Prima pagină » Sanatate » Paracetamol în alăptare. Care este doza corectă și în ce situații este interzis

Paracetamol în alăptare. Care este doza corectă și în ce situații este interzis

01 iul. 2022, 12:42,
în Sanatate

Este permisă administrarea paracetamolului în alăptare? Ei bine, da! Însă există și situații în care este interzis. Află, în rândurile care urmează, totul despre acest medicament des folosit.

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră). Medicamentul este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate ușoară până la moderată, localizate în diferite zone ale corpului: dureri de cap, dureri de dinți, dureri ale mușchilor sau articulațiilor și dureri menstruale. Mai mult, este recomandat și în tratamentul simptomatic al febrei.

Ca orice alt medicament, și paracetamolul prezintă anumite contraindicații și măsuri de precauție, pe care ar trebui să le cunoști înainte de a-l administra. Foarte important este că, atunci când alăptezi, să ceri sfatul unui medic în legătură cu orice medicament pe care vrei să îl iei.

mai multe pastile albe răsturnate pe o suprafață roz

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră).

Este permis paracetamolul în alăptare?

Da! Paracetamolul este permis în perioada în care alăptezi. Potrivit mai multor studii, doar o cantitate mică de substanță intră în laptele matern și este foarte puțin probabil să îi facă rău bebelușului. Într-un studiu publicat în British Journal of Clinical Pharmacology s-a arătat că paracetamolul trece foarte repede în laptele matern, dar nu într-o concentrație foarte mare. S-a estimat că doza maximă la un nou născut a fost de 1,85% din doza maternă, care a fost eliminată de bebeluși, prin urină, într-un procent semnificativ.

Recomandat ar fi să iei acest medicament doar la recomandarea medicului și cât se poate de rar. Paracetamolul este indicat atrunci când ai o răceală sau o gripă, dacă simți o durere ușoară, până la moderată (de spate, cefalee, migrenă, dureri musculare ori menstruale etc.) sau în caz de febră.

Doza recomandată pentru adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani este între 500 și 1000 mg administată la 4 sau la 6 ore. De menționat este că nu trebuie să se depășească 4000 mg de paracetamol într-un interval de 24 de ore. Depășirea dozei recomandate este extrem de periculoasă, deoarece poate afecta grav și ireversibil ficatul.

Cu toate acestea, există și situații în care administrarea paracetamolului în alăptare este interzisă. Printre acestea se numără alergia la paracetamol și administrarea altor medicamente care au în componență paracetamol (cum sunt OTC-urile pentru răceală și gripă).

De asemenea, dacă ai probleme cu ficatul, cu rinichii, cu alcoolul sau ești supraponderală, ar fi bine să discuți cu un medic înainte de a lua paracetamol.

o mamă care alăptează un bebeluș

Da! Paracetamolul este permis în perioada în care alăptezi.

Reacții adverse posibile în urma administrării de paracetamol

Paracetamolul poate provoca mai multe reacții adverse, însă acestea nu apar la toate persoanele. De exemplu, dacă te confrunți cu umflături ale feței, limbii și gâtului, dificultăți la înghițire și de respirație, umflături roșii și mâncărimi ale pielii, întrerupe tratamentul și cere sfatul unui medic.

Totodată, pot apărea și alte efecte secundare, dar frecvența lor este necunoscută. Este vorba de trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine), leucopenie (scăderea anormală a numărului celulelor albe), neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe), diaree, durere abdominală, valori serice crescute ale enzimelor hepatice, şoc anafilactic (reacţie alergică bruscă de mare amploare care implică întregul organism), edem Quincke, reacţie de hipersensibilitate și valori INR scăzute sau valori INR crescute.

În concluzie, dacă ești gravidă sau alăptezi, crezi că ai putea fi gravidă sau intenționezi să rămâi gravidă, adresează-te medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

mai multe medicamente pe o suprafață albastră

Dacă te confrunți cu umflături ale feței, limbii și gâtului, dificultăți la înghițire și de respirație, umflături roșii și mâncărimi ale pielii, întrerupe tratamentul și cere sfatul unui medic.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai fragile zodii. Sunt extrem de sensibile
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 mai 2025
22 mai 2025