Prima pagină » International » Panică în Japonia după ce Coreea de Nord a tras o rachetă balistică deasupra țării

Panică în Japonia după ce Coreea de Nord a tras o rachetă balistică deasupra țării

04 oct. 2022, 09:06,
în International

A fost panică în Japonia din cauza faptului că Coreea de Nord a tras o rachetă suspectată a fi balistică deasupra țării. Autoritățile comuniste ar fi vrut în acest fel să atragă atenția SUA.

Nu este primul test balistic din Coreea de Nord care s-a lăudat că are capacitatea nucleară de a provoca daune serioase în SUA.

Japonia în panică după ce Coreea de Nord a tras o rachetă balistică

Racheta balistică care a declanșat panică în Japonia a fost trasă de Coreea de Nord și a călătorit aproximativ 4.500 km (2.800 mile) înainte de a cădea în Oceanul Pacific – suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam dacă ar urma o altă traiectorie. Este prima lansare de rachetă nord-coreeană asupra Japoniei din 2017.

La lansare, Japonia a emis o alertă rară pentru ca unii cetățeni să se acopere. ONU interzice Coreei de Nord să testeze arme balistice și nucleare. Zburarea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale.

Majoritatea țărilor evită să o facă complet, deoarece poate fi ușor confundată cu un atac. Deși nu este la fel de mare ca un test nuclear – care ar putea fi următorul – poate fi considerat extrem de provocator. Oamenii din nordul Japoniei, inclusiv insula Hokkaido, s-au trezit la zgomotul sirenelor și a alertelor text care scriau: „Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să evacuați în clădiri sau în subteran”.

În timp ce racheta a zburat deasupra Japoniei, cetățenii au fost avertizați să aibă grijă de resturile care cădeau. Oficialii au declarat ulterior că racheta balistică cu rază intermediară a căzut în Oceanul Pacific, departe de Japonia, și nu au fost raportate răniri.

Premieră istorică a Coreei de Nord

A parcurs cea mai lungă distanță parcursă vreodată de o rachetă nord-coreeană și a atins o înălțime de aproximativ 1000 km – mai mare decât Stația Spațială Internațională.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a descris lansarea drept „comportament violent”, în timp ce ministrul apărării Yasukazu Hamada a spus că Japonia nu va exclude nicio opțiune de a-și consolida apărarea, inclusiv „capacități de contraatac”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a numit-o o „decizie periculoasă și nesăbuită” care a fost „destabilizatoare” pentru regiune.

Lansarea are loc în timp ce Japonia, SUA și Coreea de Sud au lucrat împreună pentru a-și consolida apărarea, ca răspuns la amenințarea tot mai mare reprezentată de Nord.

Săptămâna trecută, cele trei țări au desfășurat împreună exerciții navale pentru prima dată din 2017. Astfel de exerciții l-au antagonizat de mult pe liderul de la Phenian, Kim Jong-un, care le vede ca o dovadă că dușmanii săi se pregătesc de război.  În urma exercițiilor combinate din 2017, Coreea de Nord a tras două rachete asupra Japoniei ca răspuns. O săptămână mai târziu, a efectuat un test nuclear.

Informațiile recente au sugerat că Coreea de Nord se pregătește să testeze o altă armă nucleară.  Experții cred că lansarea de marți arată că Coreea de Nord pregătește acum terenul pentru un test nuclear, unii întrebând dacă acesta ar putea avea loc mai devreme decât se aștepta. Așadar, Japonia a intrat în panică după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra țării. În fond, Japonia are o istorie nucleară dureroasă în contextul evenimentelor de la Nagasaki.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 octombrie 2024
03 octombrie 2024