Prima pagină » Local » Panourile care arată în cât timp ajunge un mijloc de transport în comun lipsesc din majoritatea stațiilor. Din 399 de stații din Iași, doar în 30 au fost montate

Panourile care arată în cât timp ajunge un mijloc de transport în comun lipsesc din majoritatea stațiilor. Din 399 de stații din Iași, doar în 30 au fost montate

27 oct. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Proiectul face parte din strategia de transformare digitală a Iașului, Primăria Municipiului Iași fiind partener în programul „Digital Cities Challenges”, derulat de către Comisia Europeană. Proiectul a fost lansat la începutul anului trecut. Până în prezent au fost modernizate peste 30 de stații CTP din municipiul Iași

Ieșenii care aleg să călătorescă prin oraș folosindu-se de mijloacele de transport în comun vor ști cât timp au de așteptat în stație. Până în prezent au fost modernizate peste 30 de stații ale municipiului. Panourile inteligente, în valoare de aproximativ 8.000 de lei bucata, au rolul de a afișa electronic timpii de așteptare. Aceste informații sunt transmise direct prin intermediul unui dispozitiv de localizare GPS, care este montant în fiecare mijloc de transport în parte, fie că este vorba de tramvaie sau autobuze.

Printre stațiile modernizate până în prezent regăsim 4 panouri informative în stațiile din Gară (autobuz și tramvai); 2 panouri în stațiile Târgu Cucu (autobuz), Sala Sporturilor, Piața Eminescu, Moldova (auto), Podu Roș (1001 articole); 1 panou informativ în stațiile Moara 1 Mai (Păcurari), Minerva, Podul de Piatră (auto), Casa Sindicatelor și Universitate, 2 panouri în Piața Unirii. Pe lângă timpii de așteptare, panourile inteligente afișează ora și temperatura actuală.

Cetățenii pot verifica timpii de așteptare și pe telefon

Compania de Transport Public Iași (CTP) continuă seria de acțiuni pentru digitalizarea transportului în comun, digitalizare care a început odată cu instalarea panourilor electronice în stațiile de transport public. CTP pune la dispoziția călătorilor aplicația de mobil „Tranzy”. Cu ajutorul acestei aplicații, cetățenii care circulă cu mijloacele de transport în comun pot obține informații în timp real despre: timpii de sosire a mijloacelor de transport în stație, indicații despre traseele de transport disponibile și stațiile prin care acestea trec, stațiile din proximitate și oferă variante pentru destinația vizată și despre devierile de traseu, intervențiile sau blocajele din trafic.

Această aplicație este realizată sub forma unui ghid de călătorie urbană disponibil pe telefoanele mobile, aplicația are în vedere, pe viitor, atât includerea mijloacelor alternative de deplasare, biciclete, trotinete electrice și așa mai departe, precum și posibilitatea achiziționării de bilete și abonamente direct din aplicație. CTP are noi trasee pentru localitățile din jurul Iașului.

Timpii de așteptare diferă în funcție de trafic

Cu toate că acum timpii de așteptare sunt afișați în stație, unii călători ajung să aștepte de două sau de trei ori mai mult față de timpul afișat. Diferite măsuri pentru scăderea timpului de așteptare au fost luate până în prezent, ca de exemplu, banda unică de circulație care se întinde din Podu Roș până în CUG. Însă, în unele stații, mijloacele de transport ajung foarte greu, fiind îngreunate de traficul foarte aglomerat, specific orelor de vârf. Dar, dacă timpul de așteptare în stație depășește 45 de minute, atunci nu mai poate fi vorba de trafic.

„În cazul în care timpul de așteptare depășește 45 de minute, ceva nu este în regulă. Noi nu avem timpi așa mari de așteptare. În această situație trebuie făcută o sesizare pe e-mail în care să fie trecute următoarele informații: ora la care s-a întâmplat întârzierea mijlocului de transport, ziua în care s-a petrecut evenimentul și sensul de mers a mijlocului de transport. Astfel, în urma sesizării făcute de către călători o să cercetăm problema și o să căutăm o soluție pentru a o rezolva”, a declarat Andreea Luca Barna, purtătorul de cuvânt din cadrul Companiei de Transport Public Iași (CTP).

Unii șoferi ai CTP sunt niște bombe cu ceas. Aceștia ar putea oricând produce o tragedie.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024