Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?
Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?

Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?

23 mart. 2021, 16:07,
în Sanatate

Papilele gustative umflate sau infectate sunt de obicei simptome ușoare. Măsurile de igienă sau precauțiile alimentare pot fi suficiente pentru a le face să dispară. Cu toate acestea, dacă semnele persistă, este necesară o consultație medicală pentru a determina cauza acestora și a urma tratamentul adecvat.

Papilele „linguale” sunt mici crescaturi care acoperă limba. Unele conțin papilele gustative care au un rol în percepția gustului, acestea sunt papilele gustative. Există trei tipuri:

papile calciforme dispuse în formă de V în partea din spate a limbii,
papile fungiforme distribuite pe întreaga suprafață a limbii,
și papile foliate (în formă de frunze) pe părți.

Doar papilele filiforme, cele mai numeroase, nu poartă papile gustative. Distribuite printre fungiforme, acestea au un rol mecanic simplu prin formarea unei suprafețe aspre pe partea din spate a limbii pentru a limita alunecarea alimentelor în timpul mestecării.

Papilele gustative umflate sau infectate: simptome și cauze

Papilele gustative umflate sau infectate sunt un semn al unei inflamații numită „glossită”. Limba poate apărea roșie și, în unele cazuri, dureroasă, aceasta se numește „papilită„.

Există multe cauze. Cel mai adesea banala, iritatia (frecare, alimente acide sau condimentate), arsura superficială sau alergia poate fi o infecție (virală sau micoză), sau mai rar, leziuni canceroase. Tulburările digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, tutunul, stresul, anumite medicamente, dar mai ales igiena orală precară, pot provoca, de asemenea, inflamații în limbă și papilele gustative.

Infecțiile papilelor gustative sunt, de asemenea, numeroase. Sunt mai frecvente la persoanele slăbite de tratamentul medicamentos, la diabetici, la subiecții imunocompromiși și in cazurile de gură uscată.

Cea mai frecventă este aftoasa orală, care este o infecție cu o ciupercă (infecție cu drojdie), candida albicans. Limba este apoi acoperită cu un strat albicios. O limbă albă poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții virale sau bacteriene.

Diagnostic: când și pe cine să consultam?

O limbă care rămâne umflată, dureroasă, roșie sau acoperită cu un film alb, în ​​ciuda măsurilor de igienă consolidate, ar trebui să încurajeze consultarea medicului generalist. Dacă sunt necesare examinări suplimentare (imagistică, probe), acesta vor fi efectuate de un medic ORL.

Tratament: ce să faci?

În general, inflamațiile și infecțiile limbii și ale papilelor gustative se rezolvă spontan după câteva zile. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a evita agravarea simptomelor:

Evitați alimentele prea acide (citrice etc.), condimentate, astringente (spanac, caise etc.) sau prea fierbinți.
Preferati băuturile reci și în special laptele care calmează inflamația papilelor gustative. Consumul de înghețată sau un cub de gheață pot ușura durerea.
Nu zgâriați sau frecați zona inflamată prea energic cu periuța de dinți.
Clătirea gurii cu o apă de gură antiseptică după spălarea dinților poate fi suficientă pentru a exclude infecțiile timpurii.
Dacă simptomele (inflamație, durere, schimbare de aspect, culoare) persistă, medicul poate prescrie un tratament antifungic, antiviral sau antibiotic (local sau sistemic), în funcție de cauza leziunii.

Prevenirea

Măsurile preventive încep cu o igienă orală bună prin spălarea dinților de 2-3 ori pe zi, ideal după fiecare masă, cu pastă de dinți cu fluor. Utilizarea aței dentare sau a periilor interdentare este recomandată pentru a completa acțiunea de periere. În cazul unui teren fragil (scăderea imunității în anumite patologii sau administrarea de medicamente precum corticosteroizii), se recomandă clătirea cu apă de gură antiseptică în mod regulat, dar nu continuu (cura de 10 zile). În cele din urmă, o dietă variată și echilibrată, fără exces de produse dulci (în special băuturi răcoritoare), precum și oprirea fumatului, ajută la menținerea echilibrului florei orale și reduce riscul de infecție.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Începând de luni, de la ora 17.00, Mirela Vaida prezintă emisiunea În direct cu România, la Antena 1
Playtech.ro
Staţiunea fantomă din România. Aici ar fi avut loc Jocurile Olimpice, în anii ’70 era un proiect uriaş
observatornews.ro
Afacerea prin care Camelia şi Gabi au adus un colţ de Olanda în România. Turiştii vin de la sute de km pentru a se bucura de peisaje
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Satul părăsit din inima României: Bogățiile ascunse, care așteaptă să fie descoperite
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Ce salariu trebuie să ai ca să poţi lua credit 100.000 de euro pentru apartament. Calcul exact
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025