Probabil ai auzit, de multe ori, că paracetamolul este util în caz de insolație. Ei bine, acest lucru nu este departe de adevăr. Iată care sunt cele mai bune măsuri pe care să le iei, atunci când temperatura corpului atinge 40 de grade Celsius.
Insolația reprezintă rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare asupra corpului insuficient protejat. Acest lucru poate determina o congestie a vaselor creierului, fapt ce duce la edem cerebral sau hemoragii cerebrale.
Insolația este considerată o urgență medicală, în special în situația în care corpul se supraîncălzește și se află în imposibilitatea de a-și scădea temperatura.
Cel afectat de insolație poate prezenta dureri de cap, incoerență în vorbire, stări de leșin, halucinații, convulsii și, în unele cazuri, comă.
Paracetamolul este util în caz de insolație? Iată ce să faci când temperatura corpului ajunge la 40 de grade Celsius din cauza Soarelui
Paracetamolul este, fără doar și poate, un medicament util în cazul în care temperatura corpului ajunge la 40 de grade Celsius din cauza expunerii prelungite la razele solare. Foarte bune sunt și medicamentele antialergice, mai ales dacă persoana în cauză are alergie la soare, dar și aspirina.
De asemenea, se recomandă transportarea persoanei cu insolație într-un loc răcoros sau umbrit și scăderea temperaturii corporale. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor comprese sau prin pulverizarea cu apă.
Ca măsură de prim ajutor în caz de insolație este și rehidratarea persoanei. Este indicat consumul a 1-2 litri de apă în primele două ore de la expunerea prelungită la razele soarelui.
În tot acest timp, este necesară și urmărirea respirației și a pulsului pacientului. În plus, medicii recomandă și urmărirea evoluției insolației către șocul hipertermic, care poate fi recunoscut prin: apariția convulsiilor, vărsăturilor, pierderea conștienței pentru câteva minute și a pulsului scăzut.
Importantă este masarea mâinilor și a picioarelor persoanei care a făcut insolație, pentru a-i stimula circulația sanguină.
Reguli pentru prevenirea insolației
Pentru a preveni insolația, se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, mai ales în intervalul orar 11-18 și evitarea deplasărilor care nu sunt necesare între orele 11-18, dar și a activităților fizice solicitante.
Bineînțeles, esențială este și acoperirea capului cu ajutorul unor pălării, șepci sau echipamente de protecție, atunci când desfășori diferite activități în soare.
Alternează expunerea la soare cu odihna la umbră și consumă cât mai multe lichide (vara este recomandat consumul chiar și a 3,5 litri de lichide pe zi). Pentru că favorizează insolația, sunt interzise băuturile alcoolice. În ceea ce privește consumul de cafea, acesta ar trebui redus, deoarece încurajează deshidratarea.
Utilă este folosirea unor creme cu protecție solară mare și reaplicarea acestora la câteva ore.
Când temperaturile sunt ridicate, copiii nu trebuie să fie lăsați în mașina parcată, nici dacă geamul este deschis sau autovehiculul se află la umbră.