Pancreatita reprezintă o inflamație a pancreasului, care se produce în momentul în care enzimele pancreatice încep să digere pancreasul.
Pancreatita poate fi acută sau cronică, iar pancreatita cronică apare în decursul mai multor ani și afectează mai ales bărbații în vârstă de 35 – 45 de ani, care au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boala, prin comparație cu femeile.
De cele mai multe ori, pancreatita cronică apare în urma consumului excesiv de alcool pe termen lung. Durerea severă poate duce la scăderea calitatii vietii.
Principalele cauze ale pancreatitei sunt litiaza biliară (pietre la vezica biliară) și consumul de alcool.
Pancreatita cronică: Alcoolul, principala cauză
Dacă pancreatita acută poate fi cauzată de litiaza biliară (calculi biliari) sau de consumul excesiv de alcool într-un timp scurt, cele mai multe cazuri de pancreatită cronică sunt cauzate de consumul excesiv de alcool timp îndelungat.
Consumul cronic de alcool reprezintă o cauză a pancreatitei cronice în peste 70% dintre cazuri. În situații mai rare, pancreatita cronică poate avea drept cauze pancreatita autoimună, boli genetice, precum fibroza chistică, obstrucția ductului pancreatic sau a canalului biliar comun, prin tumori, cicatrici sau disfuncții ale sfincterului Odii.
De asemenea, pancreatita ereditară poate fi o cauză a pancratitei cronice. Aceasta apare când cel puțin doi membri ai familiei au sau au avut pancreatită.
În aproximativ 10 % dintre cazurile de pancreatită cronică nu se poate stabili exact care este cauza.
Pancreatita: Simptome
Principalele simptome ale pancreatitei cronice sunt durerile abdominale, icter și stare de oboseală.
Principalul simptom al pancreatitei cronice este reprezentat de durerea abdominala, instalata brusc, care poate dura cateva ore sau zile.
Durerea abdominală în cazul pancreatitei cronice este intensă și poate afecta activitățile zilnice ale persoanei care suferă de această afecțiune. Principalii factori care duc la apariția acestei dureri puternice sunt consumul excesiv de alcool combinat în multe cazuri cu mesele bogate în grasimi.
Pintre semnele precoce ale pancreatitei cronice cel mai important este icterul, acele episoade de îngălbenire a tegumentelor, apărute mai ales după durerea abdominală.
Simptomele tardive ale pancreatitei cronice sunt diareea uleioasă, cauzată de malabsorbția principiilor alimentare, scăderea ponderală progresivă și hiperglicemie, care poate duce chiar la la diabet clinic manifest.
Tratarea pancreatitei cronice
Pentru tratarea pancreatitei cronice trebuie avută în vedere schimbarea stilului de viață, administrarea unor medicamente și intervenția chirurgicală.
Un prim pas care este obligatoriu de făcut în schimbarea stilului de viaț ăeste renunțarea la alcool. Un alt pas imperios în cazul pancreatitei cronice este renunțarea la fumat deoarece tutunul accelerează degradarea cauzată de pancreatita cronică.
De asemenea, se recomandă o dietă cu un conținut redus de grăsimi, dar bogat în calorii și proteine și suplimente vitaminice, solubile în grăsimi.
Pentru a calma durerile pancreatitei cronice, se recomandă steroizi și medicamente pentru durere. Steroizii reduc inflamația și calmează pancreatita cronică, însă pot cauza osteoporoză și îngrășare.
Pentru durere se recomandă, de obicei, paracetamol sau ibuprofen. Dacă acestea nu dau rezultate, medicul poate recomanda analgezice din clasa opioidelor, precum codeina sau tramadol.
Una dintre cele mai cunoscute intervenții chiururgicale este folosirea endoscopiei și a unui tratament numit litotripsie.
O altă intervenție chirurgicală constă în îndepărtarea porțiunii bolnave a pancreasului.