Prima pagină » Local » Pandemia încă face victime! Zeci de tineri au ajuns în stare gravă la spital după ce COVID-19 i-a ținut departe de medici
Pandemia încă face victime! Zeci de tineri au ajuns în stare gravă la spital după ce COVID-19 i-a ținut departe de medici

Pandemia încă face victime! Zeci de tineri au ajuns în stare gravă la spital după ce COVID-19 i-a ținut departe de medici

24 aug. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Teama de a ajunge într-un spital, provocată de pandemie, i-a ținut pe oameni departe de medici, până când nu au mai avutde ales, iar acum cazul lor a devenit o urgență. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase se confruntă cu un număr mare de cazuri HIV după pandemie

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași se confruntă cu o situație deosebită. Tot mai mulți tineri ajung în stare gravă, fiind infectați cu HIV. Aceștia nu s-au testat la timp, dând vina pe pandemie și teama de a merge la medic, iar acum se află într-un stadiu avansat al bolii.

„Postpandemie, observăm, în rândul populației tinere,  adulți între 34 și 38 de ani care se adresează centrului nostru, existând două categorii de pacienți. Prima categorie o reprezintă pacienții care se adresează Centrului regional de Monitorizare HIV, nu pentru că s-au testat pentru virus, ci ajungând în stare gravă, cu maladii care se dezvoltă pe baza imunosupresiei cauzate de infectarea cu HIV de care nici nu știau. Maladiile care ridică suspiciunea de HIV sunt Sarcom kaposi, Limfom Hodke, tuberculoza cu determinări pulmonare, ganglionare sau digestive”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Zeci de tineri infectați cu HIV au ajuns în stare gravă la spital

Un număr mare de pacienți infectați cu HIV și-au neglijat boala din cauza pandemiei, iar acum au ajuns la medic în stare gravă.

„Tot cu motivația «a fost pandemie» se adresează centrului pacienții veniți din străinătate, monitorizați acolo pentru patologia HIV, care, odată reveniți în țară, și-au neglijat complet boala, ajungând la noi în stadii grave ale manifestării acesteia. Asta observăm cu îngrijorătoare. Ambele situații sunt grave, pentru că vorbim de oameni tineri care au grijă de toate, mai puțin de propria sănătate. Astfel, pe lângă pacienții de care avem grijă și pe care încercăm să îi încurajăm în acest parcurs dificil, dar necesar, pentru a își îmbunătăți calitatea vieții, ne confruntăm cu aceste cazuri grave pe care facem tot posibilul să le gestionăm și să le ameliorăm”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Cazul fericit al unuia dintre pacienții testați

Chiar dacă a ajuns într-o stare gravă la spital, unul dintre pacienții confirmați cu HIV a fost salvat. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au făcut tot posibilul pentru acesta, la fel ca pentru toți pacienții.

„Ne bucurăm să spunem că am depășit situația critică pentru un pacient care a manifestat maladia Sarcom Kaposi în formă agravată. Această maladie are ca principale simptome niște petice purpurii pe piele, cu aspect de vânătaie, în interiorul cavității bucale sau chiar la nivelul organelor interne, mici și nedureroase. În doar câteva luni, pacientului pe care îl avem în evidență leziunile i s-au extins pe suprafața corpului și  au crescut, formând noduli. Pacientul a fost introdus pe o schemă de terapie antiretrovirală combinată care previne înmulțirea HIV și permite sistemului imunitar să se refacă. În urma tratamentului, leziunile s-au micșorat considerabil, iar pacientul poate duce o viață normală, bineînțeles, urmând terapia, respectând controalele și comunicând constant cu medicul curant”, a adăugat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Medicii fac un apel către populație

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase fac un apel către întreaga populație și îi îndeamnă să meargă la medic periodic.

„Cu toate că particularitățile fiecărui caz ne provoacă, dispunem de tot arsenalul terapeutic pentru a face față provocărilor. Pe de altă parte, insistăm și facem apel la conștiința fiecăruia pentru a se testa la cerere. În felul acesta îi protejăm pe cei de lângă noi și în cazul unui rezultat pozitiv și, cu un diagnostic precoce, putem vorbi de un tratament eficient. De asemenea, persoanele cu comportament la risc trebuie să se testeze. La fel și pacienții imunosupresați, oncologici, cu tuberculoză pulmonară sau boli cu transmitere sexuală. Suntem alături de pacienții noștri. Scopul nostru este de a lupta alături de aceștia și de a-i determina să nu abandoneze lupta”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024