Prima pagină » Sanatate » Paracetamol în alăptare. Care este doza corectă și în ce situații este interzis

Paracetamol în alăptare. Care este doza corectă și în ce situații este interzis

01 iul. 2022, 12:42,
în Sanatate

Este permisă administrarea paracetamolului în alăptare? Ei bine, da! Însă există și situații în care este interzis. Află, în rândurile care urmează, totul despre acest medicament des folosit.

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră). Medicamentul este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate ușoară până la moderată, localizate în diferite zone ale corpului: dureri de cap, dureri de dinți, dureri ale mușchilor sau articulațiilor și dureri menstruale. Mai mult, este recomandat și în tratamentul simptomatic al febrei.

Ca orice alt medicament, și paracetamolul prezintă anumite contraindicații și măsuri de precauție, pe care ar trebui să le cunoști înainte de a-l administra. Foarte important este că, atunci când alăptezi, să ceri sfatul unui medic în legătură cu orice medicament pe care vrei să îl iei.

mai multe pastile albe răsturnate pe o suprafață roz

Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică (diminuează durerea) și antipiretică (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră).

Este permis paracetamolul în alăptare?

Da! Paracetamolul este permis în perioada în care alăptezi. Potrivit mai multor studii, doar o cantitate mică de substanță intră în laptele matern și este foarte puțin probabil să îi facă rău bebelușului. Într-un studiu publicat în British Journal of Clinical Pharmacology s-a arătat că paracetamolul trece foarte repede în laptele matern, dar nu într-o concentrație foarte mare. S-a estimat că doza maximă la un nou născut a fost de 1,85% din doza maternă, care a fost eliminată de bebeluși, prin urină, într-un procent semnificativ.

Recomandat ar fi să iei acest medicament doar la recomandarea medicului și cât se poate de rar. Paracetamolul este indicat atrunci când ai o răceală sau o gripă, dacă simți o durere ușoară, până la moderată (de spate, cefalee, migrenă, dureri musculare ori menstruale etc.) sau în caz de febră.

Doza recomandată pentru adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani este între 500 și 1000 mg administată la 4 sau la 6 ore. De menționat este că nu trebuie să se depășească 4000 mg de paracetamol într-un interval de 24 de ore. Depășirea dozei recomandate este extrem de periculoasă, deoarece poate afecta grav și ireversibil ficatul.

Cu toate acestea, există și situații în care administrarea paracetamolului în alăptare este interzisă. Printre acestea se numără alergia la paracetamol și administrarea altor medicamente care au în componență paracetamol (cum sunt OTC-urile pentru răceală și gripă).

De asemenea, dacă ai probleme cu ficatul, cu rinichii, cu alcoolul sau ești supraponderală, ar fi bine să discuți cu un medic înainte de a lua paracetamol.

o mamă care alăptează un bebeluș

Da! Paracetamolul este permis în perioada în care alăptezi.

Reacții adverse posibile în urma administrării de paracetamol

Paracetamolul poate provoca mai multe reacții adverse, însă acestea nu apar la toate persoanele. De exemplu, dacă te confrunți cu umflături ale feței, limbii și gâtului, dificultăți la înghițire și de respirație, umflături roșii și mâncărimi ale pielii, întrerupe tratamentul și cere sfatul unui medic.

Totodată, pot apărea și alte efecte secundare, dar frecvența lor este necunoscută. Este vorba de trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine), leucopenie (scăderea anormală a numărului celulelor albe), neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe), diaree, durere abdominală, valori serice crescute ale enzimelor hepatice, şoc anafilactic (reacţie alergică bruscă de mare amploare care implică întregul organism), edem Quincke, reacţie de hipersensibilitate și valori INR scăzute sau valori INR crescute.

În concluzie, dacă ești gravidă sau alăptezi, crezi că ai putea fi gravidă sau intenționezi să rămâi gravidă, adresează-te medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

mai multe medicamente pe o suprafață albastră

Dacă te confrunți cu umflături ale feței, limbii și gâtului, dificultăți la înghițire și de respirație, umflături roșii și mâncărimi ale pielii, întrerupe tratamentul și cere sfatul unui medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *