Prima pagină » National » Paradox pe piața muncii. Cu ce se confruntă angajatorii, dar și cei care își caută un loc de muncă
Paradox pe piața muncii. Cu ce se confruntă angajatorii, dar și cei care își caută un loc de muncă

Paradox pe piața muncii. Cu ce se confruntă angajatorii, dar și cei care își caută un loc de muncă

02 iul. 2024, 13:45,
BZI.ro, în National

Paradox pe piața muncii. Șomajul este în creștere, dar cresc și locurile de muncă neocupate. Un studiu recent arată că în ciuda ofertei tot mai mari de angajați cu studii superioare, vor exista dificultăți la ocuparea acestor joburi, iar aceste dificultăți vor face ca lucrătorii cu studii superioare să fie ofertați să lucreze pe posturi cu pretenții de studii non-superioare, la un nivel mai scăzut decât calificările pe care le dețin. Iată cu ce se confruntă angajatorii, dar și cei care își caută un loc de muncă.

Paradox pe piața muncii

Nepotrivirea dintre competențele pe care le caută firmele și cele deținute de candidați poate explica coexistența șomajului de lungă durată cu numărul mare de posturi vacante. De aici și paradoxul din câmpul muncii. Crește numărul de șomeri, dar crește și numărul locurilor de muncă rămase neocupate.

Cererea și oferta de muncă sunt decuplate în România, deoarece numărul tot mai mare de absolvenți se va confrunta cu o piață a muncii în care oportunitățile de angajare nu se vor potrivi cu pregătirea lor.

Modificările forței de muncă din România în următorii 10 ani vor fi determinate de îmbătrânirea populației și de ratele de participare în creștere la majoritatea grupelor de vârstă. Secialiștii în domeniul economic sunt de părere că sectoarele cu cerere ridicată de angajare în următorii 10 ani vof fi în vânzători, construcții, transport, administrație. Doar o treime din joburile ocupate vor fi pentru angajați cu înaltă calificare.

Care sunt cele mai căutate locuri de muncă

După un studiu recent, au fost identificate cele mai căutate locuri de muncă la început de an. Pozițiile de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor candidaților. Cu 54.000 de interogări pe site-urile cu locuri de muncă, joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați de la începutul anului și până acum. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție.

A doua cea mai căutată poziție a fost cea de asistent medical, cu 20.000 de interogări, urmată de operator call-center (17.000 de căutări), contabil și specialist în resurse umane, fiecare cu câte 11.000 de căutări. Pe locul al cincilea se află cuvintele cheie „remote” și „acasă”, care au fost folosite în peste 9.000 dintre căutările efectuate de candidați anul acesta.

Mulți români au căutat la începutul anului 2024 pe platformele de specialiate locuri de muncă bine plătite. Salariul mediu net al celor angajați ca șoferi variază între 3.500 de lei și peste 10.000 de lei, dacă este vorba despre șoferi de tir care operează curse internaționale. Salariul mediu net al unui asistent medical este de aproximativ 4.800 de lei, iar pentru un operator call-center de 3.500. Media salarială pentru un contabil este de 4.500 de lei pe lună, în timp ce un specialist în resurse umane câștigă aproximativ 4.200 de lei pe lună. Un alt domeniu care ar putea oferi cele mai bune salarii in 2024 este cel al afacerilor și finanțelor. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *