Compania farmaceutică americană Moderna şi-a luat miercuri angajamentul să livreze Australiei 25 de milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 între 2021 şi 2022, în contextul unui debut foarte lent al campaniei de imunizare din această ţară, informează AFP. Acordul încheiat între Moderna şi guvernul australian, prezentat într-un comunicat publicat miercuri de compania farmaceutică, prevede livrarea, începând cu acest an, a 10 milioane de doze din serul produs de laboratorul american, iar anul viitor, a 15 milioane de doze dintr-un vaccin candidat, destinat să neutralizeze şi tulpinile noi apărute, aflat în prezent în faza de testare, potrivit agerpres.ro.
Moderna a publicat la începutul lunii mai primele rezultate pozitive în urma testelor asupra unei versiuni modificate a vaccinul său, dezvoltată în principal pentru a fi eficace împotriva variantei sud-africane, precum şi asupra efectului unei a treia doze din serul iniţial împotriva COVID-19.
După un debut foarte lent al campaniei de vaccinare, Australia a anunţat marţi că şi-a stabilit drept obiectiv vaccinarea tuturor adulţilor care doresc să se vaccineze până la sfârşitul lui 2021.
Până în prezent, doar 2,5 milioane de doze de vaccinuri au fost administrate pe teritoriul acestei ţări, fiind necesare 50 de milioane de doze pentru imunizarea întregii populaţii.
Guvernul este totodată în discuţii pentru producţia la nivel local a unor vaccinuri pe baza tehnologiei inovatoare ARN mesager, în urma unei serii de probleme legate de livrarea vaccinurilor şi utilizarea serului AstraZeneca în cazul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani.
”Întrucât încercăm să protejăm oamenii din întreaga lume cu vaccinul nostru şi, posibil, serul nostru candidat împotriva altor variante, suntem nerăbdători să continuăm discuţiile cu Australia pentru stabilirea unor oportunităţi potenţiale în ceea ce priveşte fabricarea locală”, a precizat directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, citat într-un comunicat.
Australia a reuşit să facă faţă pandemiei de COVID-19 izolându-se de restul lumii şi aplicând măsuri locale de lockdown. Este unul dintre puţinele locuri din lume unde viaţa cotidiană este relativ normală şi unde nu există o amplă propagare a virusului.
Însă un număr foarte mic de australieni sunt vaccinaţi şi au apărut mai multe focare epidemice asociate unor centre de carantină, generând temeri referitoare la perturbarea strategiei ţării pentru a ţine pandemia sub control.