O vulpe care căuta de mâncare a dat buzna în gospodăria unui om din comuna Răchiteni. Lucrurile au degenerat pentru că acolo se afla câinele acestuia, care a fost atacat de animal. Într-un final, acesta a reușit să o alunge și să scape, pentru un moment, gospodăria pe care o păzea, însă nu pentru mult timp
Comuna Răchiteni a fost luată în vizor de o vulpe în urmă cu o lună. Aceasta căuta de mâncare, așa că a controlat toate curțile până când a ajuns în gospodăria unui om care avea și un câine ce a fost mușcat de aceasta. La câteva zile, vulpea s-a întors la locul faptei, însă de această dată nu a mai avut șanse împotriva câinelui și și-a găsit sfârșitul.
O vulpe purtătoare de rabie a atacat câinele unei gospodării
Proprietarul nu a pus mâna pe vulpea moartă, ci a sunat de urgență la DSV (Direcția de Sănătate Veterinară), care a constatat că animalul era purtător de rabie. Aceștia au luat toate măsurile de prevenție pentru ca vulpea să nu mai reprezinte un pericol. Bărbatul s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, pentru a primi tratament, pentru că a avut contact direct cu animalul ce a fost mușcat.
Rabia este o boală infecțioasă virală a animalelor, care este provocată de un virus, numit rabic, prezent în saliva acestora. Aceasta afectează sistemul nervos central la oameni și este mortală.
„Este vorba despre o vulpe de pe raza comunei Răchiteni, care a intrat în gospodăria unui sătean. S-a luptat și l-a mușcat pe câinele gospodăriei, după care a plecat. Ulterior, s-a întors unde a fost găsită moartă. Proprietarul gospodăriei a fost precaut și nu a pus mâna pe vulpe, a anunțat Direcția de Sănătate Veterinară. S-au prezentat colegii noștri, care în condiții de siguranță au preluat vulpea și au constatat că aceasta era purtătoare de rabie. În schimb, săteanul a pus mâna pe câine.
S-au făcut analize și în ceea ce-l reprezintă pe câine și au ieșit negative. Dar până a venit rezultatul analizelor, că acesta este negativ, am început profilaxia antirabic în ceea ce-l reprezintă pe proprietar. Din fericire, el a procedat bine, anunțând DSV, în schimb, a pus mâna pe câinele care era mușcat și tot a fost considerat contact. Cu toate acestea, pericolul unui focar de rabie în zona respectivă este mare și trebuie luate măsuri”, declară dr. Roșu Florin, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Medicii recomandă ca animalul sălbatic să nu fie atins
În prezent, situația este sub control, însă încă există pericolul unui focar de rabie în comuna respectivă și în împrejurimi. Medicii recomandă ca persoanele care se confruntă cu astfel de situații să nu atingă cadavrul animalului sălbatic, dar dacă acest lucru se întâmplă, să se prezinte de urgență la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
„Recomandările, în momentul în care găsim un animal sălbatic mort în curtea gospodăriei sau oriunde altundeva, sunt să nu manipulăm în niciun fel și să anunțăm DSV, dacă acest lucru se întâmplă, ne prezentăm în cel mai scurt timp în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» din Iași”, adaugă dr. Roșu Florin, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Pe vulpea turbata din Primarie nu o prinde nimeni?
dupa dsvsa, toate vulpile au rabie ………………………..
cand dsvsa gaseste o pasara cu gripa aviara, omoara toate pasarile din comuna…………..la fel pentru vaci……………….. Ce fel de dsvsa o fi asta ?!