Prima pagină » Economic Local » Panică în rândul fermierilor! Agricultorii din Iași, nemulțumiți de situația sistemului de irigații: „Nu ajunge apa la noi”. Cine răspunde pentru pierderile suferite de marii și micii fermieri?”
Panică în rândul fermierilor! Agricultorii din Iași, nemulțumiți de situația sistemului de irigații:

Panică în rândul fermierilor! Agricultorii din Iași, nemulțumiți de situația sistemului de irigații: „Nu ajunge apa la noi”. Cine răspunde pentru pierderile suferite de marii și micii fermieri?”

17 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fermierii din Iași se plâng că nu pot iriga, în plină secetă. Aceștia spun că stațiile de pompare ar trebui să lucreze la capacitate maximă în toate zonele din Iași. „Trebuie să investim din banii noștri în sistemul de irigații pentru că suntem nevoiți. Statul nu a făcut nimic. Doar mici lucrări care să ne fure ochii. Iar acum cu seceta asta și coronavirusul, cred că o să mai reducem suprafața agricolă”, spune unul din fermierii din Iași

În plină criză din cauza secetei pedologice, dar și din cauza pandemiei de coronavirus, fermierii reclamă faptul că nu pot iriga terenurile agricole. Aceștia susțin că, deși o parte din sistemul de irigații a fost modernizat, acesta nu este folosit corespunzător, astfel ca apa să ajungă la toți fermierii. Oamenii spun că nu sunt puse în funcțiune toate pompele pentru a ajunge apa din Prut la toți agricultorii din acea zonă. Astfel, aceștia cer explicații în legătură cu situația creată.

Unul dintre fermierii din zona Trifești- Bivolari, unde a fost recent finalizată lucrarea la stația Soloneț, care deservește aproape 7.000 de hectare, spune că nu sunt utilizate toate pompele pentru a livra apa fermierilor.

„Vă rog să îl întrebați pe domnul Marius Șerban de ce la stația Soloneț, de exemplu, este funcțională doar o pompă din totalul de 12? Ce face dumnealui în vederea combaterii secetei accentuate și susținerea fermierilor? Cum răspunde dumnealui cererii de apă și când va pune în aplicare dispozițiile contractului ce prevede irigarea suprafețelor începând cu data de 6 aprilie 2020 dacă nici măcar până la acest moment acest lucru nu se întâmplă? Cine răspunde pentru pierderile suferite de marii și micii fermieri și așa greu încercați în contextul actual?”, susține I.C, fermier din zona Trifești.

„Nu ajunge apa la noi”

Fermierii care dețin suprafețe mai mici de teren agricol, însă care supraviețuiesc la limită din vânzarea cerealelor, spun că au încercat să se asocieze pentru a obține fondurile europene necesare modernizării sistemul de irigații, dar planurile au eșuat rapid.

„Noi suntem niște fermieri din categoria agricultorilor medii. Lucrăm câteva sute de hectare. Am vrut să ne asociem, să depunem proiect, toată lumea a fost de acord, până am început să căutăm actele. Toți au renunțat atunci. Ne trebuia un milion de euro ca să facem bucata noastră și a câtorva fermieri pentru că apa de la Prut nu ajunge la toată lumea. Trebuie să investim în sistemul de irigații pentru că suntem nevoiți. Statul nu a făcut nimic. Doar mici lucrări care să ne fure ochii. Iar acum cu seceta asta și coronavirusul, cred că o să mai reducem suprafața agricolă. Noi nu primim apă de la stația de la Soloneț. Nu ajunge până aici apa”, spune un alt fermier din Bivolari.

„Apa este pe canal”

Directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare- (ANIF) filiala Iași susține că apa ajunge la fermierii care au solicitat acest lucru.

„Funcționează 3 pompe din cele 12 pentru că atât ni s-a solicitat. Lucrarea încă nu a fost predată, nu s-a făcut recepția lucrării. Însă apa este pe canal. Ieri (n.r.- 16 aprilie 2020)a fost pornită stația SPA Soloneț. Pompele funcționează în funcție de volumul de apă cerut de beneficiar. În momentul de față, nivelul de apă în canal este la maxim și este menținut cu un singur agregat de pompare. Celelalte agregate vor intra în funcțiune odată cu creșterea cerinței de apă”, spune Marius Șerban, directorul ANIF Iași.

Proiect de modernizare a sistemului de irigații

Lucrările de la SPA Soloneț au fost finalizate cu întârziere de aproximativ trei luni față de data estimată în proiect. Aceste lucrări fac parte dintr-un proiect de modernizare a amenajării Tabăra–Trifești–Sculeni, unde sunt cele trei stații SPA și care presupune investiții de aproximativ 22 de milioane de lei. Proiectul din județ face parte dintr-un plan de modernizare a mai multor stații de pompare a apei din toată țara, fiind inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Lucrări de modernizare ar trebui să înceapă în acest an și la Amenajarea Gorban-Țuțora, cea de-a doua amenajare din județ, care deservește 20.000 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *