Prima pagină » International » Papa Francisc vrea să reducă salariile cardinalilor din cauza pandemiei cu Covid-19. Este estimat un deficit de 50 milioane euro
Papa Francisc vrea să reducă salariile cardinalilor din cauza pandemiei cu Covid-19. Este estimat un deficit de 50 milioane euro

Papa Francisc vrea să reducă salariile cardinalilor din cauza pandemiei cu Covid-19. Este estimat un deficit de 50 milioane euro

25 mart. 2021, 10:50,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Papa Francisc a emis de curând un decret prin care a cerut micşorarea salariilor cardinalilor cu un procent de 10% şi reducerea salariilor altor clerici, pentru a păstra toţi angajaţii. Angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de aceste măsuri. Decizia a survenit în contextul pandemiei cu virusul Covid-19, înregistrându-se o criză economică tot mai accentuată în Vatican.

Astfel, Papa Francisc va micşora salariile cardinalilor cu 10%, începând cu data de 1 aprilie, în încercarea de a nu face concedieri, relatează BBC News. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de măsurile impuse de suveranul pontif.

„Pentru un viitor sustenabil din punct de vedere economic, mă văd nevoit să iau decizii drastice privind salariile angajaţilor”, se arată scrisoarea adresată de Papa Francisc.

Ce salarii au cardinalii care lucrează la Vatican

Cardinalii care își desfășoară activitatea la Vatican beneficiază de salarii de circa 4.000 – 5.000 de euro şi mulţi dintre ei trăiesc în apartamente pentru care plătesc un preţ preferenţial faţă de cel al pieţei, spre deosebire de lucrătorii din rangul inferior, precum cei din poliţie sau mentenanţă.

Precizăm faptul că printre cei vizaţi de micşorarea salariilor se află şi clericii şi alţi angajaţi de rang superior, de la bazilicile papale.

Cel mai înalt reprezentant economic al Vaticanului a declarat, la începutul lunii în curs, că Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice, s-ar putea să apeleze la rezerve pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

Potrivit decretului emis de Papa Francisc, creşterile salariale vor fi suspendate până în luna martie a anului 2023.

Vaticanul estimează pentru anul 2021 un deficit de circa  50 de milioane de euro. Muzeele de la Vatican reprezentau sursa principală de venit însă, din cauza pandemiei, acestea au rămas închise.

Un preot originar din Dieceza de Iași, pr. Benoni Ambarus, numit de Papa Francisc episcop auxiliar de Roma

Sfântul Părinte Papa Francisc, în ziua de 20 martie 2021, l-a numit episcop auxiliar de Roma (Italia) pe preotul originar din Dieceza de Iași Benoni Ambarus. El face parte din clerul Diecezei de Roma din anul 2007, până în acest moment fiind paroh al Parohiei „Sfinții Elisabeta și Zaharia” în Valle Muricana. Benoni Ambarus este director al Asociației Caritas din Roma. Consacrarea va avea loc pe 1 mai 2021, la 17:30, în Bazilica din Lateran.

Pr. Benoni Ambarus s-a născut la data de 22 septembrie 1974 la Somușca, județul Bacău. A absolvit Școala Generală de 8 clase la Somușca în anul 1989, Liceul Seminarial la Iași în anul 1994; în 1996, fiind la Pontificio Seminario Romano Maggiore din Roma, a început cursurile teologice la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, obținând Bacalaureatul în Teologie în anul 1999. A fost sfințit preot la 29 iunie 2000 la Iași de către arhiepiscopul Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova la acea vreme. A activat ca vicar la Mărgineni (8 august 2000 – 20 septembrie 2000), a fost student la Pontificia Università Gregoriana din 1999, unde a obținut în 2001 licență în Teologie dogmatică, asistent formator la Pontificio Seminario Romano Maggiore (1 septembrie 2001 – 30 iunie 2004), student colaborator parohial la Parohia „San Frumenzio” din Roma în perioada 1 septembrie 2004 – 21 septembrie 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *