Prima pagină » Local » Pandemia de COVID-19 lovește crunt în piața muncii din Iași. Sute de locuri de muncă din cel mai căutat domeniu în ultimii ani vor dispărea până la sfârșitul anului 2020
Pandemia de COVID-19 lovește crunt în piața muncii din Iași. Sute de locuri de muncă din cel mai căutat domeniu în ultimii ani vor dispărea până la sfârșitul anului 2020

Pandemia de COVID-19 lovește crunt în piața muncii din Iași. Sute de locuri de muncă din cel mai căutat domeniu în ultimii ani vor dispărea până la sfârșitul anului 2020

15 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Local

Piața muncii din Iași este din nou afectată de pandemia de COVID-19, iar sute de locuri de muncă se vor evapora din industria HoReCa. După ce patronii din acest domeniu au înregistrat pierderi financiare majore și au concediat o parte din angajați, noi disponibilizări vor avea loc până la sfârșitul anului 2020. Potrivit unor surse din domeniu și de pe piața muncii, din cei 6.633 de salariați din hotelurile, restaurantele și cafenelele din Iași vor mai rămâne în jur de 5.000 de angajați. Alți 2.600 de angajați din Iași din domeniile transporturi, industrie și HoReCa au rămas fără joburi în ultimele 3 luni

Industria HoReCa a primit o nouă lovitură din cauza restricțiilor decise de Guvern în contextul înmulțirii cazurilor de COVID-19, astfel că sute de locuri de muncă vor dispărea din acest domeniu. Restaurantele și cafenelele și-au suspendat activitatea până pe data de 19 octombrie 2020, iar perioada ar putea fi prelungită dacă va crește numărul de îmbolnăviri. Domeniul HoReCa a fost printre primele afectate de pandemie, activitatea fiind suspendată timp de câteva luni și reluată abia în lunile de vară. Acum, patronii din HoReCa au primit lovitura de grație după ce au fost anunțați peste noapte că trebuie să închidă totul. Astfel, rezervările făcute de clienți și evenimentele programate au fost anulate, iar proprietarii de restaurante au rămas cu stocuri de marfă.

Pandemia de COVID-19 afectează din nou piața muncii din Iași, iar sute de locuri de muncă vor dispărea

Statisticile arată că de la debutul pandemiei până în prezent au fost concediați 2.600 de angajați, iar surse din domeniul HoReCa susțin că noi disponibilizări vor avea loc în curând. Din cauza pierderilor financiare de ordinul milioanelor de lei, numai la nivelul județului Iași patronii de hoteluri, restaurante și cafenele din Iași nu mai pot acoperi cheltuielile lunare și sunt nevoiți ori să reducă din personal, ori să închidă de tot afacerile. Indiferent de decizia luată de patronii din Iași, aceștia trebuie să se grăbească, susțin specialiștii în economie.

Dan Chirleșan, economist: „Patronii trebuie să ia decizii rapide, altfel falimentează. Dacă se pot reorienta, o vor face”

În caz contrar, riscă falimentul.

„Sistemul HoReCa, fiind aproape exclusiv privat, patronii trebuie să ia decizii rapide, altfel falimentează. Dacă se pot reorienta, o vor face. Nu poți să transformi o sală de evenimente într-o sală de IT-iști, mai ales că acum se practică telemunca. Cred că lumea va intra în așteptare. Ceea ce se întâmplă în sistemul HoReCa a fost prevăzut din primăvară. Ar trebui să fim corecți și să spunem adevărul despre HoReCa în acest an. Românii nu au mai plecat în străinătate, ci și-au făcut vacanțele aici, iar patronii au profitat de această situație și au mărit prețurile la absolut toate serviciile”, a declarat economistul Dan Chirleșan.

Patronii cu afaceri în domeniul HoReCa vor putea obține șomajul tehnic pentru salariați, așa cum au făcut-o și în celelalte luni când activitatea a fost suspendată

Potrivit directorului adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, Ciprian Necula, cererile vor putea fi depuse de luna viitoare.

„Patronii din domeniul HoReCa vor putea depune cererile de șomaj tehnic pentru angajații lor, pentru perioada în care activitatea a fost suspendată, începând cu luna noiembrie 2020, pentru luna octombrie. Procedura este aceeași ca la depunerea documentelor pentru șomajul tehnic de până acum. În acest an au fost înregistrate câteva mii de persoane din domeniul HoReCa care au fost trimise în șomaj tehnic”, susține Ciprian Necula, director adjunct în cadrul AJOFM Iași.

Potrivit AJOFM Iași, au fost înregistrați 5.080 de agenți economici care au primit șomajul tehnic în valoare de 125.003.008 lei pentru 89.858 de angajați

Angajații din Iași au fost trimiși în șomaj tehnic de mai multe ori, astfel că din cei 89.858 de salariați înregistrați la AJOFM există situații când unii salariați au fost în șomaj tehnic din luna aprilie până în luna august 2020 sau numai o singură lună, câteva săptămâni sau zile. Potrivit directorului adjunct al Direcției Județene de Statistică (DJS), la data de 31 august 2020 erau înregistrați 175.774 de salariați, în Iași.

„Numărul este în scădere cu 1.375 persoane (-0,8 la sută) față de luna corespunzătoare din anul 2019 și în creștere cu 358 de persoane comparativ cu sfârșitul lunii iulie 2020”, a spus Ciprian Iftimoaie, director adjunct DJS Iași.

În luna august 2020, câștigul salarial mediu nominal brut înregistrat în județul Iași a fost de 5.222 lei

Acesta a fost în creștere cu 5,5 la sută față de luna august 2019, iar cel mediu net de 3.229 lei, în creștere cu 6,7 la sută față de luna august 2019. Comparativ cu luna anterioară, respectiv iulie 2020, s-a înregistrat o diminuare a câștigului net cu 4,7 la sută și a câștigului brut cu 3,4 la sută. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna august 2020, a fost mai mic cu 1,4 la sută. Reprezentanții HoReCa au anunțat că vor da statul în judecată pentru că aceștia sunt de părere că închiderea restaurantelor nu va opri epidemia. Mai mult, aceștia susțin că până la sfârșitul anului vor fi disponibilizați 100.000 de angajați din acest domeniu, iar pierderile financiare vor fi de 3 miliarde de euro. În România lucrează în industria HoReCa peste 200.000 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`