Prima pagină » International » Papa Francisc i-a criticat pe Donald Trump și pe Kamala Harris. Catolicii din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic”
Papa Francisc i-a criticat pe Donald Trump și pe Kamala Harris. Catolicii din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic”

Papa Francisc i-a criticat pe Donald Trump și pe Kamala Harris. Catolicii din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic”

13 sept. 2024, 22:40,
în International

Papa Francisc i-a criticat vineri atât pe fostul președinte american Donald Trump pentru planul său de a deporta milioane de imigranți, cât și pe vicepreședinta Kamala Harris pentru poziția ei de susținere a drepturilor la avort, relatează Reuters.

Întrebat despre alegerile prezidențiale din SUA, papa a spus că a nu primi migranți este un păcat „grav” și a asemănat avortul cu un „asasinat”.

Catolicii din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic”

Catolicii din SUA vor trebui să „aleagă răul mai mic” atunci când vor vota în noiembrie, fără a detalia.

Francisc a vorbit într-o conferință de presă cu jurnaliştii după un turneu solicitant de 12 zile prin Asia de Sud-Est și Oceania. Deși papa nu a folosit numele celor doi contracandidați americani, s-a referit în mod special la politicile și genurile lor. În ciuda faptului că i-a criticat pe ambii candidați, el a spus că catolicii ar trebui să voteze.

„A nu vota este urât”, a spus pontiful în vârstă de 87 de ani. “Nu este bine. Trebuie să votezi.”

„Trebuie să alegi răul mai mic”, a spus el. „Cine este răul mai mic? Acea doamnă sau acel domn? Nu știu. Toată lumea, în conștiința lor, (trebuie) să se gândească și să facă asta.”

Catolicii americani, în număr de aproximativ 52 de milioane la nivel național, sunt adesea văzuți ca alegători decisivi. În unele state, inclusiv Pennsylvania și Wisconsin, peste 20% dintre adulți sunt catolici.

Francisc este liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici la nivel global

Francisc, liderul a aproximativ 1,4 miliarde de catolici la nivel global, este de obicei atent în privința alegerilor politice naționale. Dar el critică frecvent avortul, care este interzis de învățătura catolică, în termeni duri. De asemenea, el a criticat anterior retorica anti-migrație a lui Trump. În timpul alegerilor din 2016, el a spus că Trump „nu este creștin”, în opinia sa.

Vineri, Francisc a spus că politicile ambilor candidați sunt „împotriva vieții”.

„Fie că este cel care alungă migranții, fie cel care ucide copii”, a spus Papa. „Amândoi sunt împotriva vieții”.

Trump a promis că va opri imigrația ilegală și va expulza milioane de imigranți deja aflați în SUA dacă va fi ales pentru un al doilea mandat ca președinte. De asemenea, el a refuzat să excludă construirea de lagăre de detenție pentru imigranții fără acte.

Harris a promis că va semna orice legislație adoptată de Congres pentru a restabili dreptul constituțional la avort, care a fost anulat de Curtea Supremă în 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *