Prima pagină » Culinar » Papricaș de porc cremos. Secrete tradiționale pentru un plus de savoare
Papricaș de porc cremos. Secrete tradiționale pentru un plus de savoare

Papricaș de porc cremos. Secrete tradiționale pentru un plus de savoare

20 oct. 2023, 12:55,
în Culinar

Această rețetă de parpicaș de porc este o variantă delicioasă a unui fel de mâncare unguresc numit “sertéspaprikás”, un preparat simplu ce include carne de porc suculentă într-un sos bogat în boia de ardei dulce. Acest preparat nu este doar simplu, ci și rapid de făcut, timpul total de gătire și pregătire situându-se la puțin peste 30 de minute, făcându-l ideal pentru o cină din timpul săptămânii.

Rețetă originală de papricaș de porc

Acesta este într-adevăr unul dintre cele mai simple și mai iubite preparate ungurești. Papricașul este caracterizat de sosul său bogat în boia, care are adesea o consistență cremoasă, fiind preparat cu smântână fermentată. Acest sos este adesea îngroșat într-o măsură mai mare sau mai mică prin adăugarea de făina în smântână. Carnea de porc este relativ rară în rețetele de papricaș din Ungaria. Mai degrabă veți găsi acest fel de mâncare preparat acasă de gospodine decât pe meniurile restaurantelor.

Nu e de mirare că cel mai important ingredient într-un papricaș este boiaua de ardei. Ar trebui să folosiți cea mai bună boia de ardei dulce (Édes) ungurească pe care o puteți găsi. Dacă o cumpărați online, căutați cuvinte precum „1 Osztály” (clasa 1). Denumiri precum Szeged sau Kalocsa, indică o calitate crescută, acestea fiind orașe din sudul Ungariei, faimoase pentru producția de boia de ardei. Cu greu puteți adăuga prea multă boia într-un papricaș.

Te întrebi dacă poți folosi boia de ardei afumată? Poți ajusta această rețetă după propriul gust, dar boiaua de ardei afumată nu este un ingredient foarte folosit în Ungaria. Există rafturi întregi cu boia de ardei în magazinele mari, dar boiaua de ardei afumată se ascunde pe rafturile raionului cu produse internaționale. Cea mai potrivită carne pentru acest preparat este cea din partea superioară a pulpei, sau chiar pulpa de porc. În Ungaria, papricașul este adesea servit cu nokedli. Este vorba despre niște paste asemănătoare cu gnocchi, absolut delicioase și foarte simplu de făcut. De asemenea, poate fi servit alături de cartofi natur cu unt și mărar.

Instrucțiuni pentru un papricaș unguresc gustos și aromat

Pentru a prepara paricaș de porc aveți nevoie de anumite echipamente, precum aragaz, tigaie de 30 cm, fund de tăiat, cuțit de bucătărie, bol pentru amestecat, cântar, răzătoare. Timpul total pentru pregătirea și gătirea ingredientelor este de 35 de minute. Papricașul unguresc este un preparat simplu și delicios, care pune în valoare aroma boielei de ardei. Ingredientele necesare constau din 350g carne de porc (folosesc carne de porc din partea superioară a pulpei cu puțină grăsime), 100g (½ ceașcă) ceapă, 30g (2 linguri) unt sau untură, 1 roșie, 125g (½ ceașcă) smântână grasă, 1 linguriță făină, 3 linguri boia de ardei dulce ungurească, ½ linguriță chimion, ½ linguriță sare, ½ linguriță piper negru, 75ml (⅓ ceașcă) apă.

Taie carnea de porc în cuburi de 2-3 cm. Trece ceapa prin răzătoare și taie roșia în cuburi de 1 cm. Încălzește o tigaie de 30 cm la foc mediu, și când se încinge, adaugă untul. Când untul se topește, adaugă ceapa rasă și gătește timp de 5-7 minute. Condimentează carnea cu sare, piper și chimion. Adaugă carnea condimentată și amestecă și gătește până când devine albă, nu ne propunem să o prăjim sau rumenim. Scoate de pe foc și adaugă boia de ardei și amestecă pentru a acoperi carnea.

Adaugă roșia tăiată și gătește timp de 3-4 minute la foc mic pentru a readuce totul la temperatura potrivită. Amestecă smântâna cu făina și apa într-un castron mic și adaugă totul în tigaie, amestecând pentru a forma un sos. Fierbe papricașul de porc timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, iar dacă sosul se îngroașă prea mult, puteți oricând adăuga puțină apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *