Cazurile de COVID-19 au depăşit 16 milioane la nivel global, dintre care un milion s-au înregistrat în ultimele patru zile, potrivit bilanţului oficial realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează luni EFE. În pofida eforturilor la nivel internaţional şi naţional, noul coronavirus continuă să se răspândească cu o viteză nemaivăzută până acum.
OMS a primit de la statele membre date ce confirmă 311.100 de cazuri în ultimele 24 de ore, o cifră inedită în şase luni de pandemie. Numărul deceselor a urcat la 646.384, dintre care 6.368 raportate în ultimele 24 de ore. Cel mai mare număr de cazuri corespunde continentului american, care raportează 8,6 milioane de contagieri, faţă de cele 3,2 de milioane înregistrate în Europa. Noul coronavirus se răspândeşte cu repeziciune în SUA şi Brazilia, cu 4,14 milioane şi respectiv 2,39 milioane de infecţii, potrivit datelor OMS. Luni se împlinesc şase luni de când OMS a declarat COVID-19 drept urgenţă sanitară la nivel internaţional şi care ulterior a fost recunoscută drept pandemie. Noul coronavirus a avut nevoie de doar şase săptămâni pentru a dubla numărul de contagieri la nivel global.
Îngrijorător! SARS-CoV-2, a șasea cauză de deces la nivel mondial
De la începutul pandemiei de SARS-CoV-2 numeroase mituri au fost vehiculate. Unul dintre acestea ar fi acela conform căruia acest virus nu ar fi atât de mortal precum alte boli. Totuși, după cum ni se arată prin cifrele raportate, lucrurile stau exact invers. Până în prezent în întreaga lume s-au infectat aproximativ 16 milioande de oameni iar 700.000 au decedat. Astăzi COVID-19 a infectat aproape 300.000 de persoane iar peste 6.000 au decedat. Coronavirusul a început să fure vieți după jumătatea lunii martie.
Atunci s-a calificat pentru analiză. Inițial a fost în partea inferioară a clasamentului, imediat după terorism. Ulterior, cu o rapiditate neașteptată a devansat cauze grave precum războaiele, hepatita, alcoolul sau drogurile. La scurt timp, în luna aprilie se poziționa în top zece cauze majore ale mortalității. Până în cea de-a cincea lună a anului coronavirusul a ucis mai mulți indivizi ca meningita, Parkinson, malaria, SIDA şi malnutriţia. În prezent SARS-CoV-2 reprezintă a șasea cauză care provoacă moartea la nivel mondial.
Tuberculoza, diabetul, demența, cancerul și bolile cardiovasculare sunt în prezent mai letale decât virusul COVID-19. Pentru a viziona evoluția grafică a cauzelor de deces la nivel mondial de la începutul anului și până la data de 16 iulie, click aici.
Oamenii riscă mai mult să se îmbolnăvească de COVID-19 acasă decât în afara locuinței
Risc mai mare de îmbolnăvire de COVID-19 acasă. Epidemiologii sud-coreeni au descoperit că oamenii au mai multe șanse să contracteze noul coronavirus de la membrii propriilor familii decât de la contactele din afara casei.
Un studiu publicat în Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) pe 16 iulie a analizat în detaliu 5.706 de pacienți care au fost pozitivi pentru coronavirus și peste 59.000 de persoane care au intrat în contact cu aceștia.
Rezultatele au arătat că mai puțin de 2% din contactele non-gospodărești ale pacienților au luat virusul, în timp ce aproape 12% din contactele casnice ale pacienților au contractat boala.