Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW, relatează Europa Liberă.
Poliția Română a spus, într-un răspuns oficial pentru sursa citată, că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție” și că mașinile încă nu au fost recepționate.
DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat
Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.
Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă eșuată.
Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.
Drulă: „Poliția ar putea plăti din bugetul național mașinile”
Ieri, președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția că Poliția ar putea plăti mașinile din bani proveniți din bugetul național, și nu din fonduri europene, pentru a evita eventuale verificări ale forurilor Uniunii Europene.
Europa liberă și g4media.ro au semnalat, în septembrie anul trecut, că Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.
Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu Michael Schmidt nu a contat
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări.
„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus șeful statului.
„Un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW”
Automobile Bavaria a spus ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.
Poliția Română susține că a ajuns să cumpere „un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW” de la firma condusă de un prieten al președintelui Iohannis pe motiv că la licitație s-a prezentat un singur distribuitor, deși patru producători îndeplineau cerințele, Mercedes, Jaguar și Alfa Romeo.
Poliția mai spune că a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, iar în cei 32.000 de euro, intră și dotări specifice muncii de poliție, de aproximativ 4.000 de euro, respectiv, rampă, colantare, baterie suplimentară, precum și un set de anvelope de iarnă.