Prima pagină » Eveniment-Social » Parc peste vestigii și morminte medievale descoperite lângă o mare biserică din centrul orașului Iași! Zona a suferit o schimbare radicală – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Parc peste vestigii și morminte medievale descoperite lângă o mare biserică din centrul orașului Iași! Zona a suferit o schimbare radicală – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

20 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Lângă o faimoasă biserică, amplasată în centrul orașului Iași, au fost descoperite, încă din 2013, vechi morminte, un cavou și monede medievale. Acum, un parc a apărut lângă Biserica Sfântul Nicolae Domnesc (plasată în imediata apropiere a Palatului Culturii din Iași), arealul fiind reamenajat peisagistic. În plan, aici era gândit un muzeu subteran care să pună în valoare vestigiile descoperite, dar nu a mai fost realizat. Acestea au fost acoperite și conservate. Din păcate, nu au fost fonduri suficiente pentru a putea fi puse în valoare

La o faimoasă biserică, poziționată în plin centrul orașului Iași au fost descoperite, încă din 2013, vechi morminte, un cavou și monede medievale. Este vorba despre Biserica Sfântul Nicolae Domnesc (din imediata apropiere a Palatului Culturii din Iași). Aici, totul a fost reamenajat peisagistic. Chiar dacă, în plan, aici era gândit un muzeu subteran care să pună în valoare vestigiile descoperite, acesta nu a mai fost realizat. Acestea au fost acoperite și conservate. Din păcate, nu au fost fonduri suficiente pentru a putea fi puse în valoare. Ar fi fost o posibilitate de promovare istorică și turistică a urbei.

”Da, acolo erau vestigii și era un proiect de realizare a unui muzeu și a punerii în valoare a vestigiilor. Din păcate, din lipsa fondurilor, asta nu a mai fost posibil. Totul a fost conservat și acoperit”, arată Bobi Apăvăloaiei, coordonator al Direcției Județene pentru Cultură (DJC).

Vestigii medievale descoperite lângă o mare biserică din centrul orașului Iași!

Fostul arhitect-șef al Iașului (între 1994 și 2004) Ionel Corneliu Oancea este cel care a gândit proiectul ce ținea de un muzeu subteran care să pună în valoare vestigiile descoperite la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc. În trecut, regretatul George Carapanu a realizat un proiect de realizare a unor construcții. Pe de altă parte, aici au ieșit la iveală și construcții mai vechi decât cele de la finalul secolului al XIX-lea, derulate la solicitarea Regelui Carol I al României, de faimosului arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru modernizarea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc.

Studierea Bisericii din Iași este foarte importantă pentru ilustrarea modului cum a apărut și evoluat orașul. Biserica a fost construită de Ștefan cel Mare în anii 1491-1492, pe locul unei biserici mai vechi, ale cărei urme s-au pierdut din pricina felului defectuos în care s-a făcut reabilitarea din anii 1884-1904.

Biserica ctitorită de Ștefan cel Mare a trecut prin multe reparații capitale în veacurile XVII-XVIII

Biserica lui Ștefan cel Mare a trecut prin multe reparații capitale în veacurile XVII-XVIII, reparații și adaosuri care i-au schimbat forma inițială. Probabil, Antonie Ruset, în anul 1677, a extins cu încă două altare biserica. Toate extinderile au fost înlăturate de arhitectul Andre Lecompte du Nouy, fără însă a întocmi relevee edificatoare cu toate intervențiile sale. În această perioadă, s-au pierdut multe inscripții, inclusiv pisania lui Ștefan cel Mare, care a fost descoperită în molozuri de istoricul Nicolae Iorga și reamplasată pe biserică în 1929.

”În cursul cercetărilor am descoperit vechi înmormântări din cimitirul bisericii, un cavou cu multe oseminte reînhumate, vechi inscripții aruncate prin molozuri, fundații de la chiliile mănăstirii, precum și fragmente din fundațiile bisericilor desființate la restaurarea din 1884-1904. În colaborare cu slujitorii Bisericii, în limita finanțărilor existente, se va căuta valorificarea vestigiilor descoperite: marcarea conturului vechiului zid de incintă și a turnului mănăstirii, conturarea fundațiilor bisericilor care s-au succedat pe acest loc, amenajarea unui lapidarium cu toate inscripțiile descoperite în jurul lăcașului”, a reliefat, în 2013, arheologul Bobi Apăvăloaei.

Așadar, un parc a apărut peste vestigii medievale descoperite lângă o mare biserică din centrul orașului Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`