Papa Francisc a reluat apelul său pentru o „încetare imediată a focului” în Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea eliberării ostaticilor israelieni capturați de Hamas, cu o zi înainte de a marca un an de la atacul devastator asupra Israelului.
Suveranul pontif a continuat, spunând că, de la acel moment, Orientul Mijlociu a fost martorul unei suferințe crescânde, cu acțiuni militare devastatoare ce afectează populația palestiniană.
„Mâine va fi marcat primul an de la atacul terorist împotriva poporului Israel, căruia îi reînnoiesc sprijinul meu. Să nu uităm că în Gaza sunt încă mulţi ostatici a căror eliberare imediată o cer”, a spus Papa după rugăciunea Angelus.
„Din acea zi, Orientul Mijlociu a fost cufundat într-o suferinţă tot mai mare, cu acţiuni militare distructive care continuă să lovească populaţia palestiniană”, a continuat suveranul pontif. „Aceştia sunt în esenţă civili nevinovaţi, oameni care trebuie să primească ajutorul umanitar necesar”, a spus el. „Fac apel la o încetare imediată a focului pe toate fronturile, inclusiv cel libanez”, a continuat Francisc.
Un an de la atacurile Hamas
La un an de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas, Israelul încă explorează acea zi întunecată din istoria sa, când forțele sale armate au fost surprinse și rapid copleșite. BBC a discutat cu familii ale victimelor, care au primit informații de la autorități despre ce s-a întâmplat la baza militară Nahal Oz, care apăra granița cu Gaza. În dimineața zilei de 7 octombrie, această bază a fost invadată de militanți Hamas, rezultând în moartea a peste 60 de soldați israelieni, iar alții au fost luați prizonieri. Deși armata israeliană nu a publicat încă un raport oficial, a comunicat deja detalii familiilor celor afectați, iar unele dintre acestea au fost împărtășite cu BBC. Pentru a reconstitui evenimentele, BBC a intervievat supraviețuitori, a citit mesaje și a ascultat înregistrări care reflectă viteza și violența atacului. Conform investigației, activități suspecte fuseseră observate înainte de 7 octombrie de către mai mulți soldați, nu doar de către operatorii de monitorizare a frontierelor. De asemenea, s-a remarcat o scădere bruscă a activităților Hamas înaintea atacului. O parte din soldați erau neînarmați, iar protocoalele de securitate indicau retragerea în caz de atac. Echipamentele de supraveghere fie nu funcționau corespunzător, fie erau ușor de distrus.