Prima pagină » Economic Local » Panaramă în cartierul Cantemir, după ce instanța a anulat autorizația pentru construirea unui bloc! Constructorul Ioan Cărăbuș a scos rapid alt aviz și s-a apucat de lucrări. Vecinii: „Tot rahatul se va duce în subsol” – FOTO

Panaramă în cartierul Cantemir, după ce instanța a anulat autorizația pentru construirea unui bloc! Constructorul Ioan Cărăbuș a scos rapid alt aviz și s-a apucat de lucrări. Vecinii: „Tot rahatul se va duce în subsol” – FOTO

11 iul. 2022, 02:00, 1 ,
Ciprian Boaru, în Economic Local

Ioan Cărăbuș a început lucrările pe un amplasament din cartierul Cantemir, unde instanța a anulat definitiv autorizația de construire. Încearcă un artificiu, în baza unei autorizații, pentru devierea rețelelor de utilități, semn că nu vrea să renunțe la proiect

Un proiect imobiliar, inițiat pe Aleea Decebal, din cartierul Cantemir, a pus pe jar comunitatea din zonă. Nu este prima dată când a ieșit scandal, pentru că mai mulți investitori au vrut să construiască un bloc, inițial, de locuințe colective, apoi cu funcțiunea de cămin pentru studenți. La începutul anului 2021, Primăria Iași a eliberat autorizația de construire pentru edificarea căminului, cu regimul de înălțime P+5, pe o suprafață de doar 482 de metri pătrați. Amplasamentul este identificat lângă Direcția Creșe. Accesul în zonă este anevoios, aleea având o lățime de nici 3 metri. În momentul autorizării, terenul și proiectul se aflau în posesia societății In Front Associates SRL, condusă de Răzvan Bănceanu, patronul localului „Cinema Bistro”, de pe strada Alexandru Lăpușneanu, din Iași.

După ce s-a văzut cu autorizația mult sperată, a vândut terenul societății Cărăbuș Grup Construct, deținută de afaceristul Ioan Cărăbuș, în vârstă de 49 de ani. A plătit 120.000 de euro pentru teren. După această tranzacție, în baza unui raport întocmit de Inspectoratul Județean de Construcții (IJC), a arătat mai multe deficiențe în cadrul proiectului, sesizări ce au fost preluate de Prefectura Iași. Instituția a cerut în instanță anularea autorizației de construire. Deși la Tribunal a pierdut procesul, Curtea de Apel Iași a decis anularea autorizației, în luna iunie 2022, soluția fiind definitivă. Alt proiect imobiliar care a nemulțumit vecinii este identificat tot pe aleea Decebal.

Panaramă în cartierul Cantemir, după ce instanța a anulat autorizația preluată de Ioan Cărăbuș

Deși proiectul a fost stopat definitiv de instanță, în realitate, situația este diferită. În cursul zilei de ieri, 11.07.2022, mai multe utilaje au fost aduse pe terenul din cartierul Cantemir. În primă fază, muncitorii au tăiat copacii și vegetația aflate pe amplasament. Vecinii au sărit imediat ce au auzit zgomotul produs de utilaje, însă li s-a arătat că au o autorizație pentru devierea rețelelor de utilități, aspect ce i-a iritat și mai mult. Documentul a fost emis de Primăria Iași, în luna ianuarie 2022, când încă nu era emisă decizia Curții de Apel.

„Canalizarea de la blocurile din zonă trece pe terenul ăsta. Noi ce facem, tot rahatul se va duce în subsol! A venit Poliția Locală, dar ei tot nu s-au oprit. Acolo erau copaci sănătoși, era un castan sănătos de 50 de ani. Unde va curgea canalizarea noastră? Nu este loc nici măcar pentru utilaje pe aleea asta. S-a cerut avizul de la silvic pentru tăierile astea. Cum este posibil așa ceva?”, a precizat Constantin Soare, vicepreședintele asociației X5 de pe aleea Decebal.

De precizat este faptul că instanța a anulat și autorizația de construire pentru un bloc de locuințe colective în Copou.

Lucrările trebuie finalizate în termen de o lună

În autorizația pentru devierea rețelelor este precizat că investitorul trebuie să finalizeze lucrările până pe data de 15.08.2022.

„Amplasamentul distrus, ca urmare a executării lucrărilor, se va reface, cu o garanție de minimum 2 ani, în conformitate cu prevederile HCL nr. 133/2009. Lucrările de deviere a rețelei de canalizare și de construire de cămine de vizitare (CV1-CV4) se proiectează și se vor realiza prin devierea rețelei existente de pe domeniul privat și reamplasarea pe domeniul public, aleea Decebal, respectând avizul definitiv emis de Apavital SA. nr.29278/24 noiembrie 2021. Prezenta autorizație de construire se referă numai la lucrările de deviere ale rețelei de canalizare, în lungime de 60 de metri, și de construire a patru cămine de vizitare”, se arată în autorizația emisă de Primăria Iași.

Ioan Cărăbuș: „Cum îmi cresc copiii, așa deschid și un șantier”

Contactat telefonic, Ioan Cărăbuș a precizat că investiția este realizată din fonduri proprii și că vecinii nu ar trebui să fie nemulțumiți.

„Canalizarea aia este înfundată. Nu e bine că fac pe banii mei? Mai întâi, fac canalizarea nouă și, după aia, se anulează prima. În țara asta, dacă muncești, ești prost, dacă furi, ești șmecher. Autorizația a fost anulată din cauza unui funcționar, din ce am înțeles. Suntem foarte buni cu aruncatul cu noroi în capul celuilalt. Cum îmi cresc copiii, așa deschid și un șantier, am grijă ca lumea să fie mulțumită”, a precizat afaceristul.

În 2021, societatea Cărăbuș Grup Construct a înregistrat o cifră de afaceri de 13 milioane de lei, un profit de aproape 1 milion de lei, datorii de 19 milioane de lei și un număr de 61 de angajați. Panaramă în cartierul Cantemir, după ce instanța a anulat autorizația pentru construirea unui bloc, iar investitorul Ioan Cărăbuș a anunțat că nu va renunța la investiție.

Comentarii
  • Culmea tupeului sa contruiesti in asa un perimetru limitat. Abia ai loc sa treci pe acolo cu o masina…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *