Prima pagină » Business în România » Paradoxul unei țări conduse de politicieni incapabili! România importă multă energie din Ucraina afectată de război

Paradoxul unei țări conduse de politicieni incapabili! România importă multă energie din Ucraina afectată de război

16 aug. 2024, 11:27,
în Business în România

România, declarativ un producător regional de energie importă din Ucraina, țară afectată de război. Nu numai că importă, dar în 2024 și-a dublat importurile din țara care are capacitățile de producție afectate de conflict.

Este rezultatul unei țări conduse de politicieni incapabili, a unei țări care se mândrește pe hârtie de capacitățile de producție. Românii plătesc cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană, acest lucru fiind rezultatul faptului că împortăm mult și la prețuri uriașe. Există și suspiciuni rezonabile de constituirea unui cartel pe piața de energie din România, dar ANRE, cea care ar trebui să se ocupe de reglementare nu schițează nimic!

România importă energie din Ucraina afectată de război

România importă energie din Ucraina care este afectată de război și are unele capacități de producție deja cucerite de ruși. Am importat de două ori mai multă energie în 2024 decât în 2023. Din cauza caniculei consumul energetic a crescut în țară și capacitatea de producție a scăzut. Caniculă a fost și în Ungaria sau Bulgaria, principalii doi exportatori de energie către România. Vecinii din vest au investit mult în capacitățile de producție și recent au obținut un împrumut de 1 miliard de euro din China pe care-l vor învesti în domeniul energetic.

Oficialii Transelectrica au declarat că, în raportul semestrial publicat săptămâna aceasta, s-a constatat o creștere de 2% a consumului intern de energie în primele șase luni ale anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în timp ce producția netă de energie a scăzut cu 8%.

Exporturile de energie din România au scăzut, în timp ce importurile aproape că s-au dublat. Oficialii Transelectrica au explicat că creșterea semnificativă a consumului de energie din ianuarie 2024, de 5,4%, a fost în mare parte determinată de temperaturile mai scăzute, media lunară fiind de -0,19°C, comparativ cu +3,2°C în ianuarie 2023. În luna iunie 2024, consumul a crescut cu 2,53%, influențat de asemenea de temperaturi, media națională de 22°C înregistrând o anomalie termică pozitivă de 3,1°C față de normă lunară de 18,9°C (norma lunară 1991-2020).

Câtă energie a importat/exportat România în 2023/2024?

Într-o analiză a jurnaliştilor de la Ziarul Financiar se observă o creștere accentuată a importurilor și o oarecare scădere a exporturilor. De exemplu, către Ungaria am trimis în 2023 468 GWH, spre deosebire de doar 104 în 2024. În 2024 Ungaria a fost un furnizor mare pentru România cu 1.172 GWH trimiși în țară spre deosebire de 458 câți au fost în 2023.

Către Bulgaria am exportat în 2023 1.798 GWH, mai puțin decât în 2024 când valoarea a fost de 1.925 GWH. În ceea ce privește Ucraina, în 2023 am trimis 364 GWH, mai mult decât în 2024 când valoarea a fost de 212 GHW. Lucrurile se schimbă în ceea ce privește importul de energie din Ucraina. Dacă în 2023 cumpăram 462 GHW, în 2024 am ajuns să cumpărăm 825 GWH.

Comparativ cu primul semestru din 2023, s-a observat o majorare de circa 64% a importurilor comerciale și o reducere de 13% a energiei tranzitate. Aceste schimbări au avut loc pe fondul unei hidraulicități mai scăzute decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce consumul intern de energie electrică a înregistrat o creștere, cu excepția lunilor aprilie și mai, față de aceeași perioadă din 2023. Așadar, România a ajuns să importe din Ucraina afectată de război în contextul în care politicienii au declarat, rând pe rând, că țara este un important jucător regional pe piața de profil. Este un paradox care se întâlnește doar în țara în care politicienii sunt incompetenţi și complici!

Comentarii
  • Văd că autorul articolului zice că situația asta ”Este rezultatul unei țări conduse de politicieni incapabili”, numai că realitatea este alta!! Chiar credeți că nu-i duce capul?? Ce ați zice dacă v-aș spune că intenționat o fac? Totul este politică. Păi cum să-i susțină altfel, decât cumpărând de la ei, chiar și când nu ar fi nevoie? Așa se procedează și în alte domenii de interes național, iar prostul de român plătește facturile în rate, la prețurile care sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024