Prima pagină » Culinar » Papanași fierți cu brânză dulce. Iată cum îi gătești perfect la tine acasă!

Papanași fierți cu brânză dulce. Iată cum îi gătești perfect la tine acasă!

04 nov. 2024, 10:30,
Redacția BZI în Culinar

Acești papanași fierți cu brânză dulce de vaci și pesmet îi întâlnim și în bucătăria maghiară, dar sunt răspândiți și în Austria și Germania, dar și în țările fostei monarhii autro-ungare. Există și varianta umplută cu fructe, alături de gomboții obișnuiți cu aluat din cartofi.

Acest preparat se face pe baza unei rețete foarte rapide și foarte ușor de preparat care nu necesită nici pregătiri foarte mari, nici foarte multă îndemănare. Este delicios și potrivit chiar și pentru cei mai mici.

Cum se fac acești papanași fierți cu brânză dulce?

Ce spuneți de o porție de papanați fierți, cu brânză , tăvăliți prin nucă coaptă și scăldați în miere cu vișine? Puteți folosi brânză dulce, griș integral, iar în loc de pesmet se poate pune nuca coaptă. Sunt delicioși și potriviți chiar și pentru cei mai mici.

Brânza proaspătă de vaci este recomandată copiilor chiar din perioada diversificării, este o sursă importantă de calciu, magneziu, fosfor și vitamine, fiind foarte bună și pentru bebelușii.

Puteți să nu folosiți îndulcitor sau zahăr și să optați pentru o dulceață sau miere, însă în funcție de gusturile voastre, puteți pune 1 lingură îndulcitor sau zahăr pudră în nuca măcinată.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de 300 gr brânză de vacă, dulce și scursă, 100 gr griș integral, 2 ouă, sare, coaja unei lămâi netratate, dată pe răzătoare, 150 gr nucă coaptă și măcinată, 1 lingură îndulcitor sau zahăr, după preferință, miere sau dulceață de vișine.

Puteți folosi și pesmet în locul nucii coapte, trebuie doar să puneți unt în tigaie, apoi pesmetul și să îl lăsați pe foc, amestecând continuu, până ce obțineți o culoare aurie, perfectă pentru papanași fierți.

Indicații de preparare

Brânza de vacă se omogenizează bine cu furculița, apoi se adaugă grișul și se amestecă bine. Adăugați vanilia și zahărul și amestecați iar, apoi adăugați ouăle unul câte unul, amestecând după fiecare.

În funcție de cum e brânza, mai uscată sau mai moale, s-ar putea să aveți nevoie de un ou în plus sau în minus. Lăsați amestecul să se odihnească cam jumătate de oră. În acest timp puneți la fiert o oală mare cu apă, iar dacă doriți adăugați rom în apă, chiar se simte diferența.

În acest timp punem nuca la copt în cuptor pentru 5 – 7 minute la 180°C, apoi nuca coaptă și răcită se pune la măcinat și se transferă într-un bol. Peste nuca măcinată se adaugă îndulcitorul sau zahărul pudră. Se poate renunța la îndulcitor sau zahăr, dar asta depinde și de gustul fiecăruia.

Cu mâinile umede, din amestecul de brânză se modelează bile micuțe, cam cât mingile de ping-pong. Mâinile trebuie umezite după fiecare 2 – 3 papanași, astfel nu se vor lipi.

Când apa fierbe dați focul pe minim și așteptați ca apa să nu mai clocotească. În acel moment puteți adăuga în oală papanașii, până acoperiți fundul oalei cu ei. Nu-i înghesuiți prea tare, mai bine îi fierbeți în mai multe ture, aceștia sunt fierți când se ridică la suprafață.

Scoateți papanașii cu ajutorul unei spumiere și îi aruncați direct în tava sau bolul cu nuca coaptă pe care o scuturați bine, astfel încât papanașii să se rostogolească și să se acopere singuri de nucă. Papanașii fierți se pudrează cu zahăr vanilat, apoi se adaugă miere, dulceața preferată, sau chiar smântână sau iaurt grecesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`