Prima pagină » Sanatate » Paracetamolul oprește menstruația: Factori neobișnuiți care cauzează tulburări menstruale

Paracetamolul oprește menstruația: Factori neobișnuiți care cauzează tulburări menstruale

11 mart. 2022, 13:17,
în Sanatate

Vrei să știi dacă paractamolul oprește menstruația? Dar antrenamentele fizice excesive? Iată care sunt cei mai neobișnuiți factori care cauzează tulburările menstruale.

Tulburările menstruale pot fi cauzate de o multitudine de factori, cum sunt: medicamentele, stresul, oscilațiile de greutate, efortul fizic exagerat sau emoțiile extreme, fie ele pozitive sau negative. Când ciclul menstrual este neregulat constant, există posibilitatea unei probleme de sănătate nediagnosticate.

Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, însă poate varia între 20 și 40 de zile. Un interval care depășește șase săptămâni nu este considerat normal. Iată care sunt factorii care pot influența menstruația.

pastile, un ceas și un absorbant cu o pană roșie

Tulburările menstruale pot fi cauzate de o multitudine de factori, cum sunt: medicamentele, stresul, oscilațiile de greutate, efortul fizic exagerat sau emoțiile extreme, fie ele pozitive sau negative.

Paracetamolul oprește menstruația?

Paracetamolul nu oprește menstruația, însă alte medicamente pot face acest lucru. De pildă, toate tipurile de medicamente pe bază de hormoni (medicația pentru tratarea afecțiunilor tiroidine, steroizii, antipsihoticele etc.) pot influența ciclul menstrual. De aceea, înainte de a urma un tratament, întreabă medicul dacă are vreo influență asupra menstruației.

Antrenamentele fizice excesive

Pare neobișnuit, dar antrenamentele fizice excesive chiar pot influența ciclul menstrual. S-a demonstrat că numeroase sportive, care participă la curse de tip maraton, suferă de amenoree. Explicația rezidă în faptul că exercițiul fizic solicitant, asociat unei cantități reduse de grăsime în organism, generează o producție insuficientă de hormoni reproductivi.

Supraponderalitatea

Excesul de grăsime determină o producție prea mare de estrogen, fapt ce inhibă eliberarea ovulelor din ovare. În ciuda faptului că ovulul nu erupe din folicul, endometrul se îngroașă în continuare. De aceea, femeile obeze au menstruații neregulate, îndelungate și abundente.

Subponderalitatea

Și subponderalitatea poate influența ciclul menstrual. Aceasta generează o producție mai mică de estrogen, fiind un factor de risc important pentru tulburările menstruale.

Eliminarea kilogramelor în plus nu este importantă doar pentru reglarea ciclului menstrual. Producţia excesivă de estrogen creşte riscul instalării cancerului endometrial.

Stresul

Stresul este cel mai cunoscut factor care influențează ciclul menstrual. Atunci când este prezent în organism, acesta micșorează cantitatea de hormoni reproductivi, ducând, chiar, și la infertilitate. Potrivit mai multor studii, femeile stresate prezintă cea mai ridicată rată de infertilitate, tocmai din cauza acestui fenomen biologic.

o femeie stresată care se trage de păr

Stresul este cel mai cunoscut factor care influențează ciclul menstrual.

Pilulele contraceptive

Chiar dacă astfel de pilule sunt administrate pentru reglarea ciclului menstrual, organismul are nevoie de un interval de câteva luni pentru a-și stabiliza activitatea hormonală influențată de anticoncepționale. Odată cu subțierea endometrului poate să apară și fenomenul de spotting între menstruații.

Odihna insuficientă

O altă cauză a tulburărilor menstruale poate fi odihna insuficientă. În acest fel, este afectată secreția de hormoni reproductivi care reglează ovulația și menstruația. Tulburările producţiei de melatonină (hormonul responsabil cu instalarea stării de somnolenţă) intervin şi în funcţionalitatea sistemului reproducător.

Vârsta

Toată lumea știe că menstruațiile sunt mai puțin frecvente în apropierea menopauzei. Tulburările hormonale din această perioadă pot scurta durată ciclului menstrual, înainte ca aceasta să se prelungească. Însă, aceste schimbări nu apar în cazul tuturor femeilor.

o femeie cu o floare roz pe șold

Tulburările hormonale din această perioadă pot scurta durată ciclului menstrual, înainte ca aceasta să se prelungească.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
Nouă metodă de fraudă când facem cumpărături online. Cine e în spatele schemei cu magazine-fantomă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Noi reglementări privind parcările. Ce se modifică în Codul Rutier
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ruptură între PNL și UDMR! Emil Boc și Kelemen Hunor au făcut un scandal național
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
Dailybusiness.ro
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
RomaniaTV
BREAKING NEWS! NINSORI în București, în acest weekend! Temperaturile scad brusc cu până la 15°C
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare IMEDIAT ce apare în Monitorul Oficial
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`