Prima pagină » Actualitate » Panică în China unde chinezii nu mai plătesc rate la bănci în plină criză imobiliară

Panică în China unde chinezii nu mai plătesc rate la bănci în plină criză imobiliară

10 aug. 2022, 08:40,
în Actualitate

Este o criză imobiliară în China unde cetăţenii nu îşi mai plătesc ratele la case. Asta în condiţiile în care chinezii au luat credite, dar casele nu au fost incă terminate.

Economia Chinei a intrat în impas, iar activitatea companiilor de producție s-a restrâns în luna iulie. Sunt multe variabile de luat în calcul, de la politicile de toleranță zero a COVID până la criza de pe piața imobiliară.

Nu îşi mai plătesc ratele la care în plină criză imobiliară în China

Sute dintre chinezi au încetat să-și plătească ratele la casă – un pas radical pentru China, unde disidența nu este tolerată. Sectorul imobiliar al Chinei reprezintă o treime din producția să economică. Aceasta include case, servicii de închiriere și intermediere; industriile producătoare de produse albe care intră în apartamente; și materiale de construcție.

Dar economia Chinei a încetinit – în ultimul trimestru a crescut cu doar 0,4% față de anul precedent. Unii economiști nu se așteaptă la nicio creștere anul acesta. Acest lucru se datorează în mare parte strategiei Beijing zero-Covid – blocajele repetate și restricțiile continue au afectat veniturile și, la rândul lor, economiile și investițiile.

Tinerii chinezi nu își mai plătesc ratele la bănci pentru că nu au încredere că blocurile vor fi construite

Dimensiunea economiei Chinei înseamnă că perturbarea unei piețe cruciale – cum ar fi proprietatea – poate afecta sistemul financiar global. Experții cred că contagiunea este preocuparea acum – băncile nu vor acorda împrumuturi dacă cred că sectorul se reduce.

„Totul va depinde de politică”, spune Ding Shuang, șeful departamentului de cercetare economică a Chinei Mari la Standard Chartered.

”Spre deosebire de alte părți ale lumii, unde bulele imobiliare se sparg din cauza piețelor, acest lucru este cauzat de guvern.”

Treizeci de companii imobiliare au ratat deja plata datoriei externe. Evergrande, care a intrat în plată anul trecut cu privire la datoria de 300 de miliarde de dolari, este cea mai importantă victimă. S&P a avertizat că, dacă vânzările nu vor crește, mai multe companii ar putea urma exemplul.

De unde a pornit criza imobiliară din China

Cererea de locuințe, de asemenea, nu crește, deoarece China trece declin demografic odată cu urbanizarea și reducerea creșterii populației . Imobiliarele reprezintă aproximativ 70% din averea personală în China – iar cumpărătorii de locuințe plătesc adesea în avans pentru proiectele neterminate.  Aceste „prevânzări” reprezintă 70%-80% din vânzările de case noi din China, a spus Evans-Pritchard, adăugând că dezvoltatorii au nevoie de acești bani pentru că îi folosesc pentru a finanța mai multe proiecte simultan.

Dar mulți tineri și chinezi din clasa de mijloc nu mai investesc în proprietăți, probabil din cauza unei economii slabe, a pierderilor de locuri de muncă și a reducerilor salariale – și acum a temerii că dezvoltatorii ar putea să nu finalizeze proiecte.

„Asta face parte din problemă – dezvoltatorii se bazau pe bani noi, iar acele noi vânzări nu mai au loc”, a spus domnul Evans-Pritchard.

În 2020, guvernul Chinei a introdus „cele trei linii roșii” – măsuri contabile pentru a limita cât de mult ar putea împrumuta dezvoltatorii. Acest lucru a întrerupt finanțarea și lipsa ulterioară de încredere în piață au afectat, de asemenea, disponibilitatea băncilor de a acorda împrumuturi companiilor imobiliare. Așadar, criza imobiliară din China se adâncește, iar tinerii nu doresc să-și mai plătească ratele la case. Acest lucru ar putea avea efecte economice severe pe plan internațional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025