Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?
Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?

Papile gustative umflate sau infectate: cauze, ce sa facem?

23 mart. 2021, 16:07,
BZI.ro, în Sanatate

Papilele gustative umflate sau infectate sunt de obicei simptome ușoare. Măsurile de igienă sau precauțiile alimentare pot fi suficiente pentru a le face să dispară. Cu toate acestea, dacă semnele persistă, este necesară o consultație medicală pentru a determina cauza acestora și a urma tratamentul adecvat.

Papilele „linguale” sunt mici crescaturi care acoperă limba. Unele conțin papilele gustative care au un rol în percepția gustului, acestea sunt papilele gustative. Există trei tipuri:

papile calciforme dispuse în formă de V în partea din spate a limbii,
papile fungiforme distribuite pe întreaga suprafață a limbii,
și papile foliate (în formă de frunze) pe părți.

Doar papilele filiforme, cele mai numeroase, nu poartă papile gustative. Distribuite printre fungiforme, acestea au un rol mecanic simplu prin formarea unei suprafețe aspre pe partea din spate a limbii pentru a limita alunecarea alimentelor în timpul mestecării.

Papilele gustative umflate sau infectate: simptome și cauze

Papilele gustative umflate sau infectate sunt un semn al unei inflamații numită „glossită”. Limba poate apărea roșie și, în unele cazuri, dureroasă, aceasta se numește „papilită„.

Există multe cauze. Cel mai adesea banala, iritatia (frecare, alimente acide sau condimentate), arsura superficială sau alergia poate fi o infecție (virală sau micoză), sau mai rar, leziuni canceroase. Tulburările digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian, tutunul, stresul, anumite medicamente, dar mai ales igiena orală precară, pot provoca, de asemenea, inflamații în limbă și papilele gustative.

Infecțiile papilelor gustative sunt, de asemenea, numeroase. Sunt mai frecvente la persoanele slăbite de tratamentul medicamentos, la diabetici, la subiecții imunocompromiși și in cazurile de gură uscată.

Cea mai frecventă este aftoasa orală, care este o infecție cu o ciupercă (infecție cu drojdie), candida albicans. Limba este apoi acoperită cu un strat albicios. O limbă albă poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții virale sau bacteriene.

Diagnostic: când și pe cine să consultam?

O limbă care rămâne umflată, dureroasă, roșie sau acoperită cu un film alb, în ​​ciuda măsurilor de igienă consolidate, ar trebui să încurajeze consultarea medicului generalist. Dacă sunt necesare examinări suplimentare (imagistică, probe), acesta vor fi efectuate de un medic ORL.

Tratament: ce să faci?

În general, inflamațiile și infecțiile limbii și ale papilelor gustative se rezolvă spontan după câteva zile. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a evita agravarea simptomelor:

Evitați alimentele prea acide (citrice etc.), condimentate, astringente (spanac, caise etc.) sau prea fierbinți.
Preferati băuturile reci și în special laptele care calmează inflamația papilelor gustative. Consumul de înghețată sau un cub de gheață pot ușura durerea.
Nu zgâriați sau frecați zona inflamată prea energic cu periuța de dinți.
Clătirea gurii cu o apă de gură antiseptică după spălarea dinților poate fi suficientă pentru a exclude infecțiile timpurii.
Dacă simptomele (inflamație, durere, schimbare de aspect, culoare) persistă, medicul poate prescrie un tratament antifungic, antiviral sau antibiotic (local sau sistemic), în funcție de cauza leziunii.

Prevenirea

Măsurile preventive încep cu o igienă orală bună prin spălarea dinților de 2-3 ori pe zi, ideal după fiecare masă, cu pastă de dinți cu fluor. Utilizarea aței dentare sau a periilor interdentare este recomandată pentru a completa acțiunea de periere. În cazul unui teren fragil (scăderea imunității în anumite patologii sau administrarea de medicamente precum corticosteroizii), se recomandă clătirea cu apă de gură antiseptică în mod regulat, dar nu continuu (cura de 10 zile). În cele din urmă, o dietă variată și echilibrată, fără exces de produse dulci (în special băuturi răcoritoare), precum și oprirea fumatului, ajută la menținerea echilibrului florei orale și reduce riscul de infecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024