Franţa a raportat luni un bilanţ de 551 de decese asociate COVID-19 în precedentele 24 de ore, un record negru pentru al doilea val al epidemiei, a anunţat directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon, transmite AFP. Numărul total al deceselor de la debutul epidemiei a ajuns la 40.987.
‘Vârful epidemiei este în faţa noastră, al doilea val încă înaintează’, a atenţionat Salomon, remarcând totuşi ‘o avansare mai lentă’ a epidemiei ‘peste tot unde au fost aplicate măsuri de frânare precoce, în special restricţii de deplasare’.
Cele mai multe decese (613) contabilizate în spitale într-un interval de 24 de ore în primul val epidemic au fost raportate la data de 6 aprilie.
Directorul general a mai anunţat că, de la debutul epidemiei în Franţa, au fost depistate 1.807.479 de cazuri de infectare cu coronavirus.
În prezent, numărul bolnavilor spitalizaţi cu COVID-19 este de 31.125, dintre care 4.690 se află în secţii de terapie intensivă, cu 163 mai mulţi decât cu o zi în urmă.
Europa este cel mai afectat continent de pandemia de COVID-19
Europa este continentul cel mai afectat de pandemia COVID-19, iar numărul persoanelor infectate cu noul virus la nivel mondial a depășit duminică 50 de milioane de cazuri. Al doilea val al pandemiei produs în ultimele 30 de zile reprezintă un sfert din acest total.
Cea mai grea lună a pandemiei de până acum este octombrie. În Statele Unite s-au înregistrat peste 100.000 de cazuri zilnice, iar în Europa a fost cea care a contribuit la totalul mondial de cazuri prin creșterea puternică a numărului de cazuri de coronavirus.
Europa este cel mai afectat continent de pandemia de COVID-19
În Europa sunt înregistrate aproximativ 12 milioande de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, depăşind astfel America Latină. Aici au avut loc 24% dintre decesele provocate de Covid-19. Continentul european înregistrează aproximativ 1 milion de infecţii noi de coronavirus la aproximativ 3 zile, potrivit unei analize a Reuters, respectiv 51% din total.
Potrivit mediei ultimelor șapte zile numărul infecţiilor zilnice cu coronavirus creşte cu peste 540.000.
Mai mult de 1,25 de milioane de oameni au murit din cauza bolii respiratorii care a apărut în China la sfârşitul anului trecut.
În cazul Franței, potrivit mediei ultimelor şapte zile, țara înregistrează 54.440 de cazuri pe zi, un nivel mai ridicat decât în India, care are o populaţie mult mai numeroasă.
Ce urmează după al doilea val al pandemiei de coronavirus în Europa
Europa este cel mai afectat continent de pandemia de COVID-19. Cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus se poate încheia la sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2021. Cu toate astea nu va însemna și terminarea coșmarului COVID-19, spun medicii epidemologi din Franța.
„Putem avea mai multe valuri succesive la sfârşitul iernii şi în primăvara lui 2021, în funcţie de mai multe elemente: starea climatică, nivelul şi eficienţa operaţională a strategiei de testare/urmărire/izolare (a cazurilor pozitive)”, a adăugat organismul citat de Agerpres.
Guvernele din Europa se vor confrunta cu o „gestionare a valurilor succesive de reapariţie” a epidemiei, „până la apariţia primelor vaccinuri şi/sau tratamente”, probabil în al doilea trimestru al anului 2021, a mai spus Consiliul ştiinţific francez.
„Avem, aşadar, multe luni în faţă cu o situaţie extrem de dificilă”, a avertizat organismul responsabil cu consilierea guvernului francez, în ultima să notificare. Postată online la sfârşitul săptămânii, notificarea este datată luni, 26 octombrie, cu două zile înainte de anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la o nouă carantină instituită după apariţia celui de-al doilea val de COVID-19.