Prima pagină » Sanatate » Pancreasul endocrin. Cât de periculoasă este dereglarea glandei pentru alte organe?

Pancreasul endocrin. Cât de periculoasă este dereglarea glandei pentru alte organe?

19 mai 2023, 12:02,
în Sanatate

Pancreasul este o glandă endocrină care produce hormoni. Acesta este un organ accesoriu și o glandă exocrină a sistemului digestiv. Este un organ retroperitoneal cu cinci părți și un sistem de conducte interne. Pancreasul este alimentat de arterele pancreatice, care se ramifică din vasele înconjurătoare, și este inervat de nervul vag, de plexul roentric și de plexul mezenteric superior.

Acest organ este incredibil de puternic, are o funcționare excesivă și nereglementată poate duce la autodigestie. Viața și sănătatea umană depind direct de nutrienții și micronutrienții furnizați organismului în timpul digestiei. Pancreasul joacă un rol-cheie în „conducta” digestivă. Organul este mic, cântărind în jur de 70-80 de grame, el secretă zilnic până la 2 litri de suc pancreatic.

Pancreasul endocrin. Funcțiile acestuia pentru organism

Pancreasul este un organ unic, deoarece este atât o glandă cu secreție externă, cât și internă, ceea ce înseamnă că secretă secreții în tractul digestiv și hormoni în fluxul sanguin. Funcția secretorie externă constă în producerea de către celulele pancreasului a unui suc bogat în enzime și bicarbonați, care asigură descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților din alimente în molecule care pot fi absorbite în intestin.

În timp ce unele enzime sunt excretate în lumenul intestinal în starea lor activă, altele necesită activarea de către alte enzime pentru a-și desfășura activitatea. Sucul pancreatic este secretat prin sistemul ductal al pancreasului, pătrunzând în intestin.

Funcția endocrină, adică intra-secretorie a pancreasului, este asigurată de celulele insulare. Insulele pancreatice nu au canale, astfel încât substanțele pe care le produc – hormonii – intră direct în fluxul sanguin. Majoritatea celulelor produc hormonul insulină, restul produc glucagon și somatostatină.

Unde se află pancreasul? Cum înțelegi că suferi de o patologie pancreatică?

Pancreasul este un organ glandular nepereche și este situat în spatele stomacului, la nivelul regiunii lombare. Lungimea medie a glandei este de 18-22 cm. Are 3 diviziuni anatomice: cap, corp și coadă. Capul pancreasului este înconjurat de duoden, iar coada atinge splina. Pancreasul se „ascunde” în spatele stomacului și a părții inițiale a duodenului. Suprafața sa posterioară este flancată de artere și vene mari și de rinichiul stâng cu glanda suprarenală.

O persoană care suferă de o patologie pancreatică simte dureri abdominale, are scaune grase, flatulență, balonare, scurgeri de gaze, malabsorbție și absorbție deficitară a substanțelor nutritive. De asemenea, mulți pacienți suferă de pierdere în greutate și alte semne de deficiență nutrițională. În plus, apar tulburările endocrine.

Deoarece pancreasul este adesea însoțit de alte boli digestive, pot apărea simptome de indigestie, greață persistentă, apetit redus sau inexistent, vărsături și râgâieli fără ameliorare. Sindromul durerii în bolile pancreatice este cel mai proeminent și caracteristic semn. De regulă, durerea nu este localizată, aceasta începe în secțiunile superioare și medii ale abdomenului, radiază spre spate și, uneori, face ocolul corpului.

Durerile provocate de pancreasul endocrin sunt simțite în brațul stâng, sub omoplatul stâng, în spatele sternului. De asemenea, acestea se pot îndrepta spre inimă sau spre partea stângă a maxilarului inferior. În unele cazuri, durerea este inițial localizată în spate. De obicei, durerea este declanșată sau exacerbată de mâncat, iar statul în poziție verticală și aplecarea în față ajută la reducerea acesteia.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`