Prima pagină » Culinar » Papară, un mic dejun tradițional, sățios și rapid. Cum se prepară

Papară, un mic dejun tradițional, sățios și rapid. Cum se prepară

11 nov. 2024, 15:11,
în Culinar

Papara este o idee de mic dejun tradițional românesc ce se pregătește foarte rapid. Similar cu o omletă, acest preparat se face din ouă bătute și prăjite în ulei, unt sau chiar untură. Pentru un plus de savoare, se pot adăuga jumări, brânzeturi, iar pentru o textură mai aerată pune lapte sau smântână.

Rețeta preparatului tradițional include și pâine sau cartof. De asemenea, în funcție de preferințele fiecăruia, se mai pot adăuga legume, cum ar fi ceapă verde, ardei gras sau roșii, pentru o varietate de arome și un mic dejun complet.

Papară, un mic dejun tradițional

În general, acest fel de mâncare se servește cald, imediat după ce se ia de pe foc. Papara fi acompaniată de pâine proaspătă, dacă nu are deja în compoziție, sau frigănele ori de murături sau salate de sezon. În funcție de preferințele fiecăruia, se poate condimenta cu piper sau verdeață proaspătă, cum ar fi pătrunjelul sau mărarul.

Astfel, pentru un mic dejun tradițional ai nevoie de 3 ouă, 1 ceapă, 1 cârnat de casă, jumări, salam sau șuncă, în funcție de ce ai în frigider, lapte, ulei, unt ori untură și condimentele preferate.

Înainte de toate, se curăță, se spală și se taie ceapa, după care se pune la călit în tigaie. Ulterior, se feliază carnea și se adaugă peste. În acest timp, se bat ouăle cu puțin lapte și condimente, cum ar fi piper, sare și boia.

Rețeta tradițională presupune ca în acest amestec să se adauge și câteva felii de pâine. Astfel, preparatul nu doar că este gustos și sățios, ci și hrănitor, întrucât ouăle sunt o sursă de proteine, iar pâinea aduce un plus de carbohidrați. De asemenea, valoarea nutritivă se poate îmbunătăți odată ce adăugați și legumele. O alternativă la fel de potrivită pentru aportul de carbohidrați este cartoful ras.

În momentul în care ceapa capătă o culoare gălbuie, iar carnea este rumenă, se adaugă ouăle și se amestecă până când acestea se gătesc. La final, așează preparatul pe o farfurie și presară verdeață proaspătă. O altă idee de mic dejun tradițional și rapid de pregătit este bulzul ciobănesc.

Beneficiile consumului de ouă

Ouăle sunt un aliment foarte nutritiv, bogat în vitamine, minerale, antioxidanți, proteine și grăsimi. Fără îndoială, sunt mai bogate în colesterol decât multe alte produse. Cu toate acestea, sunt pline de compuși bioactivi benefici și alți nutrienți care luptă împotriva bolilor.

Ouăle sunt accesibile, versatile, o sursă excelentă de proteină slabă și ușor de preparat. De asemenea, oferă multe beneficii pentru sănătate care depășesc dezbaterea legată de conținutul lor de colesterol și sunt bogate în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi și bolile cronice asociate.

Persoanele aflate în risc sau care trăiesc cu boli de inimă pot consuma până la șapte ouă pe săptămână, în contextul unei diete sărace în grăsimi saturate. Cei cu sindrom metabolic pot urma aceleași recomandări și pot consuma până la șase ouă pe săptămână. Există unele cercetări recente care sugerează că un consum mai mare de ouă poate îmbunătăți statusul de carotenoizi prin creșterea nivelului de colesterol, precum și a nivelului de grăsimi din sânge și a sensibilității la insulină.
Femeile însărcinate pot consuma ouă fără restricții. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și micronutrienți valoroși necesari în cantități mai mari în timpul sarcinii. Totuși, este important de menționat că există anumite condiții specifice privind modul în care trebuie gătite înainte de a fi consumate.
Pentru copii se recomandă includerea ouălor în dietă alături de carnea slabă, pește, păsări și alternative. Cei cu vârste între 4-7 ani pot să consume câte 1 pe zi, iar copiilor cu vârste între 8-11 ani le este recomandat să mănânce 2.

Datorită conținutului lor ridicat de proteine slabe, ouăle pot fi mai sățioase decât micul dejun bogat în carbohidrați, cum ar fi cerealele, ceea ce ar putea ajuta să te simți sătul mai mult timp și să consumi mai puține calorii pe parcursul zilei.
În cele din urmă, pot fi integrate într-o sumedenie de preparate delicioase. Le poți savura în omlete cu legume, frittatas și burrito-uri pentru mic dejun. De asemenea, le poți fierbe, amesteca, prăji în tigaie, poșa sau le poți încorpora în produse de patiserie, sosuri, precum sosul andalouse, sau dressinguri pentru salate.

Când vine vorba de prepararea ouălor, singurele limite sunt imaginația și papilele

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Mesaje, urări și felicitări de Florii 2025. Cele mai frumoase urări pentru cei care își serbează ziua numelui
Playtech.ro
Staţiunea de aur a lui Nicolae Ceauşescu renaşte. Un lanţ hotelier internaţional vrea să investească aici
observatornews.ro
Maşinile pe care copiii români le pot conduce de la 14 ani. Nu le trebuie cursuri sau permis: "Nu are ce să îți facă nici preşedintele ţării"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Haos în inima Europei. Furnicile au oprit curentul și internetul
SportpeSurse
Surpriză totală! Reghecampf și-a anunțat revenirea pe bancă!
Playtech.ro
Până când ţine vacanţa de Paşte în 2025. Se prelungeşte faţă de alţi ani
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunț important pentru seniorii care încasează pensiile vineri pe card. Când trebuie să meargă la bancomat
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`