Pandișpanul de post cu apă minerală carbogazificată este un mod delicios de preparare a clasicului pandișpan, oferindu-i acea textură moale și pufoasă, cu o aromă plăcută de coajă de mandarină. De asemenea, poți utiliza și apă minerală aromată cu lămâie sau lime, sau apă minerală simplă, adăugând vanilie și bucățele de ciocolată. Poți jongla cu aromele pentru un preparat adaptat gusturilor tale!
Pandișpan de post cu apă minerală
Ingredientele acestei prăjituri constau din 3 cuburi de margarină moale nesărată (336 grame), 3 căni de zahăr granulat (588 grame), 1 ¼ linguriță de sare (omiteți 1 linguriță dacă folosești margarină sărată), 1 ½ lingură de coajă de mandarină (sau coajă de portocală, lime sau lămâie), ½ linguriță de vanilie, 3 căni de făină de grâu obișnuită (380 grame, măsurată după cernere), 1 cană de apă minerală carbogazificată, de preferabil cu aromă de mandarină, lime sau lămâie. Pentru glazură de citrice se vor folosi 1 lingură de suc de mandarină, 1 lingură de suc de lămâie și 1 cană de zahăr pudră.
Preîncălzește cuptorul la 163 de grade Celsius. Ungeți o tavă standard de copt cu margarină și presară din plin făină pe fundul acesteia. Cu un mixer electric, bate margarina, zahărul și sarea (este opțional) până când devin ușoare și cremoase, având grija să integrezi și aluatul care rămâne pe margini. Pune și aromele (coaja și vanilia), și adăugă alternativ făina și apa minerală carbogazificată, amestecând după fiecare adăugare.
Toarnă compoziția obținută în formă și introdu în cuptor la 163 de grade Celsius timp de 60 până la 80 de minute, sau până când o scobitoare introdusă în prăjitură iese curată. Lăsă prăjitura să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi o poți scoare din formă pentru a o lăsa să se răcească complet. Acum este momentul să întinzi glazura deasupra pandișpanului.
Glazura cu lămâie și mandarină va scoate în evidență aromele
Pentru a prepara glazura, va trebui să amesteci 1 cană de zahăr pudră împreună cu cele 2 lingurițe de suc de lămâie și mandarină, sau suficient cât să obții o consistență suficient de groasă, care se scurge încet de pe lingură.
Avantajul acestei rețete este că prăjitura rămâne umedă și nu se usucă. Pandișpanul este recunsocut pentru faptul că se usucă rapid după coacere. Cu toate acestea, respectarea acestei rețete va rezulta într-un pandișpan umed ce va rămâne astfel timp de câteva zile dacă este sigilată și depozitată corespunzător.
Textura acestui pandispan este una umedă, ușoară și pufoasă, iar gustul este absolut uimitor, exact ca cel regăsit în cele mai rafinate cofetării! Cantitatea precizată de zahăr este ideală, astfel încât să îl poți umple sau acoperi cu creme mai dulci fără să îți faci griji că va deveni prea nesănătoasă.
De asemenea, acest pandișpan de post cu apă minerală constituie baza perfectă pentru torturi sau prăjituri în straturi. Ușor și delicat, dar în același timp cu o structură stabilă, acesta cosntituie un blat perfect care susține umpluturile și cremele foarte bine, putând fi umplut cu frișcă și căpșuni proaspete fără nicio grijă!