Prima pagină » Local » Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi are cele mai multe trimiteri în judecată din țară! 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi are cele mai multe trimiteri în judecată din țară! 

16 feb. 2022, 13:12,
Iustina Groza, în Local

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au prezentat recent raportul de activitate pentru anul 2021. Astfel, procurorii din cadrul acestui Parchet sunt pe primul loc în țară în ce privește numărul de trimiteri în judecată, în cursul anului trecut.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a prezentat recent raportul de activitate a instituției publice pe parcursul anului trecut. Astfel, au fost înregistrate creșteri în ce privește ponderea de inculpați achitați. De asemenea, la numărul de trimiteri în judecată, procurorii din cadrul acestui Parchet ocupă locul I pe țară. În plus, media dosarelor soluționate a crescut cu peste 5 procente față de anul anterior.

Pe pagina de Internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi este disponibilă pentru consultare sinteza raportului de activitate a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru anul 2021.

rafturi din metal pe care sunt asezate mai multe dosare legate cu sfoara

Ponderea inculpaţilor achitaţi a fost în creştere faţă de anul anterior

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi ocupă locul I la nivel național

În cursul anului 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a avut spre soluţionare peste 50.000 de dosare, dintre care  peste 300 au avut în vedere cazurile de urmărire penală. În ceea ce priveşte trimiterile în judecată, acest Parchet ocupă locul I la nivel naţional, cu 1.162 de trimiteri în judecată, locul II fiind ocupat de instituția similară din Constanţa, cu 1.042 trimiteri în judecată şi locul III de PJ Timişoara cu un total de 1.015 trimiteri în judecată.

De asemenea, au fost înaintate la instanța de judecată propuneri de arestare preventivă pentru peste 300 inculpaţi, din care doar faţă de 46 inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu. Anul trecut, principalele fenomene infracţionale din zona Iași au avut drept obiect comiterea de infracţiuni la regimul rutier. Așadar, din peste 100 de persoane care au fost reținute, pentru 83 s-au formulat propuneri de arestare preventivă, iar 34 au fost plasate sub control judiciar.

cladirea Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021

Cotidianul BZI a detaliat într-o ediție anterioară un caz soluționat tot în cadrul acestei instituții.

„La finalul anului 2021, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași se aflau în lucru 44.465 de cauze, în creştere cu 5,13 la sută faţă de 2020, când au rămas de soluţionat 42.297 de cauze“, a precizat Dragoș Bordianu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Ponderea inculpaţilor achitaţi a crescut

Din raportul de activitate pentru 2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi reiese și faptul că ponderea inculpaţilor achitaţi a fost în creştere faţă de anul anterior. Aceeași situație de creștere a fost înregistrată și pentru ponderea soluţiilor de achitare, din totalul celor de trimitere în judecată. Activitatea judiciară a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi din anul 2021 prezintă și alte date.

De exemplu, se arată că procurorii au participat la peste 1.000 de ședințe civile și în peste 10.000 de şedinţe penale. Astfel, fiecare procuror a lucrat, în medie, cu peste 2.000 de dosare. Mai mult, în 2021 au fost achitaţi definitiv, indiferent de perioada trimiterii în judecată, 7 inculpaţi în 7 cauze penale.

De asemenea, este de reținut faptul că sinteza raportului de activitate a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru anul 2021 poate fi consultată și on-line. Conform cotidianului BZI, în anii trecuți, aproape 60.000 de dosare ajungeau în lucrul magistraților ieșeni. În plus, peste 900 de cauze erau soluționate, în medie, de fiecare procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

o usa din lemn pe care apare montata o placuta cu inscriptia ,,sala de sedinta”

Procurorii ieșeni au participat în anul 2021 la peste 10.000 de şedinţe penale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *