Prima pagină » National » Părerea unui preot-medic despre scufundarea la Botez: Eu nu m-aş descurca! Omul viu nu este manechin
Părerea unui preot-medic despre scufundarea la Botez: Eu nu m-aş descurca! Omul viu nu este manechin

Părerea unui preot-medic despre scufundarea la Botez: Eu nu m-aş descurca! Omul viu nu este manechin

03 feb. 2021, 13:32,
George Cristian în National

Un preot şi medic din Cluj spune că nu s-ar descurca să facă taina botezului. Acesta consideră că scufundarea la botez este învăţată la Teologie şi este similară tehnicii de resuscitare învăţată la Medicină. Totuşi, acesta consideră că manechinul nu este acelaşi lucru cu un om viu. Preotul Bogdan Chiorean consideră că nu ar trebui modificat ritualul botezului ci este nevoie de foarte multă atenţie din partea preoţilor.

În urma tragediei din Suceava, tragedie în care un bebeluş a murit după ce a fost Botezat, în spaţiul public au apărut numeroase voci care condamnă practicile preoţilor români dar şi alte voci care consideră că decesul bebelușului nu ar trebui să aducă modificări în taina Botezului.

Mai multe practici ale Bisericii Ortodoxe Române aduse în discuţie în urma tragediei

Tragedia din Suceava a adus în atenţia publica mai multe discuţii despre unele practici făcute de BOR. Mai multe voci au vorbit despre împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă dar şi despre scăldarea în cristelniţă. Jurnaliştii de la adevărul.ro au vorbit cu preotul Bogdan Chiorean, un preot care a avut o abordare normală în contextul pandemiei de COVID-19 dar şi un preot care este şi medic. Acesta şi-a spus părerea despre întreaga tragedie.

Preotul mai sus menţionat este medic şi coordonator al Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj Napoca, spitalul oferind servicii gratuite pentru pacienţii care sunt în stadii terminale. Preotul a anunţat faptul că s-a vaccinat, postând un mesaj pe o reţea de socializare în care îi îndemna şi pe alţii să recurgă la acelaşi gest şi să fie atenţi pentru că lepădarea de Hristos se face prin mândrie, invidie şi neascultare:

„Grijă faţă de trup e o datorie creştinească. Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, prin neascultare, prin părerea de sine, prin răutăţile de zi cu zi. Dar nu printr-un vaccin”.

Ce spune preotul medic despre procedura scufundării copilului în taina Botezului

Preotul medic a fost întrebat de sursa citată despre practica Bisericii Ortodoxe Române de a scufunda copilul atunci când este executată taina Botezului. Preotul a spus că a urmărit cu atenţie întreg cazul şi că nu doreşte să emită o părere legat de ce s-a întâmplat, dar că ar trebui că Taina Botezului să fie executată cu atenţie:

„Să ne ferească Dumnezeu să fim în locul părinţilor, în locul preotului, în locul copilului, toţi cei implicaţi au foarte mult de suferit pe tema asta. Probabil că trebuie foarte multă atenţie, altceva nu pot să spun pe tema asta”.

Tehnica de scufundare învăţată la Teologie nu este diferită fată de tehnica manevrei de resuscitare pe care studenţii o învaţa la Medicină, pe manechin, susţine preotul. Totuşi, acesta trage un semnal de alarmă spunând că există o diferenţă uriaşă între un manechin şi o persoană vie.

„Există o astfel de tehnică, dar aş compara-o cu manevrele de resuscitare pe care le învăţăm la Medicină pe manechin. Manechinul e una, păpuşa (n. red. – cu care se exersează la Teologie) e una, iar când omul este viu, lucrurile sunt total diferite. Plus că vedeţi, pot să existe probleme de sănătate asociate. O chestie care pentru cineva e banală, cum ar fi mâncatul căpşunelor, pentru altcineva poate însemna şoc anafilactic şi deces”.

Botezul nu reprezintă un risc atunci când bebeluşul este născut sănătos şi la termen

Preotul Bogdan Chiorean a explicat că din perspectiva medicului nu ar vedea o problemă scufundarea în cristelniţă cu precizarea că bebeluşul trebuie să fie născut sănătos şi la termen:

„Nu mi se pare că există sub nicio formă o problemă cu o astfel de procedură la un copil născut la termen, care nu are probleme asociate. Dacă ştiu că a fost născut prematur sau are probleme asociate, atunci sigur că da, eu, ştiind că vreau să-l botez, este de datoria mea, şi ca părinte, să întreb medicul dacă se poate face această procedură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *