Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Papilele gustative ne tin in viata. Vezi si alte lucruri despre papilele gustative mai putin stiute
Papilele gustative ne tin in viata. Vezi si alte lucruri despre papilele gustative mai putin stiute

Papilele gustative ne tin in viata. Vezi si alte lucruri despre papilele gustative mai putin stiute

22 iul. 2011, 11:04,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:5173;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Fara papile gustative, toate alimentele ni s-ar parea la fel. E adevarat ca alimentele nu se reduc doar la gust, ci conteaza foarte mult si mirosul, textura, aspectul, culoarea, insa gustul ramane o caracteristica principala, care ne face sa le preferam sau sa le respingem. Papilele gustative nu sunt insa doar simple instrumente cu ajutorul carora percepem gustul mancarii. Iata cateva lucruri despre papilele gustative mai putin stiute

1. Nu pot fi vazute
Daca deschizi gura vei vedea pe limba niste bilute mici de care probabil esti convins ca sunt papilele gustative. De fapt, „acestea nu sunt decat niste formatiuni, fiecare dintre ele avand cate 6 papile incorporate”, dupa cum afirma pentru Woman’s Day dr. Linda Bartoshuk, de la Universitatea din Florida. Receptorii specializati din interiorul lor te ajuta sa distingi gustul dulce, sarat, acru sau amar. 

In plus, ele nu se afla doar pe limba, ci de pe cerul gurii, pana la gat si stomac. Toate acestea transmit informatia catre creier si astfel poti savura cu atata placere bunatatile pe care le consumi.

2. Numarul lor variaza
Nu toata lumea are acelasi numar de papile. Potrivit Nicholas Bower, director medical la MedExpress, un adult are, in medie, intre 2.000 si 10.000 papile gustative. Cei care au mai mult de atat au un simt al gustului foarte dezvoltat, simtind mult mai intens savoarea oricarui aliment consumat. „Cercetatorii au descoperit ca acestor persoane nu prea le plac vegetalele, caci pentru ele au un gust prea acru”, spune dr. Bartoshuk. „De asemenea, ele nu vor aprecia deserturile foarte dulci, precum crema de zahar ars”. 

3. Gustul si aroma sunt doua lucruri diferite
Gusturile sunt cele patru bine cunoscute (dulce, amar, acru, sarat) si cel de-al cincilea, care nu este inca recunoscut de toata lumea, umami. In schimb, savoarea este o combinatie de gust si miros. Tocmai de aceea creierul inregistreaza si mirosul in momentul cand mananci. Prin simpla mirosire a unei gogosi cu ciocolata va fi transmis un semnal creierului, iar mancatul in sine va trimite semnale altei parti cerebrale. 

4. Papilele gustative te tin in viata
„Abilitatea de a distinge gustul este una vitala”, sustine Trey Wilson, medic stomatolog la New York. „Papilele ii spun creierului daca este in regula sau nu sa inghiti ceea ce mesteci”. Dupa cum explica dr. Bartoshuk, copiii sunt nascuti sa iubeasca dulcele si sa urasca gustul acru, caci zaharul natural, nu cel procesat, cu care se invata toata lumea de-a lungul vietii, reprezinta un combustibil pentru creier. 

In plus, datorita papilelor, oamenii doresc sa consume sare, sodiul fiind esential pentru buna functionare a organismului, in special pentru sistemul nervos si cel muscular.

5. Aromele preferate nu sunt batute in cuie
Iti poti antrena simturile pentru a fi incantate de arome noi. Chiar copii mici, privindu-i pe parintii lor cand consuma diverse mancaruri, vor sa incerce si ei si apoi descopera ca incep sa le placa. Daca vrei sa consumi un aliment care nu iti place, asociaza-l cu ceva dulce, caci acesta este un gust pe care niciun corp nu il refuza. La fel poti face asociind hrana cu ceva mai gras.

De exemplu, daca vrei sa consumi brocoli, mananca-l cu branza sau frige-l, pentru a-i scoate la iveala zaharul natural. In plus, daca mananci brocoli, invita la masa pe cineva caruia ii place aceasta leguma, caci vazandu-l cu ce pofta inghite, iti va fi si tie mult mai usor sa procedezi la fel.

6. Gustul difera in functie de fluctuatiile hormonale
Poate ai observat ca femeile aflate in primul trimestru de sarcina nu vor sa manance legume. Acest lucru se intampla pentru ca papilele gustative le protejeaza de un potential pericol. Din cauza ca gustul amar este un semnal pentru „otravitor”, corpul respinge orice are si cat de putin aceasta caracteristica, pentru a proteja fatul.

In acelasi timp, femeile insarcinate poftesc dupa alimente grase si dulci, iubind carbohidratii din paine sau bomboanele de ciocolata. Ele asociaza aceste gusturi cu ceva bun pentru organism.

7. Papilele se regenereaza
Papilele gustative au un ciclu de viata in decursul caruia se dezvolta, de la celule simple la celule specializate in detectarea gustului. Apoi, ele mor si sunt inlocuite de altele. Dupa cum explica dr. Bartoshuk, nu traiesc mai mult de 10-14 zile. 

Totusi, ele pot sa moara mai devreme daca te arzi sau oparesti cu ceva prea fierbinte. Din fericire, vei redobandi simtul din nou, cand altele vor creste. De aceea simti acelasi gust al alimentelor si la batranete. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`