Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a făcut anunţul: Valabilitatea dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere se prelungește automat pe perioada stării de urgență

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a făcut anunţul: Valabilitatea dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere se prelungește automat pe perioada stării de urgență

01 apr. 2020, 12:48,
în Local

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a publicat miercuri, 1 aprilie 2020, un anunţ prin care este precizat că valabilitatea dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere se prelungește automat pe perioada stării de urgență.

„Conform art. 111 OUG 195/2002,
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reține în următoarele cazuri:

b) când titularul acestuia a săvârșit una dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1) și la art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal;

(2) La reținerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulație.

(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reține de către poliția rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulație, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulație, în situația în care regulă de circulație încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) și c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.

(6) La cererea titularului permisului de conducere reținut în condițiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanța de judecată învestită cu soluționarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulație, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea clasării, renunțării la urmărirea penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Modul de soluționare a cererii de prelungire a dreptului de circulație se comunică și șefului poliției rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.

Conform art. 33 ind. 2 alin. 2 din Ordonanţa de urgenţă nr 34 din 31.03.2020, publicată în M Of nr. 268, Partea I, se prevede:

Se menţine valabilitea dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere – cu drept de circulaţie, emise în temeiul art. 111 alin. 1 lit. b sau alin. 4 din OUG 195/2002, pe toată perioada stării de urgenţă sau de asediu, precum şi pe o perioadă de 10 zile de la încetarea acestei stări.

Pentru aceeaşi perioadă se menţine şi valabilitatea prelungirii dreptului de circulaţie dispusă de procuror sau de instanţa de judecată potrivit art. 111 alin. 6 OUG 195/2002.

În consecinţă, valabilitatea documentelor menţionate anterior este prelungită prin efectul legii, nemaifiind necesare depunerea de cereri în acest sens sau emiterea de acte de dispoziţie din partea organelor judiciare.”, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 octombrie 2024
02 octombrie 2024