Un nou studiu arată că administrarea de medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, nu crește riscul de a avea o formă severă de Covid-19.
Contrar a ceea ce se temeau medicii la începutul pandemiei de coronavirus, administrarea de antiinflamatoare nu crește riscul de a dezvolta o formă severă de Covid-19 sau de a muri din cauza acestuia. Un studiu realizat pe 72.000 de pacienți și publicat în The Lancet reumatology, indică faptul că utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), în special a ibuprofenului, nu exacerbează simptomele Covid-19.
S-a crezut mult timp că AINS ar putea fi un factor agravant
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt utilizate pe scară largă pentru a trata febra sau durerea, în special la pacienții cu durere cronică. În această mare familie de medicamente, le găsim pe cele bazate pe ketoprofen, dar mai ales (cele mai frecvente) pe cele pe bază de ibuprofen.
De-a lungul pandemiei, OMS și Agenția Europeană pentru Sănătate, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au indicat că nu există dovezi suficiente ale unei corelații între administrarea AINS și agravarea simptomelor.
Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au urmărit pacienți din 255 de instituții medicale din Marea Britanie, sau „în jur de 60% din toți pacienții internați la spital cu Covid-19 din Marea Britanie pe parcursul perioadei de studiu din 17 ianuarie până în 10 august 2020”. Ei au analizat asocierea dintre expunerea la AINS și formele severe de Covid-19, inclusiv mortalitatea, admiterea la terapie intensivă, nevoia de ventilație invazivă, nevoia de oxigen și leziunile renale acute. „Niciunul dintre aceste rezultate nu a fost asociat în mod semnificativ cu expunerea la AINS în cele 2 săptămâni anterioare internării în spital”, concluzionează cercetatorii.
„O sub-analiză amplă a tipului de AINS utilizate nu a indicat, de asemenea, un risc crescut de mortalitate la pacienții care iau ibuprofen comparativ cu cei care nu iau niciun AINS”, a adăugat el.