Angajații uneia dintre cele mai mari companii din Iași susțin că sunt puși într-o situație extrem de periculoasă. Aceștia acuză angajatorul Delphi Diesel System că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni o situație critică și a refuzat să bage muncitorii în carantină pentru a evita răspândirea virusului. Cei aproape 3.000 de salariați lucrează în trei schimburi, iar mare parte dintre aceștia sunt aduși cu autobuzele din localitățile din județul Iași și Vaslui. Reprezentanții Delphi Diesel System Iași susțin faptul că această companie este în legătură constantă cu Direcția de Sănătate Publică și a luat un set comprehensiv de măsuri prin care se poate garanta siguranța angajaților și reducerea riscului de infectare cu coronavirus
Îngrijorare mare printre salariații celui mai mare angajator privat din Iași. Angajații Delphi Diesel System Iași acuză conducerea companiei că nu a luat măsurile necesare pentru a preveni răspândirea Coronavirus printre angajați și se poate ajunge oricând la o situație extrem de gravă. Ieșenii care lucrează în fabrica din Miroslava susțin că sunt puși într-o situație de risc pentru că se iau măsuri superficiale și nu unele stricte, așa cum se impune în astfel de situații.
„E o situație jenantă și periculoasă în care mă aflu eu și alți aproape 3 mii de oameni. Lucrez în Iași la fabrica Delphi Technologies, adică la privat. Suntem în jur de 3 mii de angajați care lucrăm în 3 schimburi non-stop și deși situația în țară este foarte periculoasă, conducerea fabricii nu are nici cea mai mică intenție de a închide fabrica și să ne bage în carantină pentru a evita răspândirea acestui virus!
Umblă cu tot felul de tertipuri, gen puf-pufuri cu dezinfectant ici-colo și afișe despre «cum să ne spălăm corect pe mâini», adică niște penibilități de 2 lei, în timp ce angajații din birouri stau acasă bine-mersi, pe sistemul că au dreptul și legea le permite să lucreze de acasă în situații de genul. Naveta o facem zilnic dus-întors, cu autobuze puse la dispoziție de fabrică, care sunt full în oricare dintre schimburi, deci un pericol în plus de răspândire a acestui virus periculos”, a spus un angajat din cadrul Delphi Diesel System Iași.
Muncitorii sunt îngrămădiți în autobuze
Salariații companiei americane mai acuză faptul că transportul oamenilor la și dinspre locul de muncă se face în condiții foarte proaste, iar din acest motiv se poate ajunge la infectarea multor persoane.
„Delphi Iași, în goană după profituri uriașe, continuă cu încăpățânare să-și desfășoare activitatea în condițiile decretării stării de urgență în România și a răspândirii coronavirus. În Delphi Iași lucrează în momentul de față aproape 3.000 de angajați, 7 zile din 7, în 3 schimburi, majoritatea fiind aduși din localitatea Brătulei, comuna Miroslava, din diferite localități din județul Iași și Vaslui cu autobuze insalubre, fără să respecte condițiile minime de igienă”, mai spun angajații Delphi Iași.
Aceștia mai susțin că pericolul este cu atât mai mare având în vedere că materia primă folosită este din export, și din China.
„Ținând cont că în cadrul acestei fabrici nu s-a luat nicio măsură concretă de prevenire a răspândirii coronavirus, a faptului că materia primă este adusă din China și din țări europene afectate grav de COVID-19, a numărului mare de angajați implicați în activitatea acestei fabrici, se impune măsura de suspendare imediată a activității de către DSP Iași deoarece nu mai este decât un pas până se va crea un focar de răspândire a coronavirus la nivelul județului Iași”, au mai reclamat angajații Delphi Diesel System Iași.
Călătoriile de afaceri au fost anulate
Reprezentanții Delphi Diesel System Iași susțin faptul că această companie este în legătură constantă cu Direcția de Sănătate Publică și a luat un set comprehensiv de măsuri prin care se poate garanta siguranța angajaților și reducerea riscului de infectare cu coronavirus. Toate călătoriile de afaceri interne și externe au fost anulate, iar toate ședințele interne au fost suspendate și reorganizate în sistem online sau teleconferință.
„Toate autobuzele și microbuzele de transport ale furnizorului nostru respectă normele de igienă și sunt dezinfectate după fiecare cursă. Suplimentar, compania a dezinfectat prin nebulizare și stropire cu virocid toate vestiarele pentru bărbați și femei, zonele de birouri, sălile de ședință, spațiile sanitare, depozitele, zonele de acces în fabrică. Mai mult, la intrarea în fabrică a fost instalat un covor îmbibat cu soluție de hipoclorit pentru dezinfecția tălpilor de încălțăminte”, au precizat oficialii Delphi Diesel System Iași.
Conducerea companiei cu sediul în Miroslava mai susține faptul că în cantine s-a redus numărul de locuri și s-au delimitat spațiile de luat masa pentru a avea distanța de siguranță dintre angajați. Serviciile de catering de la cantina unității au fost suspendate pentru a evita aglomerarea. Toate serviciile de livrări de mâncare la poarta fabricii au fost oprite, iar angajații sunt rugați să își aducă mâncare de acasă. De asemenea, a fost limitat numărul de persoane prezente în același timp în spațiile de fumat.
Mai puțin de 10 la sută dintre angajați lucrează de acasă
În cadrul fabricii au fost realizate campanii de informare privind măsurile de igienă.
„Delphi Technologies distribuie informații utile pentru sănătatea angajaților și a familiilor lor și îi îndeamnă să le respecte”, au mai precizat aceștia.
În acest moment, nu există cazuri confirmate de infecții cu coronavirus în rândul angajaților.
Activitatea industrială în cadrul fabricii continuă să funcționeze conform planificării, întrucât, susțin oficialii Delhi Iași, – conform recomandărilor de sănătate – nu există pericole generate de materia primă și nici motive pentru a opri producția.
„Au fost implementate proceduri speciale, pentru a verifica transporturile de bunuri și toți vizitatorii trebuie să completeze un formular despre itinerariul parcurs. Decizia de a permite lucrul de acasă a fost posibilă în cazul angajaților care își desfășoară peste 80 la sută din timpul de muncă pe calculator sau laptop. În prezent, sunt peste 160 de angajați care lucrează de acasă. Pentru ceilalți angajați, s-au efectuat modificări de program, astfel încât ei să vină la ore diferite la birou, inclusiv pe schimburi. Echipa de conducere a fabricii este prezentă la muncă, conform programului normal. Compania a implementat un sistem prin care toți angajații și vizitatorii sunt scanați pentru verificarea temperaturii cu termometrul, înainte de a intra în fabrică”, au declarat oficialii Delphi Diesel System Iași.
Cel mai mare angajator privat din Iași
Delphi Technologies administrează două locații în România: o unitate de producție în Iași cu peste 3.100 de salariați și un centru IT global în București cu peste 70 de angajați. Fabrica din Iași, deschisă în 2007, este specializată în producția de pompe de înaltă presiune (pentru motoare pe benzină și motorină) precum și injectoare pentru industria auto. Produsele realizate în Iași contribuie la optimizarea performanței motorului, reducerea emisiilor și îmbunătățirea performanței în condus. Cu sediul în Londra (UK), Delphi Technologies administrează centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă.