Prima pagină » Sanatate » Papile gustative inflamate: Cum să scapi de această problemă sâcâitoare

Papile gustative inflamate: Cum să scapi de această problemă sâcâitoare

16 iun. 2021, 10:13,
în Sanatate

Papilele gustative sunt cele care ne ajută să deosebim gusturile diferitelor mâncăruri. Atunci când papilele gustative devin inflamate apare o senzație de discomfort, alimentația și băutul devinind dificile.

Papilele gustative sunt organe senzoriale minuscule situate pe limbă și în cerul gurii și care permit identificarea tuturor gusturilor, dulce, sărat, acru sau amar.

Fiecare papil gustativ are între 10 și 50 de celule senzoriale care sunt conectate la fibrele nervoase. Aceste fibre îți trimit creierului mesajul că tocmai ai mușcat într-un măr sau ai lins o acadea.

Un adult are, în medie, între 2.000 și 10.000 papile gustative. Aceasta este explicația pentru care unii au un simț al gustului foarte dezvoltat, simțind mult mai intens gustul oricărui aliment consumat.

Papile gustative inflamate: Care sunt cauzele

Cuazele care pot duce la inflamarea papilelor gustative sunt multiple. Astfel, mai afecțiuni, de la alergii la infecții, pot duce la inflamarea papilelor gustative.

O altă cauză poate fi refluxul gastroesofagian. Când acidul revine din stomac în esofag și ajunge complet în gură, acesta poate arde papilele gustative și produce o inflare a acestora.

De asemenea, unele alergii și sensibilități alimentare pot duce la inflamarea papilelor gustive. Unele alimente, substanțe chimice sau alte substanțe pot provoca o reacție atunci când vă ating limba. În plus, alimentele sau băuturile calde pot arde papilele gustative, provocând umflarea acestora.

Infecțiile cu unii viruși pot produce inflamarea papilelor gustative. Și un dinte ascuțit sau o proteză dentară care poate freca limba și implicit papilele gustive poate duce la inflamarea acestora. În cazuri foarte rare, cancerul oral poate duce la inflamarea papilelor gustive. În asemenea situații, papilele gustive se umflă și pot fi observate pe limbă.

O altă cauză a inflamării papilelor gustive este fumatul. Asta deoarece țigările conțin substanțe chimice care inflamează papilele gustative. Fumatul poate, de asemenea, să ducă la o alterare a anumitor gusturi, reducându-ți capacitatea de a distinge aromele. Și consumul frecvent de alimente picante, cum ar fi ardeiul iute sau alimentele care sunt foarte acide, cum ar fi citricele, pot duce la inflamarea papilelor gustive.

Un alt factor care poate avea ca efect inflamarea papilelor gustative este stresul. O afecțiune a papilelor gustative ce are ca efect inflamarea acestora este papilita linguală tranzitorie. Aceasta este o afecțiune destul de des întâlnită, afectând aproximativ jumătate din populație. Improtant este că aceasta nu ține foarte mult și n ueste necesar un tratament anume.

Tratarea papilelor gustative inflamate

În cazul în care inflamația papilelor gustative nu dispare de la sine în câteva zile este indicat să mergeți la un consult.

Tratamentul pe care îl va prescrie medicul poate include clătirrea gurii de 2-3 ori pe zi cu soluții antiseptice (soluție apoasă de furasilină, soluție apoasă de digluconat de clorhexidină 0,05%);

Zonele afectate pot fi tratate cu unguente sau aerosoli care au un efect anestezic. De asemenea, medicul poate prescrie lubrifierea zonelor afectate ale limbii cu soluții cu proprietăți pronunțate de vindecare și regenerare, precum soluția de ulei de clorofillipt sau ulei de cătină.

În situația în care pacientul nu este alergic la iod, tratarea papilelor guistitve inflamate se poate face cu soluție de Lugol. În marea majoritate a cazurilor, medicul vă va prescrie și un complex de vitamine (A, E, grupa B).

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Dragoş Anastasiu, despre directorii din companii de stat "blindaţi" cu contracte. "Problema nu e salariul"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Lidl scade preţurile cu 40%. Produsele pentru care românii vor sta la coadă sâmbătă, 12 iulie
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025