Prima pagină » Sanatate » Papile gustative proeminente: Ce informații ascund despre sănătatea ta

Papile gustative proeminente: Ce informații ascund despre sănătatea ta

02 sept. 2021, 14:47,
în Sanatate

Limba este organul gustativ pe care există papilele gustative, proeminențe mici care pot fi observate foarte bine cu lupa. Papilele gustative sunt de 4 feluri: filiforme, foliate, fungiform și circumvalate.

Papile filiforme sunt dispersate pe întreaga suprafaţă a limbii și au rol gustativ, fiindcă le lipsesc mugurii gustativi, însă conţin receptori tactili şi intervin în procesul de masticaţie, favorizând contactul dintre alimente şi mucoasa linguală.

Papile foliate sunt localizate în porţiunile laterale ale limbii, iar mugurii lor gustativi degenerează la adult. Papile fungiforme sunt dispersate pe întreaga suprafaţă a limbii șu au aproximativ 5 muguri gustativi. Papile circumvalate sunt în număr de 12 şi sunt dispuse în formă de V la baza limbii, chiar înaintea șanţului terminal. O papilă circumvalată conţine între 100 şi 300 de muguri gustativi.

Mugurii gustativi ai papilelor gustative percep patru gusturi: ducle, amar, sărat și acru. Gustul dulce și amar se percep la nivelul mugurilor gustativi din vârful limbii. Pentru gustul sărat, mugurii gustativi sunt la periferia limbii, de jur împrejurul marginii limbii. Gustul acru este perceput în principal cu porțiunile laterale ale limbii.

papile gustative pe limbă

Papile gustative proeminente: Ce afecțiuni grave pot ascunde

De obicei, o limbă sănătoasă are o nuanță de roz, însă în funcție de ceea ce mancâm, fumatul, stilul de viață sau medicamentele luate ii pot schimba nuanța

Toate lumea are papile gustative, ca niște mici proeminențe pe limbă. În momentul în care aceste proeminențe cresc pot interfera cu mâncarea, băutura și cu capacitatea de a vorbi.

Sunt mai multe cauze care pot duce la apariția unor proeminețe pe limbă. Umflăturile dureroase pe limba ar putea fi un simptom al papilitei linguale tranzitorie. Acestea pot provoca una sau mai multe umflături pe suprafața limbii, spre varf. Cauele acestor umflături pot fi probleme digestive, fluctuații de hormoni sau unele alimente.

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale apariției unor umflături pe limba sunt aftele. Acestea provoacă umflături dureroase pe limbă și pot fi cauzate de deficitul de vitamine, alergii sau stres.

papile gustative pe limbă

Papilom cu celule scuamoase, candidoza orală sau scarlatina

Umflătura pe limbă poate fi cauzată și de virusul papiloma uman (HPV). Aceasta arată ca un mic nodul proeminent. Papilomul cu celule scuamoase nu este canceros, dar în cazul în care produce disconfort este necesară o intervenție chirurgicală.

O altă cauză a umflăturilor pe limbă poate fi candidoza bucală. Umflăturile albe apar pe limbă, mai ales la partea din spate a limbii, pe cerul gurii, sau la spate a gâtului. Candidoza orală este o infecție fungică și este cauzată atunci când ciuperca Candida infectează gura.

Și febra scarlatină determină înroșirea limbii care seamănă cu o căpșună. Scarlatina este o infecție bacteriană cauzată de bacterii din grupa A Streptococcus. Scarlatina începe ca o durere în gât și febră și apoi o erupție se poate dezvolta pe diferite părți ale corpului.

Umflăturile pe partea laterală a limbii pot fi cauzate de fibromul traumatic. Umflăturile pe limbă pot să apară și în alte zone ale gurii din cauza iritației constante. De exemplu, dacă vă mușcați frecvent marginea limbii, s -ar putea dezvolta un nodul pe limbă.

papile gustative pe limbă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024