Pandemia ne schimbă creierul. Indiferent dacă ați contractat COVID-19 sau nu, creierul s-a schimbat probabil în ultimele luni. Virusul în sine poate provoca o serie de probleme neurologice, împreună cu anxietatea și depresia. Izolarea și îngrijorarea cauzată de pandemie ne pot modifica în mod similar chimia creierului și pot provoca tulburări de dispoziție.
În noua lucrare publicată în Neuropsihofarmacologie Recenzii, cercetatorii investigat cum să depășim cel mai bine modificările cerebrale legate de pandemie.
Să începem cu infecția cu COVID-19. Pe lângă tulburările de dispoziție, simptomele obișnuite includ oboseala, durerile de cap, pierderea memoriei și problemele cu atenția. Pot exista o serie de motive pentru aceste modificări ale creierului, inclusiv inflamația și evenimentele cerebrovasculare (un sindrom cauzat de întreruperea aportului de sânge la creier).
Cercetările sugerează că virusul poate avea acces la creier prin intermediul bulbului olfactiv al creierului, care este important pentru procesarea mirosului. Pierderea mirosului este un simptom la mulți pacienți cu COVID-19.
Ca parte a sistemului responsabil pentru simțul mirosului, becul olfactiv trimite informații despre miros pentru a fi prelucrate în continuare în alte regiuni ale creierului – inclusiv amigdala, cortexul orbitofrontal și hipocampul – care joacă un rol major în emoție, învățare și memorie.
Pandemia ne schimbă creierul
Pe lângă faptul că are conexiuni extinse cu alte regiuni ale creierului, becul olfactiv este bogat în dopamină chimică, care este importanta pentru plăcere, motivație și acțiune. Este posibil ca COVID-19 să modifice nivelurile de dopamină și alte substanțe chimice, precum serotonina și acetilcolina, în creier. Toate aceste substanțe chimice sunt cunoscute a fi implicate în atenție, învățare, memorie și dispoziție, noteaza iflscience.com.
Aceste modificări ale creierului sunt probabil responsabile de starea de spirit, oboseala și modificările cognitive care sunt frecvent întâlnite de pacienții cu COVID-19. La rândul său, aceasta poate sta la baza simptomelor raportate de stres, anxietate și depresie la pacienții care au contractat virusul.
Dar nu doar persoanele care au contractat virusul COVID-19 au suferit de anxietate și depresie crescute în timpul pandemiei. Grija excesivă pentru contractarea sau răspândirea virusului către alți membri ai familiei, precum și izolarea și singurătatea ne pot schimba chimia creierului.
Stresul repetat este un declanșator major al inflamației persistente în organism, care poate afecta, de asemenea, creierul și micșorează hipocampul și, prin urmare, afectează emoțiile noastre. Stresul poate afecta și nivelurile de serotonină cerebrală și cortizol, care ne pot afecta starea de spirit. În cele din urmă, aceste modificări pot provoca simptome de depresie și anxietate.
Lucrul bun despre creier este însă faptul că este incredibil de plastic, ceea ce înseamnă că este schimbător și poate compensa daunele. Chiar și condiții grave, cum ar fi pierderea memoriei și depresia, pot fi îmbunătățite făcând lucruri care modifică funcția creierului și chimia sa.