Prima pagină » National » Pandemia de COVID-19 le pune bețe în roate agricultorilor din România

Pandemia de COVID-19 le pune bețe în roate agricultorilor din România

06 ian. 2022, 20:38,
în National

Românii care se ocupă de domeniul agriculturii în România au parte de momente destul de dificile. Vânzările de produse autohtone au scăzut cu 50% din cauza restricţiilor de acces care au survenit din cauza pandemiei de Covid-19 și a persoanelor care nu sunt vaccinate și nici nu au trecut prin boală.

Se ia în considerare introducerea produselor românești în toate magazinele din țară

Pentru găsi o soluție în rezolvarea acestei probleme, fost ministru al Agriculturii, Petre Daea a spus că în acest momente se ia în considerare facilitarea și introducerea produselor românești în toate magazinele din țară, nu numai în supermarketuri sau hypermarketuri unde sunt deja existente.

„Cunoaștem că în perioada această sunt o serie de turbulențe pe piață. Cred că această situație se va îmbunătăți dacă noi avem în vedere că, în perioada aceasta extrem de delicată, ne concentrăm pe asigurarea condițiilor pentru realizarea producției. (…) Să ne preocupe situația actuală privind scumpirea gazelor”, a spus Petre Daea.

Fermierii din România primesc ajutor financiar

Privind această situație dificilă prin care trec toți agricultorii din Râmânia la acest moment, ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu a anunțat că fermierilor urmează să li se acorde ajutoare financiare, din cazuza faptului că toate materiile prime s-au scumpit, scopul acestui ajutor fiind de a împiedica creșterile de prețuri prognozate la alimentele pe care aceștia le produc.
Categoriile cărora urmează șă li se aplice acesată măsură se află producătorii de cartofi, usturoi, de struguri de masă.

„În bugetul pentru anul 2022, pentru a împiedica o creștere atât de mare a prețului, așa cum ar putea fi prognozată, ținând cont de faptul că toate materiile prime s-au scumpit, că prețul la energie și gaz s-a majorat în ultima perioadă, noi am venit cu pachete financiare de sprijin către fermieri astfel încât să putem stabiliza producția și nivelul prețurilor în România”, a declarat ministrul Agriculturii.

Și agricultorii care cultivă legume primesc sprijin

Un alt proiect menit să ajute agricultorii din România este pentru sprijinirea legumelor din spații protejate, aici se discută despre tomate și verdețuti.

„Am prezentat după legea bugetului de stat faptul că vom veni cu un program de sprijin pentru legumele în spații protejate care vizează în ciclul unu tomatele, în ciclul doi tomate și alte tipuri de legume și, în general, verdețuri.

Am venit cu un program de sprijin pentru producătorii de usturoi. Venim cu programul de sprijin pentru cei care produc cartofi și struguri de masă. Noi întotdeauna am plecat de la balanța comercială deficitară cu produsele care sunt deficitare, și să venim cu formele de sprijin pentru fermieri în răspuns la nivelul mai mare la importuri față de producția autohtonă. Sunt 15 milioane de lei alocați pentru sprijinirea producătorilor de cartofi, 15 milioane de lei pentru producătorii de struguri de masă.”, a mai declarat Adrian Chesnoiu.

Programul Tomata este salvarea agricultorilor

Despre programul menit să ofere ajutor agricultorilor care cultivă tomate a vorbit și Vasile Toma, Deputat PSD de Iași. Acesta susține că acest proiect reprezintă salvarea agricultorilor români.

„Anul 2022 înseamnă reluarea Programului Tomata într-o formă îmbunătățită printr-un act normativ care să reunească nevoile legumicultorilor, cu obiective clare și care să ofere toate informațiile și cadrele concrete pentru ca aceștia să ştie exact cum să-şi gestioneze întregul proces și lanț de muncă”, a spus Vasile Toma.

Agricultorii români au avut probleme și în trecut, atunci când au fost nevoiți să arunce legumele cultivate. Spre exemplu, în 2021 legumicultorii au înregistrat o supra-producție la vinete și spuneau că din cauza pieţei care este plină de vinete, prețurile au scăzut dramatic, iar marfa rămasă era aruncată de fermieri.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Codul Rutier din 2025 nu iartă cea mai frecventă greșeală pe care o fac șoferii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`