural cu cetoză ușoară în perioadele de post și de exerciții fizice intense. Susținătorii dietei ketogenice spun că dacă dieta este urmată cu atenție, nivelurile de cetone din sânge nu ar trebui să atingă un nivel dăunător (cunoscut sub numele de „cetoacidoză”) deoarece creierul va folosi cetona ca și combustibil, iar persoanele sănătoase vor produce de obicei suficientă insulină pentru a preveni formarea excesivă de cetone.

Corpii cetonici în exces pot produce un nivel periculos de toxic de acid în sânge, numit cetoacidoză. În timpul cetoacidozei, rinichii încep să excrete corpi cetonici în urină, provocând o oarecare pierdere în greutate legată de acumularea de lichide. Cetoacidoza apare cel mai adesea la persoanele cu diabet de tip 1, deoarece acestea nu produc insulină, un hormon care previne supraproducția de cetone. Cu toate acestea, în câteva cazuri rare, s-a raportat că cetoacidoza a apărut și la persoanele sănătoase după o dietă prelungită, foarte săracă în carbohidrați.

Cum poți slăbi cu această dietă

Există multe versiuni de diete keto, dar toate interzic alimentele bogate în carbohidrați. Unele dintre aceste alimente pot fi evidente, precum este amidonul din cereale rafinate sau integrale (cum ar fi pâine, cereale, paste, orez și prăjituri; cartofi, porumb și alte legume cu amidon) sau sucurile de fructe. Unele care pot să nu fie atât de evidente sunt fasolea, leguminoasele și majoritatea fructelor. Majoritatea planurilor de dietă ketogenica permit alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi bucăți grase de carne, carne procesată, untură și unt, precum și surse de grăsimi nesaturate, cum ar fi nuci, semințe, avocado, uleiuri vegetale și pește gras.Aceste diete recomandă urmarea unei diete ketogenice până când se pierde cantitatea dorită de greutate. După aceea, pentru a preveni recâștigarea în greutate, se poate urma dieta câteva zile pe săptămână sau pe lună.

O dietă ketogenică poate fi o opțiune bună pentru persoanele care au dificultăți în a pierde în greutate prin alte metode. Raportul exact de grăsimi, carbohidrați și proteine care este necesar pentru a obține beneficii pentru sănătate variază de la individ la individ. Prin urmare, dacă cineva alege să înceapă o dietă ketogenică, se recomandă consultarea unui medic și a unui nutriționist care să monitorizeze îndeaproape orice modificări biochimice și pentru a preveni deficiențe nutriționale sau alte complicații de sănătate. Un nutriționist poate oferi păreri și îndrumări cu privire la keto diet și la reintroducerea carbohidraților odată ce pierderea în greutate este atinsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`