Primăria Iași a semnat contractul de finanțare privind Construirea unui parc fotovoltaic la CET 2 Holboca. Investiția depășește 9.900.000 de euro
Administrația publică locală a anunțat semnarea contractului de finanțare în cursul zilei de ieri, 27 septembrie 2024, la sediul Ministerului Energiei. Contractul are o valoare de 49.720.850,59 lei, cu TVA inclus, aproximativ 9.992.132 de euro.
Parc fotovoltaic la CET 2 Holboca. Edilul Mihai Chirica a semnat contractul de finanțare la Ministerul Energiei
Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au fost prezenți vineri, 27 septembrie 2024, la sediul Ministerului Energiei pentru a semna contractul de finanțare europeană pentru proiectul de realizare a unui parc de panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Valoarea totală a proiectului este de 49.720.850,59 lei, inclusiv TVA. Investiția va fi finanțată prin Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice propusă, din surse regenerabile pentru autoconsum.
„Construirea centralei fotovoltaice va duce la asigurarea unei producții nete de energie electrică de 9.849,99 MWh/an în primul an de funcționare și la reducerea gazelor cu efect de seră, cu 113.914,35 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani. Centrala fotovoltaică va fi alcătuită dintr-un număr de 14.000 module PV, fiecare dintre ele fiind formate dintr-un număr de 132 de celule (tip monocristaline). Puterea minimă a modulelor PV va fi de 700 Wp, cu un randament nominal de minimum 21,1% (peste valoarea limită de 19% impusă prin ghidul de finanţare). Modulele PV vor fi instalate pe o structură prefabricată din aluminiu sau oţel galvanizat, la o înclinare de 10 grade, cu orientarea Est-Vest”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.
Suprafața terenului pe care va fi construit parcul fotovoltaic este de 40 de hectare
Această investiție este prima etapă dintr-un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic dispus pe o suprafață de teren, însumând 40 de hectare în zona fostului depozit de zgură și cenușă de la CET 2 Holboca, care va constitui practic în etapa a treia a programului.
În cea de a doua etapă a proiectului, municipalitatea va achiziționa și monta o instalație de producere a Hidrogenului, cu un consum de 10 MW și o producție de 2.174 Nm³/h, care va fi amestecat cu gazul natural folosit în echipamentele termoenergetice, în proporție de 15-20 la sută, ceea ce va determina o ieftinire a prețului gigacaloriei cu 8-10 la sută. Toate aceste investiții sunt în concordanță cu prioritățile Comisiei Europene, cu privire la capacităţile termoenergetice care folosesc cărbune, care impun închiderea în viitor a CET 2 Holboca din considerente de mediu şi economice, și utilizarea de surse de energie verde.
„Primăria Municipiului Iași are un angajament ferm și oficial față de dezvoltarea verde a orașului, atât prin pregătirea documentelor strategice, precum Planul de Acțiune Orașe Verzi a Municipiului Iași, cât și prin implementarea a numeroase măsuri pentru reducerea poluării și creșterea calității vieții, de la creșterea numărului și suprafețelor spațiilor, eficientizarea energetică a clădirilor publice, transformarea transportului public în unul inteligent, modern, ecologic și până la creșterea eficienței serviciilor publice de iluminat, salubritate și termoficare”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Primăria Iași a semnat contractul de finanțare privind Construirea unui parc fotovoltaic la CET 2 Holboca. Investiția depășește 9.900.000 de euro, iar proiectul va fi realizat pe o suprafață de teren de 40 hectare.
Bajeti care aveti pensie 😊 bucurie,restul cautati va de lucru,somajul pandeste la poarta
CET 1 trebuie oprit neaparat…e ca un ” rahat”/ pardon de expresie.. in mijlocul târgului!
Poluare, randament scazut !
iti face trebuinta terenul?
O centrala Nucleara are nevoie Moldova nu porcariile astea.
Are nevoie, dar nu sunt conditii tehnice. O CNE are nevoie de racire – o sursa rece care sa preia caldura Q2 care iese din ciclul Rankine. La Cernavoda, sursa este Dunarea. In Moldova nu exista niciun curs de apa cu debit mare si pe perioada verii. Nici macar Siretul.
Solutia este finalizarea CNE. Doua grupuri a 1000 MW sunt in functiune. Pentru celelalte doua exista toata infrastructura. Trebuiesc facute.
Minciuna prin omisiune. Se spune numai puterea maxima, insa iarna productia scade cu 70%.
Ori datele sunt gresite, ori …
Deci :
1 an = 365 zile x 24 ore/zi = 8760 ore.
Productia anuala : 9.849,99 MWh/an.
Rezulta o putere de 1,12 MW!!! Pe langa faptul ca este foarte foarte putin (cam 500 de apartamente), de unde au scos ei ca parcul va alimenta instalatia de producere a hidrogenului, cu un consum de 10 MW ?????