O serie de descoperiri arheologice interesante au fost făcute în zona centrală a orașului Iași. Săpăturile se apropie de final. La acest moment, aceste vestigii sunt legate de case existente (pe locul fostei Piețe Dimitrov, dinspre Bulevardul Independenței și Strada Vasile Conta), înainte de 1955, înainte de începutul sistematizărilor din orașul Iași. Sunt și urme de beciuri, respectiv hrube
După săptămâni de săpături, o serie de descoperiri arheologice interesante au fost făcute în zona centrală a orașului Iași. Aceste vestigii sunt legate de case existente (pe locul fostei Piețe Dimitrov, dinspre Bulevardul Independenței și Strada Vasile Conta), înainte de 1955, înainte de începutul sistematizărilor din orașul Iași. Sunt și urme de beciuri, respectiv hrube. Cercetarea este realizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași. Avizarea proiectului prin care proprietarul intenționează să realizeze o parcare urmează a fi analizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI). Este posibil ca vestigiile să fie acoperite cu un strat de pământ argilos și apoi să fie acoperite cu beton.
Descoperiri arheologice importante, în plin centrul orașului Iași!
Urmează ca raportul CMNM să fie trimis către Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), apoi documentul să ajungă la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, instituție care va decide cum se va proceda. La acest moment, aceste vestigii sunt legate de case existente aici, înainte de 1955, înainte de începutul sistematizărilor din orașul Iași. Sunt și urme de beciuri, respectiv hrube. Afaceristul basarabean Alecsandr Zincenco vrea să amenajeze o parcare privată pe Bulevardul Independenței. Inițial, a plătit 1.250.000 de euro pe proprietate în speranța că va putea construi, dar informațiile specialiștilor arătau că sub amplasament au fost identificate vestigii istorice
Pe locul fostei Piețe Dimitrov urmează a fi amenajată o parcare privată cu plată
Sunt noi investiții sunt anunțate în zona ultracentrală a Iașului. Pe locul fostei Piețe Dimitrov urmează a fi amenajată o parcare privată cu plată, inițiativă ce aparține afaceristului basarabean Alexandr Zincenco, asociat în societatea Zinan Investment Group SRL, implicată în mai multe combinații imobiliare controversate. Revenind, afaceristul în vârstă de 43 de ani deține suprafața de teren de 2.495 de metri pătrați cu acces dinspre Bulevardul Independenței și Strada Vasile Conta (sediul Parchetului de pe lângă curtea de Apel Iași).
După mai multe încercări eșuate de a folosi terenul pentru un proiect imobiliar, afaceristul s-a gândit să-l exploateze pentru o parcare privată. Pentru asta avea nevoie și de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), amplasamentul aflându-se într-o zonă protejată. Recent, după mai multe tentative, proiectul a fost avizat. Capacitatea va fi de 130 de locuri, amenajate cu dale. În Iași, taxa pe locul de parcare publică variază între 3 lei și 5 lei pe oră.
Basarabeanul a achitat nu mai puțin de 1.250.000 de euro, adică 500 de euro/metru pătrat
În 2017, terenul a fost cumpărat de la Eliahu Nahman, unic asociat în societatea Golden Gate SRL. Basarabeanul a achitat nu mai puțin de 1.250.000 de euro, adică 500 de euro/metru pătrat. Cel mai probabil, cumpărătorul nu știa că sub teren existau șanse mari să fie găsite vestigii istorice. Astfel, afacerea poate fi considerată că nu a fost profitabilă. Asociat cu evreii de la Golden Gate a fost și Gabriel Surdu, fost consilier local PSD, dar s-a retras.
Afaceristul evreu a avut pretenții financiare de 2 milioane de euro, dar în urma negocierilor a lăsat din preț. Inițial, evreii voiau să construiască un turn care să fie legat de alt turn prin intermediul unei pasarele. Însă proiectul a picat. Alexandr Zincenco a mai perfectat o tranzacție în centrul Iașului cu afaceristul Ilie Foia, cel care administrează societatea Transmixt SA. Basarabeanul a cumpărat de la ieșean terenuri situate în spatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pe Strada Uzinei. Prețul tranzacției a fost de 2 milioane de euro. Este vorba despre o suprafață de 5.600 de metri pătrați, inclusiv construcții.
Proiectul a fost stopat chiar de către magistrați, care au dispus anularea autorizației
În trecut, Zinan Investment Group a început construcția unui bloc cu șase etaje pe Șoseaua Arcu, numărul 8, în spatele Sălii Voința. Proiectul a fost stopat chiar de către magistrați, care au dispus anularea autorizației. Proiectul a fost atacat în instanță de un vecin, omul de afaceri Xenopol Zaharia, administratorul societății Afer SRL. Acesta era nemulțumit că proiectul nu a fost supus unei dezbateri publice și că nimeni din zonă nu a fost întrebat de oportunitatea apariției unui asemenea imobil, care depășește cu mult înălțimea celorlalte din zonă. Societatea Zinan Investment Group SRL, din Iași, a fost înființată la finalului anului 2015.
În 2020, cifra de afaceri a firmei de dezvoltare imobiliară a fost de 1.634.400 de lei, datorii de 52 de milioane de lei, cu un număr de 3 angajați. În acte apare ca administrator Ștefan Victoriuc, iar la capitolul asociați sunt enumerați Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco. Așadar, pe această afacere imobiliară de milioane, din plin centrul orașului Iași, săptămânile acestea s-au făcut descoperiri arheologice.
Construiti si modernizati zona. Noi protejam case darapanate si cu aspect de mahala.
Pe astia nu-i calca garda niciodata, desi motive sunt destule. De ce?
Si nu se poate gasi o modalitate de a expune vestigiile, de a le acoperi cu sticla sau altceva transparent si a se construi o parcare supraterana? Chinezii au construit un pod de 430 m din sticla. Asta este, pune si taxa de intrare la muzeu