Prima pagină » Sanatate » Paracetamol în sarcină: Afectează sau nu fătul? Iată ce riscuri implică

Paracetamol în sarcină: Afectează sau nu fătul? Iată ce riscuri implică

08 apr. 2022, 11:21,
în Sanatate

Multe femei se întreabă dacă pot lua paracetamol în sarcină. Ei bine, după cum se știe, medicamentele nu sunt binevenite în această perioadă, dar iată ce spun medicii.

Automedicația este un fenomen frecvent întâlnit. Toți cei care practică acest obicei ar trebui să cunoască faptul că administrarea de medicamente fără recomandarea unui medic implică diverse riscuri, precum întârzierea stabilirii unui diagnostic de certitudine, intoxicația sau chiar decesul.

În articolul de astăzi, însă, vom discuta despre siguranța administrării acetaminophenului, substanță cunoscută publicului larg sub denumirea de paracetamol, pe parcursul sarcinii.

un blister și o pastilă albă de paracetamol

Automedicația este un fenomen frecvent întâlnit.

Afectează sau nu fătul paracetamolul în sarcină?

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol, cu efect analgezic (ameliorează durerea) şi antipiretic (ajută la scăderea temperaturii corpului în caz de febră). Este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor, dureri menstruale şi tratamentul simptomatic al febrei.

Până nu demult, acest medicament era considerat lipsit de riscuri pentru dezvoltarea normală a fătului, însă studiile recente au demonstrat contrariul. Se pare că există o conexiune strânsă între administrarea prenatală a paracetamolului și diverse probleme medicale cu potențial de dezvoltare la descendenți, în perioada copilăriei. Important de precizat este că studiile au vizat femei aflate în perioada ultimelor două trimestre de sarcină (săptămânile 18-32 de amenoree), cu o medie de 5 comprimate pe un episod dureros/febril, cu o durată medie a expunerii de 5-7 zile, maximum 28 de zile pe parcursul sarcinii. (amintim aici că în timpul primului trimestru de sarcină, atunci când are lor organogeneza – săptămânile 3-8 de amenoree – nu trebuie administrate niciun fel de substanțe active).

o femeie însărcinată cu maiou alb și pantaloni scurți care privește pe geam

Până nu demult, paracetamolul era considerat lipsit de riscuri pentru dezvoltarea normală a fătului, însă studiile recente au demonstrat contrariul.

Efectele adverse ale administrării paracetamolului în sarcină

Deși dovezile sunt neconcludente și necesită studii suplimentare, s-a demonstrat că utilizarea paracetamolului în sarcină poate duce la astm bronșic, care debutează în copilărie. Explicația rezidă în faptul că metabolizarea acetaminophenului poate să scadă rezervele de glutation, un antioxidant puternic, din plămânul fetal aflat în curs de dezvoltare, generând leziuni și inflamații, produse de stresul oxidativ.

De asemenea, alți cercetători au scos la iveală faptul că paracetamolul poate duce la tulburări de neurodezvoltare, și anume la tulburări din spectrul autismului, ADHD și coeficient de inteligență scăzut. Astfel, administrarea paracetamolului pe o perioadă de cel puțin 28 de zile în sarcină poate crește, cu 30%, riscul de apariție al ADHD și cu 20% riscul de apariție al TSA la descendenți.

S-au realizat numeroase studii care au investigat efectul diverselor analgezice (paracetamolul și antiinflamatoarele nonsteroidiene AINS) asupra dezvoltării tulburărilor reproductive masculine și s-a ajuns la concluzia că acestea reduc distanța anogenitală (scrot-anus), aspect ce poate prezice o afectare a funcției reproductive masculine.
Mai mult, există dovezi epidemiologice pentru asocierile dintre expunerea la mai multe analgezice și dezvoltarea criptorhidismului (testiculul necoborât în scrot).

Cu toate acestea, medicii nu recomandă femeilor însărcinate să evite utilizarea paracetamolului pe termen scurt, atunci când acesta este necesar din punct de vedere clinic. Atât durerea, cât și febra, pot să aibă consecințe devastatoare asupra produsului de concepție. Astfel că, paractemolul poate fi administrat în sarcină, însă doar sub strica supraveghere a unui medic.

reprezentare a unui fetus

Unii cercetători au scos la iveală faptul că paracetamolul poate duce la tulburări de neurodezvoltare, și anume la tulburări din spectrul autismului, ADHD și coeficient de inteligență scăzut.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se modifică regulile la cumpărarea de apartamente noi. Pe cine avantajează noua lege
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`