Papa Francisc a ajuns în Bratislava după ce a făcut o scurtă vizită la Budapesta, Ungaria. În Slovacia acesta va sta 3 zile pentru călătoria apostolică, până pe 15 septembrie.
Agenda aglomerată a Papei va reprezenta o adevărată provocare pentru liderul Bisericii Catolice. Papa Francisc a început deja primele călătorii internaționale chiar dacă abia s-a refăcut după operație suferită în luna iulie.
Papa Francisc va sta trei zile în Slovacia. Acesta se va întâlni cu mai multe comunități
După o scurtă vizită de aproximativ 8 ore în Ungaria unde a avut parte de o întâlnire oficială cu premierul Viktor Orban în Ungaria, Suveranul Pontif în vârstă de 84 de ani, va zbura în Slovacia. Acestea reprezintă primele vizite internaționale a Papei după operația de colon suferită în luna iulie.
În momentul aterizării, Suveranul Pontif a fost primit cu multă bucurie și căldură atât de către cetățeni cât și de către reprezentanți ai Bisericii Catolice din Slovacia. În următoarele zile, în agenda Papei sunt trecute întâlniri cu reprezentanții comunității de evrei din Slovaciei dar mai ales cu un supraviețuitor al Holocaustului.
Liderul Bisericii Catolice se va întâlni cu președintele Republicii
Luni, 13 septembrie, Papa urmează să facă o vizită de curtoazie la președintele Republicii. În cadrul Palatului Prezidențial, pontiful va avea de susținut un discurs.
Subiectul principal abordat în discursurile Papei, este libertatea religioasă și unitatea frățească. Pontiful amintește despre anii de persecuție ateistă pe care cetățenii slovaci i-au suferit, unde libertatea religioasă era interzisă iar credința pusă la încercare.
Astăzi, creștinii din Slovacia experimentează, ”cât este de frumos, dar în același timp greu, a trăi credința ca oameni liberi.”
”Dragi Frați, să nu ni se întâmple acest lucru. Să ne ajutăm unii pe alții să nu cădem în capcana de a ne mulțumi cu pâine și alte lucruri mărunte. Acest pericol se adaugă atunci când situația se normalizează, când ne-am stabilizata și ne acomodăm dorindu-ne să păstrăm un trai liniștit. Atunci, ceea ce se urmărește nu mai este libertatea pe care o avem în Cristos Isus (Galateni 2,4), adevărul său care ne face liberi (Ioan 8,32), ci obținerea unor spații și privilegii. Ceea ce, după Evanghelie, înseamnă pâine și alte lucruri mărunte.
Aici, din inima Europei, îți vine să te întrebi: noi, creștinii, am rătăcit ardoarea vestirii și profeția mărturiei?
Este adevărul Evangheliei cel care ne face liberi sau ne simțim liberi când decupăm zone de confort care ne permit să ne gestionăm și să mergem înainte liniștiți fără bătăi de cap? Mai departe, mulțumindu-ne cu pâine și siguranță, nu am pierdut noi oare elanul în căutarea unității implorate de Isus, unitate care, cu siguranță, cere libertatea matură a unor decizii curajoase, renunțări și sacrificii, dar este premisa pentru ca lumea să creadă (cf. Ioan 17,21)? Să nu ne interesăm doar de ceea ce poate fi de folos respectivelor noastre comunități: libertatea fratelui și a surorii este și libertatea noastră, pentru că libertatea noastră nu este deplină fără el sau fără ea”.
Papa Francisc a fost operat la Roma
Amintim faptul că în luna iulie, liderul Bisericii Catolice a fost internat la un spital din Roma pentru operația de colon. Reprezentanții Vaticanului au declarat că papa a fost diagnosticat cu stenoză a colonului, o îngustare a intestinului gros. Ulterior, aceștia au anunțat că starea pontifului este stabilă și că va urma o perioadă de recuperare până să înceapă să-și reia activitatea.