Prima pagină » Informații utile » Paraziți intestinali la copii. Problema cu care se confruntă cei mici

Paraziți intestinali la copii. Problema cu care se confruntă cei mici

27 iun. 2024, 13:33,
în Informații utile

Infecțiile cu paraziți intestinali la copii sunt cele mai frecvente la copii micuți din cauză că adesea uită să se spele pe mâini și împart jucării cu alți copii. Acești paraziți infectează intestinul gros și prezintă un risc ridicat de transmitere.

Infecția cu paraziți intestinali la copii

Viermișorii sunt albi și subțiri și se pot observa în jurul anusului copilului sau în scaun. Copiii sub 10 ani sunt mai predispuși infectării. Viermii se răspândesc în momentul în care ouăle depuse sunt înghițite.

Acestea pot trece de la o persoană la alta în momentul în care iau contact cu aceste suprafețe și după își ating gura. Se pot transfera prin suprafețe precum: lenjerie de pat, pijamale, lenjerie intimă, prosoape, jucării pentru copii, ustensile de bucătărie, periuțe de dinți, mobilă, suprafețe din bucătărie sau baie.

Ouăle de vierme pot supraviețui pe suprafețe timp de până la două săptămâni. După ce ouăle au fost înghițite, ele trec în intestinul unei persoane, unde eclozează. După aproximativ două săptămâni, viermii ajung la maturitate, moment în care se vor reproduce și ciclul infecției va începe din nou.

Simptomele pe care le au copii infectați cu paraziți sunt: mâncărime la nivelul anusului care poate deveni roșu și inflamat de la scărpinat, iritabilitate, dificultăți de somn, apetit redus, balonare, dureri abdominale, gaze intestinale, erupții pe piele, diaree/constipație.

Fetele pot manifesta roșeață și mâncărime în jurul zonei vaginale. În cazul netratării și agravării infecției, copiii se pot confrunta și cu pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, convulsii, sânge în scaun, blocarea tranzitului intestinal, infecția pielii din jurul anusului (dacă bacteriile intră în zgârieturi cauzate de mâncărimi), insomnie, enuresis (copilul face pipi in pat).

Cum tratăm infecția cu viermișorilor la copii

Medicii folosesc diverse metode pentru a diagnostica infecția cu paraziți intestinali la copii, printre care amprenta anală. Acest test utilizează banda de celofan și se efectuează dimineața, fără igiena anală. Medicul plasează o banda pe pielea din jurul anusului si apoi analizează banda sub microscop.

Tratamentul va fi luat de către toți membrii familiei din cauze riscului mare de răspândire a paraziților. Antihelminticele sunt în general utilizate pentru tratarea infecțiilor cu viermi și acționează, de obicei, prin prevenirea absorbției zahărului de către paraziți, ceea ce provoacă dispariția lor în câteva zile. Medicamentul nu ucide, însă ouăle. Acesta este motivul pentru care măsuri stricte de igiena trebuie respectate timp de 6 săptămâni.

Durata medie de viață a viermilor este de aproximativ 6 săptămâni, de asta este foarte important să se respecte măsurile de igienă. Astfel, aveți în vedere ca: să descurajați copilul să se scarpine la funduleț, să păstrați unghiile copilului curate și tăiate, să încercați să vă opriți copilul să-și muște unghiile sau să-și sugă degetul, să-i amintiți copilului să se spele pe mâini și sub unghii bine după ce a mers la toaleta, să spălați așternuturile, prosoapele, pijamalele și jucăriile copilului cu apă fierbinți, să curățați podeaua de multe ori pentru a elimina orice ouă, să igienizați suprafețele pe care copiii le pot atinge, în special mânerele ușilor, să curățați cu atenție baia și bucătăria, să descurajați copilul să mănânce alimente care au căzut pe podea, să nu-l lăsați să mănânce în dormitor, să urmăriți o dietă și nutriție adecvată, să schimbați lenjeria intimă în fiecare dimineață, să faceți baie sau dus în mod regulat folosind produse speciale mama și copilul și fiecare persoana din familie să folosească propriul prosop pentru față și propria periuță de dinți.

Infecția cu paraziți intestinali la copii poate fi o experiență destul de neplăcută, dar atâta timp cât tratați din timp și corespunzător, nu ar mai trebui să aveți probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025